12 Юни, 2021 02:00 2 031 5

Нови коалиционни сделки в Израел бележат края на ерата Нетаняху

  • нетаняху-
  • коалиция-
  • арабско малцинство-
  • ново правителство

Най-дългогодишният лидер в Израел ще бъде наследен в неделя от коалиция, която включва за първи път партия от арабското малцинство на Израел

Нови коалиционни сделки в Израел бележат края на ерата Нетаняху - 1
Снимка: БГНЕС

Новото израелско правителство слага край на 12-годишното управление на Бенямин Нетаняху като министър-председател, предава Ройтерс.

В петък бяха подписани заключителните споразумения между коалицията, включваща партии от крайно десния до левия спектър.

Очаква се те да съсредоточат най-вече върху икономически и социални проблеми на страната, вместо да рискуват с решението на важни дипломатически въпроси като израелско-палестинския конфликт.

Нетаняху, най-дългогодишният лидер в Израел, ще бъде наследен в неделя от коалиция, която включва за първи път партия от арабското малцинство на Израел.

Съгласно споразумението Нафтали Бенет от твърдолинейата дясна партия Ямина ще бъде министър-председател в продължение на две години.

Бенет заяви в петък, че коалицията „слага край на две години и половина политическа криза“. След това той ще предаде поста на Яир Лапид от центристката партия Йеш Атид.

Сред споразуменията, очертани от страните в това, което Лапид определи като „правителство на единството“, са:

* Изграждане на нови болници университет и летище.

* Приемането на двугодишен бюджет, който да стабилизира на финансите на страната.

* Поддържане на "статуквото" по въпросите на религията и държавата, като партията Ямина на Бенет има право на вето.

* „Общ транспортен план“ в окупирания от Израел Западен бряг.

* „Осигуряване на интересите на Израел“ в районите на Западния бряг под пълен израелски контрол.

* Отпускане на 16 милиарда долара за подобряване на инфраструктурата и благосъстоянието в арабските градове и ограничаване на насилствената престъпност там.

* Декриминализиране на марихуаната и преминаване към регулиране на пазара.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    0 3 Отговор
    Няма държава оцеляла с мултикултурна политика
  • 2 Ерец

    2 6 Отговор
    Но има Еврейски народ оцелял през вековете !
    ЯХАД НЕНАЦЕА
  • 3 Да прав си

    0 0 Отговор
    Как да кажа след 500г под … пак сме българи.
    Това е същото много неща няма да са същите свикна ли сте гн Н оправи неща и готово. Може ли новото правителство същото ??? Да не стане като
    България никва заентересованост и бързи дескриминациони смени след това. Проблеми в армията губени на позици и загуби в икономиката.
    И черешката на тортата закона магнитски. НЕГО ПОЖЕЛАВАМ НА НИКОЙ НО ПЪТЯТ МЕЖДУ НАС Е СВЪРЗАН. ВСИЧКИ ЩЕ ГО ВЪРВЯТ. ДА НО НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО УСПЕЕ ВЪПРЕКИ ЧЕ ИМА ДОСТА КРЕХКО МНОЗИНСТВО. УСПЕХ
  • 4 РЕАЛИСТ

    2 1 Отговор
    На вниманието на Слави, Ристьо и Мая. Видяхте ли как се сваля някой, след 12 годишно управление. Направиха коалиция, без да викат " С тоя да, с тоя-не" Взеха и арабите на Абас /тамошното ДПС/ и game over" за Натаняху. Вчера я гледам една от ИТН вика пак"никаква коалиция". Това значе, че ще си играем на избори до безкрай.
  • 5 Господ е българин

    1 1 Отговор
    Нафта ли Бенет он Давид сасоли дни западните банк и Натан яхуу.ком ентропа