Last news in Fakti

14 Юни, 2021 22:40 2 387 8

Тревожно! Индийският вариант на COVID-19 удвоява риска от хоспитализация

  • щам-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • индия

Две седмици след поставянето на втората доза на ваксината на "Пфайзер/Бионтех" защитата срещу индийския вариант на коронавируса е 79%,

Тревожно! Индийският вариант на COVID-19 удвоява риска от хоспитализация - 1
Снимка: shutterstock

Индийският вариант на COVID-19 увеличава двойно риска от настаняване в болница в сравнение с британския вариант, предаде Ройтерс, като цитира данните от шотландско проучване.

Ваксинирането с две дози обаче засега осигурява голяма защита срещу индийския вариант, известен и като Делта, предаде БТА.

Данните от изследването са публикувани в медицинското списание "Лансет". В него са участвали 19 543 пациенти, заразени с новия коронавирус, като 377 от тях са били настанени в болница. От тях 7 723 са били с индийския вариант, както и 134 от пациентите на болнично лечение.

Заключението е, че вариантът Делта увеличава двойно възможността от настаняване в болница, но ваксините засега намаляват този риск. За изводите са взети под внимание възрастта и съпътстващите заболявания на пациентите.

Две седмици след поставянето на втората доза на ваксината на "Пфайзер/Бионтех" защитата срещу индийския вариант на COVID-19 е 79%, а при британския вариант, известен и като Алфа, е 92%.

При препарата на "АстраЗенека" защитата срещу варианта на COVID-19 Делта е 60%, докато при Алфа е 73%.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    15 4 Отговор
    Очаквам с нетърпение продължението на новия сезон на сериала ковид - 21
  • 2 Тръц пръц,

    13 4 Отговор
    Малиии...как са разтревожих, ти да видиш...
  • 3 Счупи тъпомера

    11 2 Отговор
    Ще стане същото, като с британския щам, едно голямо нищо. После ще излезе друг щам, който ще повтори историята. Важното е да има овце на опашката за отрова.

    Коментиран от #8

  • 4 Мастика

    8 1 Отговор
    Заврете си ги тия ваксини вгазаси.
  • 5 Hoho Boho

    7 1 Отговор
    Да си бият ваксина ежеседмично!
  • 6 Мунчо

    6 1 Отговор
    всеки ден по една инжекция,за здраве и дълголетие
  • 7 Тхйт

    2 1 Отговор
    Няма да мирясат индо-китаците докато не запалят света с техния вирус..
  • 8 roro

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Счупи тъпомера":

    От 01 март до 01 май (само 2 месеца) в България починаха официално 6 000 (шест хиляди) от Корона вирус, около 100 човека на ден! Ако за теб това е малко, не знам какво да кажа. Хайде почвайте с минусите, да видим как не ви пука за човешкия живот
Новини по държави: