Last news in Fakti

16 Юни, 2021 13:04 2 748 0

Изтича срокът за уседналост за гражданите на ЕС на Острова

  • брекзит-
  • великобритания-
  • ес-
  • уседналост-
  • молби

Деца и пенсионери могат да загубят правата си

Изтича срокът за уседналост за гражданите на ЕС на Острова - 1
Снимка: Shutterstock

Британският вестник „Гардиън“ публикува статия за опасността от 1 юли много граждани от ЕС, включително деца и пенсионери, да загубят правата си заради неполучен статут на уседналост, предаде БНР.

„Гардиън“ се позовава на доклад на организацията „Обединеното кралство в променяща се Европа“, който предупреждава европейците да спазят крайния срок за подаване на молби, който е 30 юни. Онези, които не спазят срока или им бъде отказан статут на уседналост, от 1 юли губят правото си на работа, на социални помощи и безплатно здравеопазване и по принцип на пребиваване на Острова.

Организацията изразява загриженост и по повод на последната статистика от Министерството на вътрешните работи, че има забавяне при разглеждането на около 320 000 молби. От правителството заявиха, че онези, които са в листа на чакащите, не трябва да се притесняват, защото Хоум офис ще приложи „прагматичен и гъвкав подход“ към подадените в последния момент заявления.

Катрин Барнард, заместник-директор на „Обединеното кралство в променяща се Европа“ и професор по европейско право в университета в Кеймбридж, обаче предупреждава, че хората трябва ясно да си дават сметка за важността да имат такъв статут въпреки уверенията на властите. Тя допълва, че има такива европейци, които не си дават сметка, че трябва да кандидатстват за статут на уседналост, сред които са най-вече възрастни хора, които са в страната от десетилетия и не смятат, че схемата ги засяга.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: