12 Юни, 2021 05:30 2 357 15

Словакия отказа да приеме бежанци

  • иван корцок-
  • бежанци-
  • лампедуза-
  • байдън-
  • пандемия

Лампедуза е един от основните пунктове за пристигане на хора, които се опитват да влязат в Европа от Африка

Словакия отказа да приеме бежанци - 1
Снимка: БГНЕС

Словашкият външния министър Иван Корцок повтори позицията на страната си относно приемането на мигранти от Лампедуза. Той заяви, че в страната му има консенсус и тя няма да приеме бежанците. Това се случва само седмици, след като Европейската комисия поиска от държавите-членки да помогнат за преместването на 1400 души, предаде France 24, цитирана от „Нюз.бг“.

"Ние поддържаме позицията си, че в средносрочна и дългосрочна перспектива задължителната квота няма да помогне, защото тя все още представлява фактор за привличане на мигрантите.", каза той.

Припомняме, че преди месец Австрия отхвърли молбата други страни от Европейския съюз да приемат мигранти от Италия, след нарастването на броя на пристигащите на италианския осров Лампедуза, което изглежда вероятно да освети дълбоко вкоренените разногласия в Общността заради миграцията.

Лампедуза е един от основните пунктове за пристигане на хора, които се опитват да влязат в Европа от Африка, а последните пристигнали се прехвърлят другаде в Италия.

27-членният ЕС спори ожесточено за миграцията от 2015 г. насам, когато над 1 млн. предимно сирийски, иракски или афганистански бежанци достигнаха границите му.

Според данните на ООН, пристигащите спаднаха значително до около 95 000 души през миналата година, най-вече в Италия, Испания и Гърция.

През 2019 г. Италия договори план с други европейски страни за преразпределение на мигрантите след пристигането им. Но тази доброволна схема не осигури стабилно решение и общ пакт в ЕС за справяне с проблема, предложен от Комисията през септември миналата година, не е ратифициран, тъй като Унгария и Полша отказаха да участват.

Зa повторното отваряне на пътуването из европейското Шенгенско пространство министърът заяви, че "трябва да бъдем предпазливи, защото все още има риск. Спомняме си миналото лято, когато разрешихме на хората да пътуват и след това дойде следващата вълна. Във връзка с отношенията между ЕС-САЩ при управлението на президента Джо Байдън, той изрази оптимизъм.

„Моята надежда е, че под администрацията на Байдън ще подобрим част от трансатлантическите отношения и имам очакванията си от посещението на американския президент. ", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Словакия

    33 2 Отговор
    Се нареди в тези страни , който не приемат имигранти.
  • 2 Сърос

    12 20 Отговор
    А искате ли 3000 ск. крони за евро ?

    Коментиран от #12

  • 3 Джери

    46 3 Отговор
    България също трябва да отказва. И да отказва да приема европейските боклуци и отпадъци!
  • 4 Фен

    7 29 Отговор
    Нема страшно, те на Радев ще му ги натресат! Ама първо трябва да намери какво да изхленчи за Македония, че там вече му набиха фуражката до под ушите!

    Коментиран от #6

  • 5 тъй де

    19 0 Отговор
    Е, може ли до безкрай да се приемат " БЕЖАНЦИ" а?.
  • 6 Centurion

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Фен":

    Никой нищо няма да му натресе.Радев не е изпаднал в зависимост за да го манипулират,а и не знам кои бежанци ще искат да дойдат в България,те търсят богати страни със социал по голям от средна заплата в България.Тук нашият народ е бежанец,една трета ги няма ,и с право.Всички са късогледи,България умира.Само след 20/30г българите ще са малцинство,а след още толкова ще са на изчезване.
  • 7 Turbo

    13 0 Отговор
    Шебеците да си стоят в Африка.
  • 8 ARGON

    14 1 Отговор
    Еврейските глобалисти подменят бялото европейско население с небесно-кафяви навлеци от Африка и Азия. Това е юдейската война срещу бялата раса.

    Коментиран от #9

  • 9 ИНДУС АРИЕЦ

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "ARGON":

    И става същия кенеф като Ирак
  • 10 pbdan

    17 0 Отговор
    Никакви бежанци в България. Имаме си ги достатъчно от стотици години.
  • 11 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Политиката на ЕС е всичко друго но не и ограничаване на миграцията. Дори напротив стимулира я!
  • 12 Деда ви Кольо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сърос":

    Те са на евро бе лгбт,отдавна
  • 13 Байо двата цола

    0 1 Отговор
    Приемаме бежанки само до 25години и макс 53кг
  • 14 Камика

    0 0 Отговор
    И на 8о кила нема да се счупи
  • 15 БОКО ЗАТВОР

    1 0 Отговор
    ОТ ЛАМПЕДУЗА ПРАВО ПРИ МЕРКЕЛ А ТУК ЦЪФНАТ ЛИ ПРИ БОЙКО В БАНКЯ В ЗАЙЧАРНИКА ............
Новини по държави: