15 Юни, 2021 16:20 2 217 20

Срещу "вносния ислям": първият колеж за имами в Германия отваря врати

  • ислям-
  • германия-
  • колеж-
  • мюсюлмани-
  • дитиб

Един от приоритетите е борбата срещу екстремизма

Срещу "вносния ислям": първият колеж за имами в Германия отваря врати - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Това е стъпка в правилната посока", казва Ендер Четин, който е син на турски мигранти, роден и израснал в Берлин. Той е сред първите, записали се да учат в "Ислямския колеж" в Оснабрюк, който отваря врати днес. Четин, който и досега е работил като имам, е убеден, че обучението на имами в Германия е добра идея.

Ислямският колеж среща подкрепа и на най-високо ниво - от страна на министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер, който отговаря за религиозните въпроси. По негови думи, откриването на колежа е добра новина за мюсюлманите в Германия. Той изрази и увереността си, че в бъдеще ислямската религия в Германия ще отговаря в много по-голяма степен на очакванията на живеещите във Федералната република мюсюлмани. А и ще се стигне до ограничаване на "вносния ислям", който е доминиран от Турция и от най-голямото ислямско сдружение в Германия "Дитиб".

Обучението ще е на немски

Идеята за откриването на колежа е на изследователи на исляма от университета в Оснабрюк и на германски мюсюлмани с босненски произход. В проекта участват сдружения, които представляват около 500 от 2 500-те джамии в Германия. Концепцията бе представена през октомври 2020-а година в Берлин от председателя на колежа Еснаф Бегич - ислямски духовник, произхождащ от Босна, и от професора по ислямска теология в университета в Оснабрюк Бюлент Уджар. Първоначалните очаквания бяха колежът да бъде открит в началото на 2021-а година, но пандемията отложи откриването с няколко месеца - до днес.

25-има души са се записали за двегодишния курс в колежа за обучение на имами. Още 25-има жени и мъже са включени в курсовете за напреднали. Особеното в случая е, че ще се учи единствено и само на немски. А тези, които вече са завършили теология в някой университет, ще имат възможност да подобрят способностите си за работа с хората. Това е сравнимо с обучението на бъдещите католически и протестантски духовници, които след академичното си образование се учат и на практическа работа с богомолците.

Доказателство за значимостта на колежа в политически план е финансирането на дейността му, в което участват и Федералното министерство на вътрешните работи, и провинция Долна Саксония - те са отпуснали 5,5 милиона евро за петгодишен период.

Обучаващите се са "пъстра смесица"

Професорът по ислямска теология Уджар отбелязва, че записалите се в колежа представляват "пъстра смесица", що се отнася до техния етнически произход и до принадлежността им към мюсюлмански сдружения. "Имаме мюсюлмани с турски, арабски и босненски произход, както и хора, които са били с друго вероизповедание, но са преминали към исляма", казва той пред ДВ. Делът на жените е 20 процента.

По думите на Уджар, обучението ще създаде "основните предпоставки" за работа със съответната общност, като завършилите ще овладеят педагогически, литургични и проповеднически умения на немски език. В немалко случаи миряните не разбират докрай своите имами, а това води до проблеми в комуникацията. Особено ако имамите останат неразбрани от младите хора, те могат да се обърнат към екстремистки групировки в мрежата.

"Имаме уникалната възможност да организираме обучението на имами в Германия в съответствие с потребностите на хората в джамиите", казва за ДВ председателят на Централния съвет на мюсюлманите Айман Мазиек. А Ендер Четин е убеден, че в случая става дума за повратна точка в история на мюсюлманите в Германия. Той смята, че в бъдеще интересът към този вид обучение само ще расте. На базата на впечатленията си от срещи с ученици Четин отбелязва, че усеща как младите "все повече и повече предпочитат немския език, когато искат да говорят за своята религия".

Автор: Кристоф Щрак


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    23 3 Отговор
    Германистански халифат бейби! Браво.
  • 3 Меркел

    21 3 Отговор
    Германия,на рязаните бургии.

    Коментиран от #15

  • 4 Гост

    10 3 Отговор
    Но обърнете внимание: Обучението ще бъде на НЕМСКИ език!
    Интересно е как ще четат Корана - може би пак на немски? Иначе, умно, това е по-добрият вариант. Поне ще следят какво и на кого проповядват. Това е по-малкото зло.

    Коментиран от #6, #13

  • 5 Бгг

    23 3 Отговор
    Германия е обречена.
  • 6 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Четенето на Корана няма как да бъде на друг език, освен на арабски, може би превода, Хадисите, Тефсира и другите Ислямски науни да се преподават на немски, също като в България, имаме си Ислямски институт, в който се преподава САМО на български език, Корана се чете на арабски, но всичко друго е САМО на български!

    Коментиран от #12

  • 7 PSG FR

    18 2 Отговор
    Снимката от град Мюмюнхен ли е?
  • 8 Абе,

    15 4 Отговор
    Европа е христиански бастион от векове ! Който иска джамии,да си заминава за Анадола,примерно . Аз ако отида там,да искам христианско у-ще да правя,ще ме разчекнат !
  • 9 Българина

    6 2 Отговор
    Сега разбрахте ли защо немските турци знаят немски, а българските фъфлят неразбрано или отказват да говорят? Кога в България корана ще е на български? И до кога дианета ще праща агенти на мит и данс ще ги посреща с почести?
  • 10 един от многото

    7 0 Отговор
    Ами честито им , новия институт! Дано след години не закрият семинариите.
  • 11 ценности

    9 1 Отговор
    Едни мустакати личности , които бяха врагове през 2СВ , в момента се въртят като вентилатори в гробовете си.
  • 12 стария моряк

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Няма как ли , нямало как , нека стане алабросчето с мустак да видиш как ще има как!
  • 13 Този въпрос

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    отдавна е решен. Пример Швейцария. Правиш 3 "нарушения" и пътуваш с безплатен, еднопосочен билет към мястото на произход, на държавна сметка, ако ще и 5-то поколение да си там. Тихо и без циркове. А тези новодошлите, едно, национално отговорно правителство може съвсем легално и законно да ги върне по местата им. Но тъй като политиците там са купени и държани с компромати, си трайкат и слушат, и изпълняват заповедите на голобалистите. Тъпите западняци са като бройлери и не могат да разберат на какво ги подлагат собствените им правителства.

    Коментиран от #17

  • 14 Германистан на три минарета

    5 2 Отговор
    Култивиран ислямизъм по немски с диплома!
  • 15 Поростотиятя е навсякъде

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Меркел":

    Рязан и чист и всяка жена с удоволствие го желае.А не като вази... Калъфи пълни с мрасотия. И знай че Иса а. с.(Исус)също е бил обрязан. Така че ако се присмиваш значи се присмиваш и на това в което вярваш.
  • 16 Замисли се

    3 9 Отговор
    Ганьооо истината е в исляма прочети малко ислямски книги за да ти се отворят очите заслепени от омразата. И стига се моли на идоли като иконите огъня на свещите и слънцето с което се обръщаш към него и измислената троица която няма никаква логика.

    Коментиран от #19

  • 17 Скуби ду

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Този въпрос":

    А вие еврогейците чии го търсите в страните от третия свят да им ограбват богатствата и да създавате войни и налагат еврогейска демокрация.
  • 18 777

    1 1 Отговор
    До скоро смятах германците за умни и практични хора , явно това е било в минало свършено време. Чакат ги дпс-та и нашия модел едно към едно , сега не го разбират но след време ще е късно.
  • 19 777

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Замисли се":

    За такива призиви ако имах власт бих те пратил минимум в изправителен лагер от типа на белене , преди 1989 нямаше да смееш да помислиш нещо подобно камо ли да го напишеш. На такива като ще кажа 1 - ние сме стара християнска с традиции. Ако не ти харесва нашата религия и обичай - напусни , на юг има много цигански (мисюлмански) държавици където можеш да бъдеш себе си - прост примитивен дивак проповядващ исляма.
  • 20 чалма тв

    2 0 Отговор
    Каква е целта..турчин си е турчин..Защо трябва да се лъжем че някави курсове ще направят турци германци..Защо трябва да ги обвиняват че тяхната Родина е Турция. Карадайъ го каза честно че България е само земя..а Родина е Турция, или както го цитират от Анадолска агенция бил казал Турция е майка Родина..Все едно знаем цялата истина за нашите турци,също го знаят и германци за техните мюслимани..Но няма трагедия,докато не започнат да искат твърде много..тогава вече е Голям проблем...
Новини по държави: