18 Юни, 2021 23:00 4 473 17

Мафиотският скандал в Турция: какво издава той за турската душевност?

  • турция-
  • мафия-
  • реджеп ердоган-
  • седат пекер

Видеата на мафиота Седат Пекер, които обикновено се появяват в неделя, докарват цяла Турция до екстаз

Мафиотският скандал в Турция: какво издава той за турската душевност? - 1
Снимка: DW

Един мафиот разкрива мръсните тайни на турското правителство и видеата му в Ютюб стават вирални. Защо турците изпитват удоволствие от това "воайорство"? Какво издава успехът на Седат Пекер за турската душевност?

Видеозаписите, които мафиотът Седат Пекер публикува в социалните мрежи, държат цяла Турция под напрежение. До момента той е пуснал девет видеа в Ютюб и всяко едно става вирално, пораждайки шумни заглавия в медиите. В тях Пекер повдига ужасяващи обвинения срещу известни политици от управляващата партия и хора от близкото обкръжение на властта: твърди, че са замесени в убийства, изнасилвания, трафик на наркотици, злоупотреба със служебно положение и други криминални деяния.

Видеата на мафиота Пекер, които обикновено се появяват в неделя, докарват цяла Турция до екстаз. От началото на май досега няма друга тема, която да е предизвикала повече вълнения в Турция. Психиатърът Илкер Кючюкпарлак смята, че случаят "Пекер" разкрива важни черти от турската душевност. В интервю за ДВ той обяснява защо видеата на мафиота се гледат по близо 100 милиона пъти и какво точно привлича хората към този тип разкрития.

Телевизията и воайорският нагон

"Има едно състояние на духа, което бихме могли да наречем "порнографско". Интересуват ни въпроси като: какви разкрития се правят, кой е притиснат до стената, какво се случва зад затворените врати? С това се задоволява воайорски интерес - да можем да видим какво се е случило там, където нашият поглед иначе не прониква. Хората изпадат във възторг от многото имена на такива, които са "оцапани" - министри, бизнесмени и др. Пекер лепи на тези хора грозни прякори, обижда ги, заплашва ги. Затова в широки части от обществото навярно цари въодушевление от съдържанието на видеата. От всичко това може да се зароди даже симпатия към мафиота", казва Илкер Кючюкпарлак.

В крайна сметка, казва по-нататък психиатърът, се поражда един вид "емоционално задоволяване", от това, че хората съпреживяват нещо, което се е случило зад непроницаемите стени на "елитните среди". "Много телевизионни предавания, които хората в Турция гледат със страстен интерес, се базират именно на воайорски нагони. Такова е например риалити шоуто "Survivor". В него също редовно се появяват видеа с различни разкрития, което поражда огромна динамика, породена от задоволяването на воайорски нагласи и превръща предаването във феноменално телевизионно събитие. Мисля, че видеата на Седат Пекер създават същата динамика", казва психиатърът Илкер Кючюкпарлак.

Дали тази склонност към воайоризъм не е свързана с увреденото чувство на справедливост в обществото? "Тази личност доскоро се е изказвала в полза на правителството по разни митинги - от името на управляващите е заплашвал критиците на властта, че "ще се къпе в тяхната кръв". Разкритията на един инсайдер винаги имат тежки последици. Те са автентични, защото човек отвътре изважда на показ част от истината и същевременно признава своята собствена вина", обяснява Кючюкпарлак.

"Пекер умее да инструментализира емоциите"

Симпатията, която някои турци изпитват към Седат Пекер, може да се обясни по следния начин, казва той: "Пекер е добър оратор, той умее да инструментализира емоциите. Той е автентичен: показва ярост там, където е уместно, и се разчувства толкова, колкото е необходимо. Това е точно същата тактика, която използват и водачите на секти. Всичките им речи съдържат известна доза емоция, а съдържанията тогава избледняват." А на кои чувства залага Пекер в своите видеа?

"Пекер е ту гневен, ту развеселен, а понякога дори забавен. Демонстрира решителност. Понякога подчертава колко голямо е личното му страдание и влиза в ролята на жертва. След това отново го завладява гневът и т.н. - това имам предвид, когато казвам, че инструментализира емоциите. Той постоянно мени настроенията си - първо показва тъга и мъка, после изведнъж избухва така енергично в ярост и гняв, че никой не е в състояние да сметне Пекер за жертва или за човек, който е изгубил играта", казва психиатърът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интелектуалец

    39 2 Отговор
    Това е турския "Божков"..

    Коментиран от #2

  • 2 хъхъ

    31 7 Отговор

    До коментар #1 от "Интелектуалец":

    И от неговите разкрития няма да излезе нищо, защото и турската прокуратура е овладяна като нашата.
  • 3 от анадола

    17 18 Отговор
    Турция никога не е била светска държава,с едно изключение, Мустафа Кемал,който обичаше да плюска мастика докато баялдиса!!!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 от анадола

    15 9 Отговор

    До коментар #3 от "от анадола":

    Май,че е харесвал и българка,сигурно защото са по рошави отдолу.
  • 6 GnG

    13 2 Отговор
    Това да не е НОВИЯТ избор на САЩ, за "лидер" на ЦВЕТНА РЕВОЛЮЦИЯ ?! :)

    Коментиран от #11

  • 7 Невероятно

    10 0 Отговор
    диагнозата на мафиота не ни е интересна, кажи диагнозите на останалите участници в сагата
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Интересни съвпадения 😏

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "GnG":

    Изкуствения интелект е провидял, разкрил нов начин за превръщането на държави в територии с външно 👽 влияние . По страшно оръжие от ИСТИНАТА няма . Да пожелаем УСПЕХ на 👽 служебния кабинет 👽👍
  • 12 Ццц

    1 0 Отговор
    Ясно, ще има и партия Турско лято.
  • 13 Бай ганю

    11 2 Отговор
    Има си хас, докарват турците до екстаз, дойче зеле, Денис Джамбазов мнооого мафиотска държава там където бият олигарсите през ръцете и джендър ценностите не вървят, износа хвърчи и Турция стана фактор последните години, направо блика завист и яд измежду редовете на статиите ви
  • 14 прав си

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "GnG":

    Искаш да кажеш смел като заек, и зайците не се събират. Много са смели, и едни такива крака имат с които развиват много висока скорост. Или пък имаш предвид, като мишките смели.
  • 15 Нане

    2 5 Отговор
    ощи на границата България -Турция се сблъскваш с държавния рушфет в личето на митничара Али или Мустафа. Па кво е на южните им граници и особено като видят алтъни само моа фантазирам окорват се кат макак.
  • 16 5Kan

    4 1 Отговор
    Заглавието на статията е за мафиота Пекер но като я четеш не се намира нито една негова дума. Просто един психолог пак се опитва да манипулира обществото било то турско, световно или по точно една глобална манипулация и нищо повече. Къде се крие този мафиот ами да ви кажа в Дубай а къде е тя в Обидинените Арабски Емирства нали. Знаино е под чие влияние е тя и чие оръжие ползва.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: