19 Юни, 2021 03:00 2 089 22

Пентагонът предупреди Китай заради въздушни маневри над Тайван

  • въздушни маневри-
  • предупреждение-
  • г-7-
  • военни самолети

Някои наблюдатели предполагат, че полетите биха могли да са в отговор на неотдавнашната среща на върха на Г-7, на която лидерите призоваха за мир и стабилност в Тайванския проток

Пентагонът предупреди Китай заради въздушни маневри над Тайван - 1
Снимка: БГНЕС

През седмицата 28 изтребители, бомбардировачи и разузнавателни самолети на военновъздушни сили на Китайската народна освободителна армия (PLAAF) проникнаха във въздушното пространство на Тайван.

Това е най-големият брой китайски военни самолети засечени в зоната в рамките на един ден. Няколко от бойните летателни машини са прелетели през южната част тайванското въздушно пространство, над канала Баши.

Някои наблюдатели предполагат, че полетите биха могли да са в отговор на неотдавнашната среща на върха на Г-7, на която лидерите призоваха за мир и стабилност в Тайванския проток. Други смятат, че това е реакция срещу военното присъствието на американски кораби, водени от самолетоносача „Роналд Рейгън“, които патрулират в Южнокитайско море.

Последва незабавно изявление на говорителят на Пентагона Джон Съпъл, който беше цитиран от Japan Times: „Нарастващата военна активност на Пекин в близост до Тайван, дестабилизира и увеличава риска от грешки“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пентагона като

    18 1 Отговор
    който знае всичко да помогне на един натовски "партньор" и да даде подробности около смъртта на един пилот свои пилот на МИГ- 29 в Черно море ?
  • 2 no name no face no number

    6 4 Отговор
    Тайван=Китай, Тайван сащ
  • 3 no name no face no number

    19 3 Отговор
    Тайван е Китай, Тайеан НЕ е саш
  • 4 Историк

    15 1 Отговор
    Почти 70 процента от производството на полупроводникови компоненти и чипове се произвеждат в Тайван.Там действително ще стане патаклама т.к откъсването от американска орбита би предизвикал колапс в производството в редица чувствителни сектори на икономиката на т.н западен свят.Чак след 2025г. Сащ ще съомеят да отворят нови заводи в Остин Тексас за микрочичове

    Коментиран от #13

  • 5 Тормозят цял свят

    21 2 Отговор
    И какво правят американски кораби в Южнокинайско море? За китайците морето си е тяхно.

    Коментиран от #7

  • 6 Тормозят цял свят

    18 3 Отговор
    И какво правят американски кораби в Южнокитайско море? За китайците морето си е тяхно.
  • 7 ти да видиш

    6 22 Отговор

    До коментар #5 от "Тормозят цял свят":

    Как така "за Китай морето си е тяхно" бе образ ? Еми то за Тайван,Сингапур,Тайланд и Виетнам морето пак си е тяхно това море ,а не на Китай разбираш ли ? Морето е на всички и не си ти който да обяснява кой и къде да ходи.Като могат да ходят там и не се нарушават международните спогодби ,ще ходят.Освен това САЩ притежават най-могъщите вонноморски сили присъстващи по цял свят и защитавайки интересите на своите съюзници и никой не се интерсува от мнението на разни русофилски капацитети за това кой и къде трябвало да бъде.

    Коментиран от #19

  • 8 big

    21 3 Отговор
    Пентагона предупредил! И какво? Ще започнат война с Китай, ще налагат санкции или нещо друго? Никога няма да го направят, защото им е пределно ясно, че ще ги разбият тотално! Нито могат да организират своите "съюзници" в Азия да ги нападнат. нито могат да прехвърлят безопасно техни войски за това. Да не говорим, че самите американци ще скочат срещу войната, така както беше с Виетнам!

    Коментиран от #10, #16

  • 9 пешо

    16 2 Отговор
    пентагона , отдавна е бита карта и не може да казва нищо , китай всеки ден да прави маневри , янките само ще квичат като бито пале .
  • 10 8224

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "big":

    Каква война в 21ви век и то на такова ниво те гони бе пубер.Разсъжадваш като 15 годишен келеш.Въобще четеш ли си глупостите.Ти осънзаваш ли в модерно време,една война между двете най-могъщи военни и икономически сили до какво дестабилизиране на региони ще доведе,каква бежанска криза ще направи,как ще се отрази на останалия свят и колко жертви ще даде от множество държави ,че да пишеш подобни глупости ?! Това да не ти е монополи ,че да се нападат през глава и всичко това заради нарушаване на дадено чуждо пространтво.Война тук е абсолютно невъзможна и немислима.Има сума ти сфери където могат да се ударят двете държави.Между другото САЩ и Китай са двете най-големи сили на тоя свят и тези две държави са най-важните търговски партньори по между им,а и никоя от двете държави няма да рискува бъдещето и икономиката си ,заради подобно маловажни случаи.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Хо хо хо

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "8224":

    Войната е съвсем реална населението нараства а териториите и ревурвите намаляват.
  • 12 big

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "8224":

    Явно, може и да не си пубер, на акъла ти е на такъв! Не разбираш написаното! Това, което коментираш съм го написал и аз. Никакъв шанс за война с Китай, ще загубят тотално! Тяхното е само риторика, за да покажат, че все още съществуват. Колкото до икономическото сътрудничество, това което пишеш е така, но го обясни на САЩ с техните санкции.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 8824

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "big":

    Осъзна явно каква простотия си написал и гледаш да замажеш положението.Просто русофилските ви мозъчета мислят само в тази насока и самия факт ,че даже разсъждаваше върху сценарии на войната е ясно какво и как си мислиш !

    Коментиран от #15

  • 15 big

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "8824":

    Съжалявам, явно си голям глупак! Може и квалификацията да не е точна: човек, който чете, но не разбира написаното! Поне бъде здрав!
  • 16 Хо хо хо

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "big":

    Точно така е америка е размит лйнян коптор от всякакви и само една война и ще скочат срещу тях самите да спират кикакто беше във виетнам и дрогираните хипита
    Сащ са импотентни въпреки джафкането.
  • 17 Ерец

    0 1 Отговор
    Абе тоя остров си е спорен заради стратегическото си положение от векове. През 17 век европейци са се карали за него.Интересното тук е в по новата му история . Знае се , че е бил под японско управление в периода 1895г-1945г . Това е станало след като Китай го отстъпват на Япония под предлог , че такъв остров обрасъл навсякъде с тръстика и безброй блата , с необразовано местно население не им е необходим. Япония го управлява заедно с още няколко острова и през този период го облагородява .Построява инфраструктура каквато няма в Китай , пътища,електричество,водоснабдяване , образова населението . И типично в китайски стил , Поднебесната започва да проявява претенции за Тайван и да и бъде върнат.Затова и до ден днешен заедно с икономическия си подем тайванците се отнасят с уважение и благодарност към Япония.
  • 18 Pencho

    0 1 Отговор
    А за Кримската Автономна Република нещо да кажете?!
  • 19 ррр

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "ти да видиш":

    Откакто двама араби вкараха цял боинг през централния вход на Пентагона тези приказки за соросоиди може да си ги говорите единствено на селските си сбирки при Соломон Паси!Много обичате да се слушате и да си вярвате! Помни ,че само двама араби ви разказаха играта,какво да говорим ако се нанижете на Китай!?
  • 20 ПЕНКО

    0 3 Отговор
    АМИ , АКО РУСИЯ ПАК ПРОВЕРИ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ -КАТО В ЧЕРНО МОРЕ С " ИЗЧЕЗНАЛИЯ НАТЮВСКИ МИГ -29 " ...!?!?!?
  • 21 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    НАТЮВСКИ САМОЛЕТ -САМОЛЕТ ---ФУК И ГО НЕМА ---НЕМА ГО БЕ --- И МУ НЕМА КУТИЯТА --- НЕМА Я БЕ !?!?!?!?!?
  • 22 САЩ

    1 1 Отговор
    започнахте нещо и с Китай да се заяждате, та да видим до къде ще стигнете и до кога ще ви търпят. Накрая да не молите за пощада.