Last news in Fakti

14 Юни, 2021 15:56 5 542 54

Путин пред NBC: Имаме поговорка - не се сърдете на огледалото, ако сте грозни!

  • владимир путин-
  • русия-
  • джо байдън-
  • кремъл

Това е първото интервю на Путин пред американска медия от три години насам, дни преди срещата му с президента Джо Байдън в Женева

Путин пред NBC: Имаме поговорка - не се сърдете на огледалото, ако сте грозни! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-важните фактори в международните отношения са предвидимостта и стабилността, но Русия през последните години не е видяла САЩ да ги демонстрират, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за ЕнБиСи.

"Той (Джо Байдън) казва едно, аз казвам друго", каза той, отговаряйки на въпроса, че Байдън обвинява Русия за създаването на нестабилност в света.

"Нашата реторика се различава на различни места, но може би ако ме попитате сега, ще го кажа. Най-важното в международните отношения е предвидимостта и стабилността."

"И аз вярвам, че през последните години не сме виждали това от нашите американски партньори", каза руският президент.

Путин заяви, че е готов да разгледа въпроса за размяната на затворници със САЩ.

Путин отрече да е наредил действия срещу политическия си съперник Алексей Навални, но той не гарантира, че затвореният критик Кремъл, който оцеля след отрови с нервнопаралитичен агент, ще излезе жив от затвора. "Вижте, подобни решения в тази страна не се вземат от президента", каза Путин.

Това е един от няколкото поразителни моменти в първото интервю на Путин от три години насам с американска информационна организация, дни преди срещата му с президента Джо Байдън в Женева.

Припомняйки, че Навални не е просто затворник, Путин отговори: "С него няма да се отнасят по-зле от всеки друг".

Путин разговаря близо час и половина, докато Байдън се среща с лидерите на Г-7, от които Русия беше спряна през 2014 г., след като анексира украинския полуостров Крим.

Отношенията между САЩ и Русия са в най-лошото си състояние от десетилетия, допълнително разрушени от поредица от кибератаки, свързани с Москва, както и дълъг списък от стари проблеми.

Путин заяви, че твърденията на САЩ, че руските хакери или самото правителство стоят зад кибератаките в САЩ, са "фалшиви" и той предизвика NBC News, а по подразбиране и американското правителство, да представи доказателства, че руснаците са замесени.

"Обвинени сме във всякакви неща", каза Путин. "Намеса в изборите, кибератаки и така нататък и така нататък. И нито веднъж, нито веднъж, нито веднъж не са си направили труда да представят някакви доказателства. Просто необосновани обвинения."

Още през април Байдън включи в черния списък шест руски технологични компании, които предоставят подкрепа за киберпрограмата, управлявана от разузнавателните служби на Путин, заедно с десетки други руски организации и лица, за "извършване на руски правителствени опити за влияние върху президентските избори в САЩ през 2020 г. и други актове на дезинформация и намеса. "

Путин също повтори призива към САЩ и Русия да обединят сили за борба с киберпрестъпността, като каза: "Нашата голяма надежда е, че ще успеем да установим този процес с нашите американски партньори."

Той предложи кибер рестартиране с Вашингтон, когато бившият президент Доналд Тръмп все още бе на поста си миналата година, но някои в САЩ отхвърлиха усилията му като нелепи.

По време на интервюто Путин разчиташе на проверената от Кремъл стратегия за отклоняване на критиката, като посочва неуспехите на Америка, предполагайки, че критиките от Запада са лицемерни, тъй като всяка държава, включително Русия и САЩ, действа в собствен интерес.

Запитан за критиката на Байдън, че Русия засилва глобалната нестабилност, той обвини САЩ, че са направили същото в Либия, Афганистан и Сирия. Руснаците не предприемат репресии срещу вътрешното несъгласие, различни от това, което и САЩ правят със законите си срещу чуждестранни агенти.

Той дори посочи арестите на стотици заподозрени за щурма в Капитолия и смъртта на протестиращ като доказателство, че САЩ също предприемат действия към свои граждани заради политическите им мнения, точно както Русия е обвинена в задушаване на несъгласието. (Той не отбеляза, че хората не са арестувани заради мненията им, а заради физическо унищожение и насилие, за което са обвинени във Вашингтон.)

"Имаме поговорка: "Не се сърдете на огледалото, ако сте грозни", каза той. "Това няма нищо общо с вас лично. Но ако някой ни обвинява за нещо, това, което казвам, е защо не погледнете към себе си? Ще се видите в огледалото, няма да видите нас."

Путин обясни, когато бе попитан дали е "случайност", че няколко политически съперници са убити през последните години и дали е заповядал да убият Навални, че "нямаме такъв навик да убиваме някого".

Наблюдателите на Кремъл обаче казват, че руските служби за сигурност са действали безнаказано както в страната, така и извън нея.

Байдън, който даде да се разбере, че вижда при първото си пътуване в чужбина като шанс да събере съюзници около либералната демокрация срещу авторитарната заплаха на Русия и Китай, заяви, че Кремъл е най-голямата заплаха за американската сигурност и съюзи .

Неведнъж Байдън е разказвал как е казал в лицето на Путин, че няма "душа" по време на посещение в Кремъл през 2011 г., когато е вицепрезидент. "Не помня тази конкретна част от разговорите ни", коментира Путин.

Запитан какво мисли за Байдън, Путин каза, че е професионалист и би могъл да работи с него.

Путин говори топло за Тръмп, който многократно бе обвиняван, че му е угоден. След срещата им на върха през юли 2018 г. в Хелзинки, Тръмп шокира, когато отказа да застане на страната на американските разузнавателни агенции за отричането на Путин за намесата на Русия в изборите през 2016 г.

"Тръмп е необикновен човек, талантлив човек, иначе нямаше да стане президент на САЩ", каза Путин. "Той е колоритен индивид."

Путин категорично отрече информация на Washington Post, че Русия се готви да предложи на Иран усъвършенствана сателитна система, която ще позволи на Техеран да проследява военни цели, включително останалите американски войски в Ирак.

"Това са само фалшиви новини", каза той. "Най-малкото не знам нищо. Тези, които говорят за това, вероятно знаят повече. Това са просто глупости."

По-късно Путин отхвърли обвиненията към Русия, сред които е и че тя се е намесила в изборите в САЩ и е провела кибератаки.

"Изненадан съм, че все още не сме обвинени, че ние сме провокирали движението Black Lives Matter", каза той. Запитан какво мисли за Black Lives Matter, Путин отговори: "Имат основания."

"Винаги сме се отнасяли с разбиране към борбата на афро-американците за техните права", каза Путин, който добави, че не може да одобри никакво "екстремно" поведение от страна на движението.

Путин често е обвиняван, че задушава несъгласието в Русия, като определя сериозните политически опоненти и антикремълските партии като "екстремистки" и използва правителствените съдилища, за да затвори съперници като Навални по измислена корупция и други обвинения.

"Вие го представяте като несъгласие и нетолерантност към несъгласието в Русия", каза Путин. "Ние го виждаме напълно различно."

След това той коментира нападението срещу Конгреса на 6 януари от протръмпска тълпа, която искаше да спре преброяването на електоралните гласове при победата на Байдън на изборите през 2020 г. Сенатът бе евакуиран, а вицепрезидентът Майк Пенс и други служители бяха откарани на сигурно място. Няколко души бяха убити, включително полицай от Капитолия.

Путин предположи, че 500-те заподозрени в безредици, които са арестувани, са подложени на "преследване за политически мнения".

"Наредихте ли убийството на жената, която влезе в Конгреса и която бе убита от полицай? Знаете ли, че след влизането в Конгреса бяха арестувани 450 лица? И те не отидоха там, за да откраднат лаптоп. Те бяха там с политически искания."

35-годишната Ашли Бабит бе ветеран от ВВС и пламенен поддръжник на Тръмп. Не са повдигнати обвинения срещу полицая от Капитолия, който е натиснал спусъка.

Лаптопът, за който споменава Путин, бе взет от кабинета на председателя на парламента Нанси Пелоси. ФБР съобщи, че заподозрян е планирал да го продаде на руското разузнаване.

Съдбата на двама американци, затворени в Русия, бившият морски пехотинец Тревър Рийд и изпълнителният директор на компания от Мичиган Пол Уилън, ще бъде на дневен ред, когато Байдън и Путин се срещнат в сряда, заяви през уикенда държавният секретар Антъни Блинкън. Путин също така предположи, че е отворен за евентуална размяна на затворници.

Запитан за затворените мъже, Путин каза, че Рийд е "създател на проблеми" и "пиян", който "е започнал да се бие". Рийд излежава деветгодишна присъда за удряне на руски полицай през 2019 г., обвинение, което посланикът на САЩ в Русия нарече "несигурно".

Уилън, който също някога е служил в морската пехота, бе осъден миналата година за шпионаж - обвинение, което той отрича - и осъден на 16 години затвор.

По отношение на Беларус, Путин настоя, че не е знаел предварително, че президентът на страната Александър Лукашенко ще залавя опозиционен журналист, като използва хитрост, за да принуди самолет да извърши аварийно кацане в столицата Минск.

Той също така отрече, че Русия планира да прекрати сътрудничеството със САЩ в космоса, една от последните останали области от общ интерес, въпреки заплахите от шефа на неговата космическа агенция да се оттегли от проекта на Международната космическа станция.

"Мисля, че просто не си разбрал", каза Путин. "Ние сме заинтересовани да продължим да работим със САЩ в тази посока и ще продължим да го правим, ако нашите американски партньори не откажат да направят това."

И когато го попитаха за неотдавнашните руски войски в близост до украинската граница, които предизвикаха опасения от инвазия, Путин каза, че Русия провежда военни учения на собствената си територия.

Той каза, че НАТО редовно провежда военни учения в близост до руската граница и се позовава на американските военни учения в Аляска, които според него са били близо до руска територия.

"Представете си, ако изпратим нашите войски в непосредствена близост до вашите граници", каза Путин. "Какъв би бил вашият отговор?"


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    28 120 Отговор
    Когато вова говори ,детектори те на лъжата се стопяват
  • 2 Kcaniba

    12 126 Отговор
    Усмирителна риза и в Хага

    Коментиран от #11

  • 3 пешо

    68 3 Отговор
    доста келяво пасквилче. анатолчо е прифффанал бая от мураветите на чорбаджийските медии.
    следствие на специализация по някой тлъст грант, знае ли чиляк...?

    Коментиран от #8

  • 4 :):):):)

    4 77 Отговор
    Чудно ми е Владимир какво има за ядене и пиене в хладилника си.

    Коментиран от #5, #35

  • 5 :):):):)

    2 60 Отговор

    До коментар #4 от ":):):):)":

    Много се чудя дали бих ял същите неща каквито и той яде

    Коментиран от #6, #18

  • 6 :):):):)

    2 58 Отговор

    До коментар #5 от ":):):):)":

    Без грам чревоугодство споделям това
  • 7 Вълко Червенков

    8 120 Отговор
    Нищо интересно и ново от Плешивото Кремълско Лилипутче.Едни и същи заучени фрази,Руск е нефа не бил виновен за това,не бил виновен за онова,някой все им е крив на ватенките и т. н.Скука.

    Коментиран от #49, #51

  • 8 :):):):)

    2 40 Отговор

    До коментар #3 от "пешо":

    Пешо ,изпразни ли дамаджаната

    Коментиран от #24

  • 9 Боливар

    113 4 Отговор
    Путин е 10 хода напред пред краварите. Само е интересно какво ще каже на памперса на четири очи. Всички ще видите реакцията.
  • 10 Черен гарван

    111 4 Отговор
    Хитър и дипломатичен. Не говори много, има точен изказ и контра въпроси. Ако си мислят, че ще го притиснат не са познали. В него спи Мечока който не трябва да събуждат

    Коментиран от #40

  • 11 Вангелия

    77 2 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Ами сега е момента - що не пробвате ? После няма да я има и Хага и половината краварник. Ще има един пролив между Мексико и Канада.
  • 12 kkk

    3 54 Отговор
    дам.. кажи го на балшой камен , спаск дални, владивосток и всички затънтени селца дето не си ги и виждал а изсипа маса пари в сирия

    Коментиран от #16

  • 13 Ktm

    94 6 Отговор
    Браво на Путин, това е президент!
  • 14 загрижен

    59 0 Отговор
    На некролога дали ще му издържи сърцето от вълнение ? За всеки случай отвън да чака една линейка .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Само питам

    79 2 Отговор

    До коментар #12 от "kkk":

    Алцхаймера дали е виждал гетата в краварника ? 40 милиона безработни и спящи в кашони или в колите си .
  • 17 отан

    81 2 Отговор
    браво на Путин ,начука го здраво на англосаксонските джендъри
  • 18 Смешник

    26 1 Отговор

    До коментар #5 от ":):):):)":

    Яш ми ......
  • 19 ПУТИН И ЕРДОГАН СА ВЕЛИКИ!!

    37 1 Отговор
    ДРУГОТО В МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА...........СА ПЕДЕЛАСИ..ДЖЕНДЪРИ..МУМИЙ..САТАНИСТИ..ИЛЮМИНАТИ..РЕПТИЛИ..ЕВРЕИСКА СГАН!!ДЕЙСТВАТ ОТ ПОЗИЦИЯ НА ДОЛАРА ПАУНДА ЕВРОТО..ПЕЧАТАТ ХАРТИЯ 🤑🤑🤑
  • 20 Бай Шиле

    68 3 Отговор
    Във външно политически план,Путин е най доброто за Русия.САЩ харесваха Горбачов и Елцин,а Путин не.Тролчетата да отговорят на този въпрос и тогава да пишат глупави не цензурни коментари.

    Коментиран от #22, #30

  • 21 3.14К

    69 1 Отговор
    Кога американски президент ще даде двучасово интервю на Маргарита Симонян от RT?

    Коментиран от #23, #33

  • 22 истината

    49 3 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Шиле":

    Горбачов е предател , а Елцин изигра цял театър. На Русия и беше нужно време за рестарт. Елцин успя да им осигури това време. За това Елцин живя в Русия , а Горбачов като изгнаник .
  • 23 Маргарита

    40 2 Отговор

    До коментар #21 от "3.14К":

    Той на десетата минута ще е забравил къде се намира и за какво иде реч.

    Коментиран от #26

  • 24 пешо

    24 1 Отговор

    До коментар #8 от ":):):):)":

    гледам, някои... лица са хиперактивни.
    на парче ли ти плащат, или те кара отвътре? ако е второто, имаш две опции:
    - да търчиш на доктор;
    - ако вече си ходил и са те регистрирали - да провериш взел ли си си хапчетата.
    ако е първото - дращи си на воля, никой не ти обръща внимание.
  • 25 Тигър патриот

    3 38 Отговор
    Жалко, че по време на войната нашите не се биха с руснаците в Русия.

    Коментиран от #52

  • 26 пешо

    22 0 Отговор

    До коментар #23 от "Маргарита":

    или ще е заспал дълбоко.
  • 27 Тодор Живков

    44 3 Отговор
    Велик не като нашите Боклуци!
  • 28 Българина

    57 2 Отговор
    И ние имаме, там дет е стъпил кравар трева не не никне.....Русия е на 1100 г България поне на 1400 г, Китай на 3000 г поне, та не знам изобщо защо водим разговори в войнолюбци лицемери и окупатори на 250 г раздаващи правосъдие наред!
  • 29 Kcaniba

    24 12 Отговор
    Путин направи това което никой друг не можеше да го направи на Русия!
  • 30 НПО-то

    27 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Шиле":

    НПО-то не само пропагандира. Другата цел е да пишат, като тролове с цел хората да не се съгласят с някакво общо мнение. Отделно ако пишат повече от един ред е копирано,ако е по малко се едно пиян и луд селянин пише. Те не са и много. Един двама човека са онлине от НПОтата затова няма време за смислено писане или е копи пейст или се едно някой тролски убитак.
  • 31 Додо

    34 0 Отговор
    Анатолчо вкарва свои уточнения в интервюто,за да демонстрира принадлежност.Доста непрофесионално ,Стайков.
  • 32 Седесарят.

    34 1 Отговор
    NBC, много вятърничаво интервю,!!,Даже и едно нормално ,такива,не могат да направят,дължейки се на полит коректност и лоялност към ,,Огромната демокрация,,.Убиец ли сте,??Кибееатакист ли сте,Мъчите ли Алексей??..Бла,Бла..Ей това ще си говорят и с Джо.!.
  • 33 хаха Симонян щего разкатае този дъртьо.

    44 2 Отговор

    До коментар #21 от "3.14К":

    Той не може да си чете отговорите на предварително зададените въпроси. Ако Симонян набара Памперса някаде за интервю той ще получи инфаркт.Пък и в Америка няма свобода на словото каквато има в Русия. Путин си прави лайв пресконференции със вскакъв вид хора -англичани, немци , поляци, просто граждани и който и да е друг. Американския президент отговаря САМО на предварително зададени въпроси.

    Коментиран от #42

  • 34 Ватник с Ушанка

    8 34 Отговор
    Путин реве като ущипан в последно време за Украйна. Но умните хора-патриоти в Русия имат въпроси към него. Кой беше на власт от 1999 до 2014 година, проспа подмолната работата на САЩ при съседите? Путин наливаше безумни пари на грешните места, подпомагаше неправилните украински политици. И за десерт през 2014 година удари спирачката за армията в Украйна - само и само руската олигархия да не си загуби парите и комфорта на Запад. Щом е мачо нека да си признае грешките. През 2020 година са поставени рекорди по покупки на луксозни яхти от руските богаташи.

    Коментиран от #36

  • 35 mi6osp

    37 4 Отговор

    До коментар #4 от ":):):):)":

    Незнанието е сила. Общопризнато е, че храната в Русия е с естествени съставки, вкусна и здравословна. Няма нищо общо с бургери, бигмакове и други боклуци.
  • 36 Ватник

    12 6 Отговор

    До коментар #34 от "Ватник с Ушанка":

    Ватник: Не никой не ти чете спама. Не си интересен с чебурашките, Ссср и Питон. Имаш един минус от мене Браво! Сега се разкарай.
  • 37 Вовата

    3 9 Отговор
    Няма съмнение, че е искрен и вярва в казаното на интервюто за Руския модел на демокрация.Въпроса е защо СВОБОДНИЯ СВЯТ имат друга реализирана реалност, която е отхвърлила този модел преди 200 години.Че и Китай то отхвърли тоя модел.
  • 38 Kcaniba

    5 9 Отговор
    Вова напуква огледалото
  • 39 Радецки в Дунава Радецки на Шипка

    8 7 Отговор
    Ботев и четниците ако бяха стояли в Русия щяха да се сражават в руско турската воина и щяха да са живи или загинали в боевете за свободата на България
  • 40 бай гЪ

    4 23 Отговор

    До коментар #10 от "Черен гарван":

    МЕЧОКА ЛИЛИПУТ
  • 41 Мутри вън

    3 27 Отговор
    Интервюто е от няколко дена, но по-важното е, че тук не са цитирали най-интересните въпроси. Единият от които беше: "Г-н президент, вие убиец ли сте?... Направо го закова!, на което путин започна да мънка глупости.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 другарят

    25 0 Отговор
    Бандитите от фашистка Америка тотално са се вмирисали от лъжи и лицемерие! Кога ще видим американски президент, или техен помияр от Западаща Европа, като Меркел, Макрон или Джонсън да дават интервю пред руски журналисти??
  • 44 хахаха

    9 0 Отговор
    много лош превод, като не знаете езици - учете, не ползвайте гугъл преводача...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 TO220

    19 1 Отговор
    Тука нещо яко се развоня на говеждо, краварчетата по оборите, хайде по-бързичко.
  • 47 падналия ангел

    18 1 Отговор
    Подзаглавието ви не е вярно! Ето ви вярната дата-28.06.2019г.,Интервюто на руския президент Владимир Путин за телевизия "Фокс нюз" е номинирано за телевизионната награда "Еми" за документални и новинарски предавания.
    Т.е. преди 2 години. Путин го съсипа на журналята! Едни от думите му,
    -След като не ви харесват отговорите ми, не задавайте въпросите си!
  • 48 Монгола

    10 0 Отговор
    Президента на Руската Федерация Владимир ги разби 👍👍👍👍👍👍
  • 49 ТАБСО

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Вълко Червенков":

    На вълчо от орландовци, нещо му е много тесно и се скапва от яд че володя,,направи,,голям шлем-,,силата на сибир,,стигна китай,,северен поток 2,,вече е в немски води,а чрез,,уст-луга,,путин изолира прибалтика и украйна от транзита на въглища и желязна руда,а за северния морски път,който,,заобикаля суеца..друг път.
  • 50 барчо

    9 0 Отговор
    Прочетох статията и установявам че или превода е неточен или просто някой нарочно го прави така. Ще пиша за последното, което е на тема ученията на американската армия на територията на Аляска. Думите на Путин бяха, че тези учения изобщо не нарушават спокойствието на Русия, защото те са на територията на САЩ и че нямат никакви претенции!!! Тук обаче е преведено, че тези учения в Аляска са притеснявали Русия.
  • 51 барчо

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Вълко Червенков":

    Кометнара ти няма нищо общо с визията на ника ти. Вълко Червенков е бил министър председател само 2 години 54-56 г и е най-върлия русофил и комунист, възобновява трудовите лагери, които вече били затворени, въвежда "научния комунизъм", "история на КПСС", "Марксизъм ленинизъм" във ВУЗовете като задължителни изучавани предмети, изселване на неблагонадежните и т.н. и т.н. Дори не са искали да ни приемат в ООН, заради неговата политика. Е. Приели са ни само защото СССР е настояла много настоятелно, ако ма разбираш.
  • 52 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Тигър патриот":

    Те румънците се биха...още им държи влага
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания