Last news in Fakti

17 Юни, 2021 19:20 1 360 2

Беларус ще е домакин на мисия на Международната агенция за атомна енергия

  • атомна енергетика-
  • беларус-
  • аец-
  • домакин-
  • мисия-
  • маае

Беларус очаква и европейска партньорска проверка в края на август

Беларус ще е домакин на мисия на Международната агенция за атомна енергия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Беларус ще домакин на мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за физическа защита на ядрените материали (IPPAS) в близко бъдеще. Това стана ясно от изказване на ръководителя на Департамента за ядрена и радиационна безопасност на Министерството на извънредните ситуации на Беларус (Госатомнадзор) Олга Луговская.

„Мисиите са инструментариумът, чрез който МААЕ оценява как са изпълнени всички изисквания за ядрена и радиационна безопасност. Беларус прие голям брой мисии, ние отговорихме на предложенията на МААЕ и сами бяхме инициатори на такива. Само след няколко седмици ще приемем мисията IPPAS. През четвъртото тримесечие на годината ще има последваща мисия за интегрирана оценка на регулаторната инфраструктура (IRRS)“, каза пред журналисти Луговская.

Беларус очаква и европейска партньорска проверка в края на август. Страната проведе доброволни стрес тестове на Беларуската АЕЦ по процедурата на Европейския съюз, като бе оценено наличието на „граници на безопасност“ над изискванията, установени от националното законодателство.

Въз основа на резултатите от стрес тестовете, националният регулатор Госатомнадзор подготви национален план за действие, който обобщава както препоръките от резултатите от националната експертиза, така и тези на европейските експерти. Първата АЕЦ в Беларус, която ще е с два реактора ВВЕР-1200, се изгражда близо до град Островец. На 10 юни т.г. в страната бе подписан приемен протокол за въвеждане в експлоатация на първи енергоблок.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    1 1 Отговор
    Тия как ще отидат там ,нали самолети не кацат и не минават от там
  • 2 😁😁😁😁

    0 0 Отговор
    Догодина Северна Македония
Новини по държави: