14 Юни, 2021 12:48 1 764 9

За пръв път в историята си Иран обогатява уран до 63%

  • уран-
  • иран-
  • ядрено оръжие-
  • техеран

Иран твърди, че няма намерение да създава ядрени оръжия

За пръв път в историята си Иран обогатява уран до 63% - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Иран Хасан Рухани заяви в понеделник, че за първи път в историята на страната Техеран е обогатил уран до 63%. Това се случва в момент на застрой на преговорите във Виена относно подновяване на иранското ядрено споразумение, предаде БНР.

Рухани коментира ядрените перспективи на Иран, заявявайки, че страната търси ядрени технологии за вътрешната си индустрия и са увеличаване на собствените си възможности с нови технологии. Освен това той каза, че обогатяването на урана е "за нуждите на страната ни в медицинската и енергийната индустрия", твърдейки, че това се прави с напълно мирни цели и че Иран няма намерение да създава ядрени оръжия.

По време на преговори във Виена през изминалия уикенд от носно ядрената програма на страната, членовете на иранската делегация отбелязаха, че вероятно ще са необходими нови кръгове от преговори, но Рухани заяви в понеделник, че Иран не желае напрежение, но неговата държава "няма да се поддаде на силите на агресора". В събота заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арачи пък заяви, че не вярва, че по време на новия кръг от преговори във Виена през уикенда ще бъде постигнато "окончателно заключение" за бъдещето на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) от 2015 г., известен като иранска ядрена сделка.

Аракчи отбеляза, че вярва, че делегациите ще трябва да се върнат в своите страни за обсъждане, преди да се върнат за "поне" още един кръг от преговори. "Ние не си поставяме цели за това колко дълго ще продължат разговорите, ние ще продължим да говорим, докато видим, че е необходимо за нас да постигнем нашите оптимални цели. Няма да губим време или да оставим другите да губят времето си по този въпрос", добави той, но посочи, че колкото по-скоро бъде постигнато споразумение, толкова по-добре.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    9 1 Отговор
    Мдаа, на израел не им хаесва Иран да има атомна бомба. Само юдеите могат да имат, а останалите да мълчат и да навеждат глави. Имат право само да плащат данъци и лихви на еврейските банки.
    Да, ама не!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А ЩЕ МОЖЕМ ЛИ

    4 0 Отговор
    ДА ЧУЕМ И ВИДИМ КОГАТО СТАНАТ 100%😇

    Коментиран от #5

  • 4 няма лошо

    3 0 Отговор
    Да обогатяват уран. Проблемът ще е когато решата да го 'разобогатят' в някоя държава.

    Коментиран от #6

  • 5 падналия ангел

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "А ЩЕ МОЖЕМ ЛИ":

    Достатъчно е 90% обогатяване на U235.
  • 6 Некой си

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "няма лошо":

    Демек, искаш да кажеш да го ''обеднят''..Абе може и да опитат, ама последствията за персите ще са трагични. Тогава ще застанат срещу целия свят и това ще бъде краят им. Замисли се върху това...едва ли има толкова ненормални аятоласи в Персия.

    Коментиран от #7

  • 7 ха-ха

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Некой си":

    ''Разобогатят'', ми се видя по-тарикатско :-) Пък и това се прави в краен случай - когато 'ножа е опрял на кокал' и вече, не се не мисли за 'последствията'.
  • 8 Бай Манчо

    1 0 Отговор
    Браво , много се бавят даже , колкото по голям процент постигнат толкова по малка вероятност има онези нечистоплътници с плитките да ги бомбят
  • 9 Кирил

    0 0 Отговор
    Цитат: "Иран твърди, че няма намерение да създава ядрени оръжия"
    Коментар: А трябва да създадете, ако искате траен мир за Вас и Близкия Изток.
    Ембарго над Израел. Спиране на Палестинския Геноцид и създаване на Палестинска Държава.