19 Юни, 2021 02:30 2 113 6

Без ограничение на раждаемостта в Китай след 2025 г.

  • раждаемост-
  • строги мерки-
  • нисък ръст-
  • ограничения-
  • население

През май властите в Китай решиха да разрешат на семействата да имат по три деца

Без ограничение на раждаемостта в Китай след 2025 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Властите в Китай планират до 2025 г. да се откажат напълно от ограниченията за броя на децата в семейството и да предприемат мерки в подкрепа на раждаемостта. Според публикация на „The Wall Street Journal”, правителството вероятно ще започне да провежда такава политика в провинциите с най-нисък ръст на раждаемост, след което премахне ограниченията на национално ниво, твърди източник на изданието, цитиран от БГНЕС.

През май властите в Китай решиха да разрешат на семействата да имат по три деца, без да се уточнява датата на влизане в сила на това решение. Според публикуван след края на заседанието на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия документ, процесът на застаряване на населението в страната се е засилил и облекченията „ще подпомогнат подобряването на демографската структура” и ще позволи на Китай да запази предимството си в областта на човешките ресурси.

От средата на 70-те години на миналия век Китай предприе строги мерки за ограничаване на раждаемостта. С някои изключения на семействата беше разрешено да имат само по едно дете, като при нарушаването на това правило, родителите трябваше да плащат солени глоби. Бяха въведени и други репресивни мерки, включително уволнение от държавна служба и изключване от редиците на комунистическата партия.

Преди няколко години Китай разреши раждането и на второ дете в семейства, в които родителите са единствени деца, както и на двойки, които живеят в селски райони. Условието е първото дете да е момиче. Постепенно и тези правила бяха облекчени и от 1 януари 2016 г. в Китай влезе в сила закон, който разрешава на всички китайски семейства да имат по две деца.

По данни на статистиката, населението на Китай през 2020 г. е било 1,41 млрд. души, като делът на лицата над 60 години достигна 18,7%.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 .......

    1 5 Отговор
    ДА ЗАМАЖАТ,ПРИКРИЯТ ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ
  • 3 🤣🤣🤣

    1 1 Отговор
    Завалийките се стопиха
  • 4 Така се

    10 1 Отговор
    Завладява света и се запазва расата, а не като нас, които сме на изчезване, а от властта се толерира само раждаемостта на лилави те.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 тъп катаец

    2 0 Отговор
    То така става оп и вдигаме раждаемостта
    А че няма жени у детеродна възраст или че има константен брой мъже с невъзможност за оплождане както и жени с хормонални проблеми не еважно
    Те досега видовете са се размножавали на партиини начала 🤣✌🏻👬👪🌈😆✌🏿🇮🇱🇨🇳
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания