Last news in Fakti

11 Юни, 2021 11:17 1 626 12

Тръмп е шпионирал демократи и техните семейства

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • шпионаж-
  • данни-
  • демократи-
  • вашингтон

Действията на администрацията на Тръмп се определят като безпрецедентни

Тръмп е шпионирал демократи и техните семейства - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нови смущаващи разкрития за бившата американска администрация – по времето на Доналд Тръмп Министерството на правосъдието е поискало от компанията „Епъл“ с призовка да предостави данни за профилите и комуникацията на конгресмени от Демократическата партия. Заедно с призовките, прокуратурата е наложила забрана за разкриване на информация, поради което за случаите става ясно чак сега, предаде bTV.

От обширен материал на „Ню Йорк таймс“ става ясно, че технологичната компания е предоставила метаданни за над 100 профила не само на членове на Конгреса, но и на техни роднини, включително и на непълнолетно лице. Причината за призовките – вътрешно разследване кои са били източниците на журналистически статии за контактите между Русия и приближени на Доналд Тръмп.

Какво се е случило?

Конфиденциалната информация, която прокуратурата е поискала от „Епъл“ е от периода 2017 г. и началото на 2018 г. Тя включва данните на конгресмена Адам Б. Шиф от Калифорния, както и още двама души. Макар разследването и проверката на данните да продължава известно време, прокурорите така и не стигат до конкретни доказателства източниците на конфиденциална информация да са именно тези демократи. В прокуратурата е обсъждано даже прекратяване на разследването. Действията на администрацията на Тръмп се определят като безпрецедентни, тъй като до момента почти няма случаи на разследвани конгресмени.

И репортерите са били на прицел

Освен официалните държавни лица, прокуратурата е изпратила призовки и на водещи репортери и журналисти в Съединените щати с надеждата те да кажат кои са конфиденциалните им източници. Тези призовки останаха в тайна до съвсем скоро, отново заради забрана за достъп до информация. Такива са изпратени до редакциите на „Вашингтон пост“, „Ню Йорк таймс“ и Си Ен Ен, като отново разгорещиха дебата за свободата на медиите. До момента коментар от прокуратурата и „Епъл“ няма.

Според Дейвид Лауфман, прокурор, който е работил по подобни разследвания в миналото, поведението на Тръмп е било „изключително агресивно“. „Независимо дали е имало достатъчно данни за подобен теч на информация, да подслушваш тези хора, семействата им, че и децата им… това ми се вижда изключително агресивно“, казва Лауфман. Според източници в Министерство на правосъдието действията са били политически мотивирани. Така и не става ясно защо са били проследявани и децата в семействата, но съществувала теорията, че родителите им използвали техните устройства, за да се свързват незабелязано с журналисти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тръмп путин

    1 0 Отговор
    От "Апъл" поне трябва да ги поискат, а от Гугъл и Майкрософт автоматично ги получават.
  • 2 В тази

    0 0 Отговор
    Гнусна държава всеки подслушва всеки. Не стига това но подслушват и целия свят. Не правят изключение и на най-послушните си съюзници.

    Коментиран от #7

  • 3 Само споко

    2 0 Отговор
    Шпионирането на партньори и опоненети е евроатлантическа ценност! За такава дреболия не си заслужава да се води разследване и да се хабят ресурси.

    Коментиран от #8

  • 4 надушват се

    1 0 Отговор
    не случайно боко тиквата му беше глашатай
  • 5 Лепа Брена

    3 1 Отговор
    Лошия чичко Тръмп! Безсрамник! Фашист! Хомофоб, расист и женомразец! Ами демонократите, които на практика притежават социлистическите мрежи лато фейсбук, туитър, гигъл и други (те са собственост на ЦРУ) и наблюдават ЦЯЛ СВЯТ, като от десетилвтия подслушват телефоните и следят всяка една думичка, търсене и имейл в интврнет (включително нещата, които я момента пиша - тр директно отиват в профила ни на сървърите на Големия брат, барабар с полагащите ми се черни точки)? Какво ще кажете за тях? :)

    Коментиран от #9

  • 6 GnG

    3 0 Отговор
    Най-демократичното на Демократическата партия в северно-американската държава САЩ е ИМЕТО ѝ ! :)

    "Демократическата партия (на английски: Democratic Party) е американска партия, която е основана на 8 януари 1828 г., тя е една от ДВЕТЕ основни политически партии в САЩ заедно с Републиканската партия. Демократическата партия е основана със сегашното си име от Андрю Джаксън, но води началото си от Томас Джеферсън и Демократическо-републиканската партия през 1792 г. "

    Партията е основана от робовладелеца Андрю Джаксън, с прякор ОСТРИЯ НОЖ !
  • 7 боже

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "В тази":

    А в НРБ как се е следяло.... всеки втори слухти дали някой няма да "бяга".
  • 8 беги бе

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Само споко":

    Все си мисля, че шпионирането е част от болшевишката култура. Агенти, явочни квартири, картончета, слухтене нон стоп.
  • 9 болшо

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Лепа Брена":

    Българските социалисти не сте ли като американските, че само ги плюете?

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Лепа Брена

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "болшо":

    Анархист* - в истинския смисъл на думата (няма нищо общо с агресия, насилие, палежи и молотовки, както припагандират от Холивуд; понеже демоникратите и това понятие изкачиха чрез масмедии и групировки като антифа и black lives matter - и двете спонсорирани от Сорос, видите ли). Един мъдър човек някога е казал: "Когато свободата се превърне в престъпност, единствено престъпниците ще бъдат свободни." Добра дума за властта не е излизала от устата ми - и няма да излезе. Когато дървото ражда само лоши, направо изгнили плодове, може би е време цялото дърво да бъде отсечено. Един друг мъдър човек някога е казал: "По плодовете им ще ги познаете."
  • 11 Лепа Брена

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "болшо":

    Поправка: ...понеже демоникратите и това понятие ИЗОПАЧИХА*** чрез масмедии и групировки като антифа и black lives matter...
  • 12 Диверсант

    1 1 Отговор
    Демократите пък взеха властта с вържавен преврат