Last news in Fakti

11 Юни, 2021 07:50 1 463 1

Борис Джонсън е оптимист за Северна Ирландия, политическите наблюдатели - не

  • джо байдън-
  • борис джонсън-
  • северна ирландия-
  • великобритания-
  • брекзит

Съединените щати, Обединеното кралство плюс ЕС искат да направят едно и също нещо – да защитят Белфасткото мирно споразумение от Разпети петък

Борис Джонсън е оптимист за Северна Ирландия, политическите наблюдатели - не - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Има "пълна хармония" във връзка с необходимостта да се решат търговските проблеми в Северна Ирландия след Брекзит, заяви британският премиер Борис Джонсън, след като за първи път се срещна лице в лице с американския президент Джо Байдън. Това стана в навечерието на откриващата се днес среща на върха на Г-7 в английското графство Корнуол.

Байдън и Джонсън обсъдиха широк кръг въпроси като пандемията от Covid-19, климатичните промени и сигурността, но всички очакваха какво ще кажат двамата лидери за Протокола за Северна Ирландия, защото по него Вашингтон и Лондон имат различни гледни точки. Борис Джонсън обаче заяви, че различията са преодолени.

„Съединените щати, Обединеното кралство плюс ЕС искат да направят едно и също нещо – да защитят Белфасткото мирно споразумение от Разпети петък“.

По-рано американската администрация бе предупредила британското правителство, че с отказа да приложи Протокола за Северна Ирландия провокира напрежение в провинцията, а това е заплаха за крехкия мир.

Британските власти смятат, че Протоколът е нефункционален и има гласове дори за премахването му.

Политически коментатори на Острова заявиха, че независимо от оптимизма на Джонсън и добрите намерения приказките са едно, а делата друго и с нетърпения очакват как ще се развият оттук нататък преговорите между Брюксел и Лондон.

Пристигналият в Корнуол френски президент Еманюел Макрон коментира, че не е сериозно британците да искат преразглеждане през юли на нещо, което е било постигнато в края на декември след години на болезнени преговори.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен

    0 0 Отговор
    Отдавна няма Северна Ирландия а само английска област която се казва така.Има само Северна Македония и Северна Корея
Новини по държави: