14 Юни, 2021 09:17 2 281 8

Авторитетен институт бие тревога за ядрените оръжия

  • ядрена война-
  • бойни глави-
  • сащ-
  • ядрени оръжия-
  • институт-
  • русия

Съединените щати и Русия притежават над 90 процента от тези оръжия

Авторитетен институт бие тревога за ядрените оръжия - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на ядрените бойни глави по света продължава да намалява. Налице обаче е тревожна тенденция на увеличаване на разгърнатите ядрени бойни глави в глобален мащаб, констатира Стокхолмският международен институт за изследвания на мира (СИПРИ), цитиран от БТА.

Авторитетният мозъчен тръст публикува днес годишния си доклад за ситуацията с ядрените оръжия в света. Той отчита обръщане на наблюдаваната преди тенденция на намаляване на разгърнатите ядрени бойни глави и едновременно с това, че редица държави изпълняват широкообхватни и скъпи програми за модернизиране на ядрения си арсенал.

По данни на СИПРИ в началото на тази година на Земята е имало 13 080 ядрени бойни глави - с 320 по-малко в сравнение с преди 12 месеца и под една пета от общото количество в средата на 80-те години на миналия век, когато напрежението по време на Студената война е било достигнало връхната си точка. Съединените щати и Русия притежават над 90 процента от тези оръжия. Другите са разпределени между останалите седем ядрени сили - Китай, Франция, Великобритания, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея.

Броят на ядрените бойни глави, готови за разполагане, обаче се е увеличил през последната година от 3720 на 3825. САЩ и Русия са добавили по около 50. В началото на тази година Вашингтон и Москва удължиха в последния възможен момент с още пет години действието на двустранния договор "Нов СТАРТ", целящ да поддържа ядрените им арсенали на равнище под това по времето на Студената война. В момента Русия разполага с общо 6255 ядрени бойни глави - със 120 по-малко в сравнение с преди година. САЩ имат 5500 - намаление от 250, по данни на СИПРИ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    13 1 Отговор
    Колкото повече страни имат такива оръжия, толкова по-сигурно е, че никой няма да посмее да ги използва. Така че, просто някой е взел едни пари за един безсмислен доклад.
  • 2 цербер

    10 2 Отговор
    разгърнатите ядрени бойни глави...ЯДРЕНИТЕ,БОЙНИ ГЛАВИ НЕ СА КНИГИ,ЗА ДА СА РАЗГЪРНАТИ. РАЗПОЛОЖЕНИ СА В СИЛОЗИ,В РАЗЛИЧНИ БОЙНИ ПОДЕЛЕНИЯ ПО СВЕТА ИЛИ СА В ПОДВОДНИЦИ,ИЛИ НА БОЙНИ КОРАБИ ПО МОРЕТА И ОКЕАНИ.
  • 3 Absolut SOS

    3 7 Отговор
    Трябва да се спре и използването на ядрени реактори за задвижване на кораби използвани за ледоразбивачи след време поради липса на компетентни кадри ще се получат много аварии като тази в чернобил
  • 4 Славян

    8 1 Отговор
    Страна и държава без ядрено оръжие, не е държава - всеки може да и нарежда и да я командват сили където не й мислят хубавото. Как е с България, притискана от една страна от поробителката Турция и натискана от САЩ за изпълнение на техните интереси!
  • 5 Тоя институт да каже

    3 0 Отговор
    Къде са останалите четири пети от ядрените глави, че нещо май сте объркали превода?

    Коментиран от #7

  • 6 mi6osp

    3 0 Отговор
    В този доклад СИПРИ дава ядрените оръжия, контролирани с ДНЯО и договорът СТАРТ. За тактическите ЯО имаше отделен доклад и те не влизат в бройките тук. Новите руски ЯО пък не попадат под ограниченията от никой от съществуващите договори. Затова Байдън ще настоява пред Путин Русия да се откаже от новите си ЯО.
  • 7 mi6osp

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тоя институт да каже":

    Съкратени са след СТАРТ1 2О10г. До 01.03 2021г. Русия продаваше като гориво за АЕЦ на САЩ обогатения уран от своите съкратени ЯО. Путин прекрати тази сделка.
  • 8 шопа

    2 4 Отговор
    Израел нямат,те са мирна държава и не желаят конфронтация с никого
Новини по държави: