Last news in Fakti

17 Юни, 2021 22:00 2 716 29

Как Китай догонва САЩ и Русия в Космоса

  • космос-
  • китай-
  • сащ-
  • русия-
  • космическа програма-
  • астронавти-
  • мкс

Китай инвестира милиарди, за да догони САЩ и Русия в Космоса

Как Китай догонва САЩ и Русия в Космоса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От пустинята Гоби към строящата се китайска космическа станция излетя ракета с трима астронавти. С първата пилотирана мисия дотам Народната република иска да навлезе в нов етап. Китай има амбициозна програма: той инвестира милиарди, за да догони двете големи космически нации САЩ и Русия.

Командирът на мисията Ние Хайшен заяви преди старта на ракетата-носител „Дълъг поход 2-F", че са предвидени множество задачи по време на полета. Планирани са множество излизания в открития Космос, където астронавтите, които в Китай са наричани тайконавти, ще тестват важни функции на основния модул и ще проведат множество научни експерименти.

Строеж в Космоса

Тримата мъже ще останат в Космоса в продължение на три месеца. Това е най-дългата досега мисия на китайски астронавти. Пътуването им до китайската Космическа станция „Тянгун“ („Небесен дворец“) е първият пилотиран китайски космически полет от близо пет години насам. За да бъде достроена китайската космическа станция, което е предвидено да стане до края на 2022 година, е нужно да бъдат пренесени още два лабораторни модула от по 20 тона. През 2022 ще има още два транспортно-товарни полета, както и две пилотирани мисии до „Тянгун“.

Китайската космическа станция ще е значително по-малка от Международната космическа станция (МКС). Китайският вариант, според експерти, прилича много на съветската космическа станция „Мир“, която беше в експлоатация между 1986 и 2001 година. Но ако МКС прекрати работата си в следващите няколко години, както е предвидено, Китай ще е единствената държава, която разполага с постоянна станция в Космоса. С мисиите до Луната и Марс Китай сериозно напредна в космическите пътувания. С първата пилотирана мисия до новата космическа станция Народната република иска да навлезе в нов етап. Китай има амбициозна програма: той инвестира милиарди, за да догони двете големи космически нации САЩ и Русия.

Мисия за престиж

В последно време Китай достави скални проби от Луната и пусна автоматичен спускаем апарат на Марс. Освен за престиж, Китай в случая се бори и за самостоятелност в технологично отношение. Създаването на собствена космическа станция беше провокирано и от факта, че САЩ отказаха да разрешат на китайските астронавти да използват МКС. Китайската космическа станция, според държавния и партиен ръководител Си Дзинпин, е „важна крачка в издигането на една велика нация в сферата на науката и технологиите“. Настоящата мисия е въпрос на престиж и за управляващата Китайска комунистическа партия, чийто 100-годишен юбилей ще се отбележи тържествено на 1 юли.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 човек

    34 6 Отговор
    Браво!
    Нека и другите!

    Ако бяха американците ... мисирките щяха да се подмокрят и да хвърчат хвалебствени писаници...
  • 2 Китай

    20 9 Отговор
    Ма то те трябва да ни догонват щото частите им са Китайски
  • 3 Врачка

    15 32 Отговор
    Китайците са добри в едно,да крадат и копират технологии и после ги пускат на
    3D принтер

    Коментиран от #9

  • 4 Пропагандистите на сороснята

    15 3 Отговор
    Айдее.. пропагандистите с нова порция пропаганда
  • 5 Мао и сие

    35 6 Отговор
    Казва се КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ- и както до преди няколко десетилетия си правехме шинлик с китайчетата и пресата ни пишеше ,че строят язовири с кошници и хладилник и телевизор са непознати неща в един китайски дом как стана ,меко казано ,че вече света е в краката им. Сега ей тъй набързо кацат на луната , разхождат се до МАРС, а ние къде сме в гъбите остави техниката ами даже и мартениците ни вече са от там.
  • 6 7698654111

    5 6 Отговор
    Добрите раките са на Северна Корея, защото са за отбрана на страната си, а другите къде правят такива разходи за космоса са принудили народите им да плащат за тия излишни разходи.
  • 7 Иван

    4 20 Отговор
    Руснаците ще гледат космоса през крив макарон скоро.След приключване на МКС руснак ще иде в космоса само ако китайците го поканят на гости в тяхната станция.

    Коментиран от #20

  • 8 Българин

    18 0 Отговор
    Какви са тия тайконавти бе?
    Ние пък си имаме тиквонавти ха ха
    и тикводрума е край София 😃
  • 9 Госあ

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Врачка":

    Най интересно е как точно най големите крадци на технологии, умове и ресурси обвиняват другите в кражба. краварска наглост. Иначе науката, изкуството и спорта нямат граници бате.

    Коментиран от #11

  • 10 Смех

    0 8 Отговор
    Стари технологии правят това което другите преди 60 години
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Госあ

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "14 88":

    Противното в случая е неблагодарността на простолюдието. Краварите си мислят, че кражбите на технологии и умове са като кражбите на коне. Но какво да очаква човек от потомци на конекрадци и проститутки. Ако не бяха французите още да са под английски ботуш, а ако не бяха германците с атомната бомба най вероятно трябваше да се учат на хирагана. Тогава грамотните у прерията щеха да са няколко човека хахахаха Китай и Русия тръгнали да заплашват хахахаха те виетнамците им биха шута. Аз пък викам да те натъпча с бургери до пръсване. К'во ше каеш ?

    Коментиран от #14, #23

  • 13 Вълко Червенков

    1 13 Отговор
    Китай е втора сила в Космоса след САЩ.Сибирската Кочина е треторазрядна величина,която лежи на стари лаври от времето на СССР и безнадеждно изостана по пътя.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 asd

    0 5 Отговор
    За мен космическите програми са за парлама. Не могат да ме убедят, че още ползват някакви совалки с които летяха преди 60-70 години работещи с горива. Просто показват тия евтини дараци на хората, и усвояват пари, пък неофициално най вероятно има апарати с много по модерно задвижване, и на марс са ходили най вероятно доста отдавна. Как няма да има никакво развитие в тия совалки и ракети за 60-70 години? А колко милиарда са усвоени за тия 70 години не е истина, това са пари от данъкоплатците на Сащ, Русия, Китай, Индия.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Не си

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Пиеш редовно БЕЛИНАТА май, 😂😂😂
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ерец

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Айде бе напиши поне три имена на китайци , личности станали световно известни с някакво откритие , изобретение, носители на Нобелова награда за физика,химия,медицина … През 70те една от най-бедните страни в света. С помощта на Запада и Япония , в последствие плагиатство с дъмпинг са това което са в момента.И стига с това ако , ако !Ако не бяха американците и руснаците през ВСВ да ги подкрепят и мобилизират бившата японска Императорска армия щеше да им обърне хастара на перелините.Има един китайски филм “Air Strike “(англоезично ) с Брус Уилис по истински случай изпълняващ ролята на военен съветник изпратен от САЩ в помощ на Китай срещу японската авиация.Еми тъкмо тръгна по кината в Китай и го спряха от прожекции.Няма как , иначе ще се приеме , че с помощта на Америка сме победили свирепия враг.

    Коментиран от #25

  • 24 gosho

    4 0 Отговор
    Китайските са тайконавти. Руските са космонавти. Американските а астронавти.
  • 25 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ерец":

    Мога да ти напиша мноого повече от трима за наистина фундаментални открития. Мога да ти напиша и трима отказали нобеловата награда (не са китайци) , но няма смисъл. Относно Япония и Китай, това което са правили японците в Китай не е по различно от това, което са правили германците в Европа, французите в Африка и краварите във Виетнам. Отношенията между Япония и Китай са многопластови и дълголетни за да бъдат коментирани и филмирани от вчерашните кравари. Нали знаеш че са откраднали киното за да го ползват за пропаганда? А нали знаеш за театъра в Китай? Или не си чувал?

    Коментиран от #26

  • 26 Ерец

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Виж сега да не излезе така , че настъпи мотиката като отваряш темата за китайския театър и филми . Имат един пропаганден жанр , който в Япония го наричат “коничи ейга / дорама “- антияпонски филми и театрални постановки представящи съпротивата с/у Япония .Всяка година излизат нови и нови , като сюжета е един и същ. Бих казал пародия .Значи винаги японците са вероломни и жестоки и се намира един герой от народа или китайската народноосвободителна армия,който с бойните си умения поваля обезателно около 10тина или повече японски войници с катана . А самите бойни сцени са направо комични , докато един или двама атакуват с катана , останалите около “героя” само чакат . А след ритниците направо хвърчат . Освен това има и увеселително-атрактивни паркове с декори от ВСВ и същите сцени , където посетителите могат да изпитат още по-голямо удоволствие.И тук най-фрапиращото е , че винаги след представленията зрителите си правят селфи с артистите играещи ролите на японски войници.Тук няма Холивуд . Нали !?

    Коментиран от #27

  • 27 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ерец":

    Имах предвид, че театъра води началото си от Поднебесната. Както и мноого други неща.

    Коментиран от #28

  • 28 Ерец

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    В този смисъл те разбирам , но понеже използваш думата пропаганда се насочих в тази посока.И проблемът е там ,че колкото Япония се стреми да бъде толерантна спрямо Китай , китайците толкова повече злоупотребяват с тази толерантност и стават все по нагли към Свещенния остров ,както го наричаш .
  • 29 рашка в колапс

    2 2 Отговор
    По-точно е да се каже,че Китай догонват САЩ,защото руските кравари въобще не участват в космоса.СССР беше сила ,но днещна жалка и бедна русия няма никакво участие в космоса.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания