19 Юни, 2021 12:15 4 142 50

Русия: На НАТО не трябва да се вярва. За съжаление, такъв е животът.

  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • сергей рябков-
  • нато-
  • русия-
  • сащ

Западът не е спазил обещанието си НАТО да не се разширява на изток

Русия: На НАТО не трябва да се вярва. За съжаление, такъв е животът. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Договорените между президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева руско-американски консултации по въпросите на стратегическата стабилност трябва да започнат в най-скоро време. Това заяви в интервю за БНР руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

„Ще призоваваме американските колеги да сформират делегация, която да е готова да се срещнем в най-скоро време и да контактуваме на междуведомствено равнище. От своя страна потвърждаваме готовността си за такава среща и такава работа. Преговорният ни екип вече е готов. Позицията ни е ясна, запознали сме с нея Вашингтон, включително и след идването на власт на администрацията на Байдън“.

Рябков подчерта, че Русия и Съединените щати осъзнават отговорността си на двете най-големи ядрени държави за международната сигурност и стратегическата стабилност: „Не бягаме от тази отговорност. Заинтересовани сме другите държави да възприемат съвместната ни работа със Съединените щати в тази сфера като нещо позитивно, като вид застраховка. Знаем, че към темата има голям интерес. Ще се стараем да бъдем на висотата на тази отговорност“.

По повод новото руско-американско споразумение, което трябва да замени Договора за ограничаване и съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия след изтичането му след пет години дипломатът посочи, че „засега много въпроси остават без отговор“: „Има някои идеи. Може да бъде комплекс от договорености с различен статут. Могат да бъдат и многостранни документи, ако в крайна сметка към съвместната ни работа бъдат привлечени и други ядрени сили. Бих искал да подчертая, че за Русия би било много важно да отчете ядрения потенциал на Великобритания и Франция като най-близки съюзници на Съединените щати. Още повече, че във Великобритания се наблюдават тревожни тенденции - съобщено беше за увеличаване на броя на ядрени бойни глави, с които разполага“. В интервю за телевизия Ен Би Си в навечерието на преговорите в Женева президентът Путин припомни, че Западът не е спазил обещанието си НАТО да не се разширява на изток. А американският журналист отговори, че това обещание не фигурира никъде в писмен вид.

Рябков коментира темата така: „Лидери, водещи полици, държавни ръководители, ръководители на външнополитически ведомства многократно са казвали на съветското ръководство, че не може и дума да става за разширяване на НАТО. Това е един от уроците, който извличаме от историята. По принцип на нашите западни съседи, колеги, натовци просто не трябва да се вярва. Всяко изявление изначално се подлага на съмнение, защото такъв е животът. За съжаление“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    77 11 Отговор
    с всяко свое разширение , НАТО отслабва като организация. има твърде много противоречия в политиката и отношенията на страните членки , за да действат като едно цяло.

    Коментиран от #30, #44

  • 2 Kcaniba

    82 10 Отговор
    нато е агресивен и репресивен орган на агресивна, колониално-репресивно-милитаристка политика на фащ

    Коментиран от #21

  • 3 !!!?

    9 57 Отговор
    Само на Путин трябва да се вярва...и на Илчовски !!!?

    Коментиран от #9, #49

  • 4 Добро дете

    38 0 Отговор
    Не трябва да се вяева, да това е така !
  • 5 Националист

    57 5 Отговор
    До кога България ше бъди ромска, немска, американска и турска ?
  • 6 оня с коня

    8 73 Отговор
    Според руснаците Страната им Може да се Разширява НА ЗАПАД чрез Анексиране на Територии/Украински/,а Запада НЕ трябва да приема Нови членове в НАТО.Ама "Някой бил обещал" Нещо за НЕразширяване на НАТО...Абе руски Умници,ами още "ДРЕВНИТЕ" са казали "Думите отлитат,писаното - остава",ама оде толко Знания в Тиквата на Азиатския Мужик?!

    Коментиран от #16

  • 7 Ланс Линк

    47 4 Отговор
    Те самите страни в НАТО не си вярват
  • 8 Зентрамант

    41 3 Отговор
    Да вярвш на нато е все едно да вярваш на агресивен ромлянин.
  • 9 Осветли ме

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "!!!?":

    Много ти е тъмен ника,да не кажа никакъв.Просветли ме,първо е въпросителната,после трите удивителни,що си такъв обратен?!
  • 10 Руски Джендър 🏳️‍🌈 ЧЕРВЕН ДИСИДЕНТ

    8 57 Отговор
    Тия ли бре от путинската синя соц КОЧИНА РАШКА комунделска алкашите и ванюшките вън от България да си ходят в мизерната бедна изостанала синя северно азиатска фалирала рубло кочина РАШКА лайняшка. България е НАТО САЩ И ЕС🇺🇸🏳️‍🌈🇪🇺💃😉

    Коментиран от #12, #13

  • 11 БОЛШЕВИК

    40 4 Отговор
    То кой нормален човек или държава може да вярва на тия изроди НАТО! От неолиберализма, обедяват цели държави и народи, и много скоро няма да има кой да плаща за тия терористи и ще се разпадне НАТО. От НАТО полза имат една шепа негодници и подлеции.
  • 12 Аре пак скуката

    21 2 Отговор

    До коментар #10 от "Руски Джендър 🏳️‍🌈 ЧЕРВЕН ДИСИДЕНТ":

    Абе вие от вашия цървул Жорето Жеков няма ли да шавнете поне един ярд напред за 30 години?! Кажете нещо поне за Илийката Минев,да се вдъхновяват идните поколения,щото заспиваме вече..
  • 13 смерш

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "Руски Джендър 🏳️‍🌈 ЧЕРВЕН ДИСИДЕНТ":

    Вследствие на което ,територията доби много развит характер и икономика особено след приемането и в нато!
    Разбира се невероятно се разви и етническия потенциал на населението в територията с високо ниво на образователен и житейски стандарт!
  • 14 Сандо

    29 2 Отговор
    Американците заместиха международното право с международни правила,измислени от тях и работещи в тяхна полза.Това е положението и всеки трябва да го приеме като даденост.Който не е съгласен,ще трябва да се изправи срещу Хегемона и неговите помияри.
  • 15 Герд Мюлер

    31 3 Отговор
    Ситуацията е много проста. НАТО се създаде в противовес на Варшавският договор по време на Студената война.
    Днес няма Варшавски договор, Студената война приключи през 1989-1991 г. окончателно. Съветските войски напуснаха територията на ГДР и приветстваха обединението на ГДР и ФРГ. Какво стана?
    НАТО не само не се разтури, но започна да се разширява.
    Но срещу коя друга военна групировка ще воюва евентуално НАТО.
    Оказва се, че нейният противник е една единствена държава, а именно Руската Федерация.
    Американските войски не напуснаха Германия. Германия и до ден днешен се води окупирана държава и е в общия кюп на зависимите от САЩ държави.
    Ето това е накратко ситуацията в момента. Ситуация, много по-несигурна от Студената война. Аз дори я наричам Гореща война. И от това няма полза никой. Всеки ден се спряга името Русия и то в негативен план. Всеки ден има заплахи за санкции. Едно истинско безумие. "Радвайте" се на създалата се ситуация!

    Коментиран от #19, #26, #42

  • 16 Просто статистика

    33 3 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Крим и в състава на СССР, и в състава на Украйна е бил автономна република. И е в пълното си право да се присъедини към когото си поиска. Което и направи, и то - с референдум. За разлика от Косово например. А това, че САЩ останаха с пръст в устата, сред като имаха мерак да напълнят Крим с военни бази, си е техен проблем, просто Путин им показа кой държи яките козове. И още нещо - дай на коня са пише коментари, на теб не ти се получава нещо!

    Коментиран от #23

  • 17 довиждане

    24 3 Отговор
    НАТО е паранацистка организация.
  • 18 Гост

    11 0 Отговор
    Де да си вадехме и ние поуки от грешките си......
  • 19 яко ни лъжат

    25 0 Отговор

    До коментар #15 от "Герд Мюлер":

    Е ПА ВЕРНО Е . ДУМНАХА НАШИО МИГ 29 И БЪРЖЕ ПРИБРАХА УСТАНОВКИТЕ И БЕЖ ДА ГИ НЯМА. ДАЖЕ НЕ ДОЙДОХА ДА ПОМАГАТ ПРИ ТЪРСЕНЕТО, САМО КАЗАХА СОРИ, НИЕ СЪЖАЛЯВАМЕ И РОНИМ СЪЛЗИ!!! НЕ БЕШЕ ЛИ ТАКА???? ЛЪЖА ЛИ???
  • 20 az #Победа76

    19 2 Отговор
    Към 2024г., т.е. след още три години, нито ЕС ще съществува, нито НАТО ще съществува. По всяка вероятност ще станем свидетели на огромни промени в света, съпоставими с последствията след предателството на Горбачов през "89-'91години на миналия век.

    Коментиран от #31

  • 21 МАФИЯ НА ББ

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Публикувано във факти.бг:
    нато е агресивен и репресивен орган на агресивна, колониално-репресивно-милитаристка политика на САЩ. Е ПА КОЕТО СИ Е ВЕРНО, ВЕРНО Е. КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ. Е ПИТАЙТЕ ЕРДОГАНЯ, КОЙ ПРЕДПРИЕ И ПОДПОМОГНА ЕКСТРЕМИСТИТЕ КОИТО ИСКАХА ДА СВАЛЯТ С ПРЕВРАТ ЕРДО????
  • 22 падналия ангел

    15 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: А американският журналист отговори, че това обещание не фигурира никъде в писмен вид.
    Има го в писмен вид, в стенограмите на разговорите между Рейгън и Горбачов. Няма го във вид на договор!
  • 23 оня с коня

    5 24 Отговор

    До коментар #16 от "Просто статистика":

    Ти Знаеш ли как се прави Референдум "по руски" в Автономна област/Крим/ с Пистолет опрян на Челото на "Инакомислещите"?Знам че знаеш,затова и няма да ти го обяснявам.Между другото това е същото като в БГ,когато Т.Живков печелеше изборите с 99%,щото ако е със 100%,щели да се усъмнят Западните държави в Достоверността им!Но...Руснаците ОТЛИЧНО ЗНАЯТ че "каквото почукало,такова се и обадило" и да не се правят на Изненадани и Недоволни от АДЕКВАТНИТЕ НАТОВСКИ МЕРКИ предприети срещу Наглата им Асимилационна политика.

    Коментиран от #24, #25, #29, #43

  • 24 Стотина от форума ти го казаха

    19 0 Отговор

    До коментар #23 от "оня с коня":

    Първо се посъветвай с коня си бе,момче,после коментирай публично в ефира..
  • 25 гост

    17 1 Отговор

    До коментар #23 от "оня с коня":

    знаем, знаем до всеки гласуващ имаше по един войник с пистолет в ръка. Независимата и свободна американска преса беше там и ни информираха пряко и точно.
  • 26 яко ни лъжат

    14 3 Отговор

    До коментар #15 от "Герд Мюлер":

    Публикувано във факти.бг: Ситуацията е много проста. НАТО се създаде в противовес на Варшавският договор по време на Студената война. еха много яко се лъже тук!!!! първо бе създадено НАТО и после Варшавския договор. много моля лъжльо провери!!!!
    НАТО 4.04.1949 година а Варшавския договор е създаден на 14 май 1955 година. аАМАН ОТ ЛЪЖЛИВИ ЛАКЕЙ!!!!

    Коментиран от #28

  • 27 Естествено

    15 1 Отговор
    Че не трябва да се вярва. НАТО е организация на старите колониални сили които не могат да поддържат жизнения си стандарт без да изсмукват суровини и работна сила от колониите си. А това че са приели и няколко пуделчета като нас, то е да джафкат и да служат за пушечно месо.

    Коментиран от #32

  • 28 Герд Мюлер

    11 2 Отговор

    До коментар #26 от "яко ни лъжат":

    Ето какво пише в Уикопедия:
    "Първоначално идеята на договора за НАТО Е, че евентуална атака от страна на Съветския съюз срещу някоя от европейските страни–членки или САЩ ще се третира като атака срещу самите САЩ, които имат най-голямата армия и могат да окажат най-ефективна военна помощ. До такава атака обаче никога не се стига. Вместо това, за първи път в историята на договора, САЩ се позовават на член 5 на 12 септември 2001 във връзка с терористичните атаки на 11 септември 2001." И така нататък...
    Ето срещу кого е създаден НАТО.
    И запомни. Руската мечка никога не посяга първа. Именно в противовес на НАТО 6 години по-късно се създава Варшаваския договор.

    Коментиран от #38

  • 29 Ххх

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "оня с коня":

    Ей вярно дай на магарето да ти пише постовете...
  • 30 Шляхтиц

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Който зло търси, зло намира. Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Каквото повикало, такова се обадило ......
  • 31 естир

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "az #Победа76":

    Може би НАТО се подготвя да бъде СВЕТОВНИЯТ ЖАНДАРМ?

    Коментиран от #33

  • 32 расяфиля

    2 12 Отговор

    До коментар #27 от "Естествено":

    да си руснак, да те разбере човек, ма представител на държава в НАТО от 17 години да говори така е за въ-же или за па-ве!
  • 33 Страхул

    3 14 Отговор

    До коментар #31 от "естир":

    НАТО си е световен жандарм и гарант за сигурността на членовете си и мира въобще на демократичния свят.За останалите е враг!

    Коментиран от #34

  • 34 ррр

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Страхул":

    Пълни глупости!Промити мозъци!
  • 35 Абе Рябков

    5 0 Отговор
    кое не ти е ясно?
    "са казвали".
    Ми да са се подписали бе?
    Не че нямаше пак да го направят, те западняците от колко договири се отказаха, та от един договор за неразширение ли нямаше да се откажат.
    Но тогава вие щщяхте да можете да кажете -ето виждате ли, Западът не спазва договорите.
    Ама Горби се оказа едиn предател, не че не защити социализма а не защити Русия.
    А, и трябваше още тогава да си вземе Крим обратно.
    А, и трябваше да вземе още тогава едни 10 милиарда дойче марки от Германия за да разрешат да се обедини. Щото имайте предвид, че освен САЩ другите западни държави като Франция и Великобритания не умряха от кеф че Германия се обедини.
    Обаче Горби си беше един предател.
  • 36 дядо ти

    2 0 Отговор
    Защо ли не си разиграват кончето около Калининград, защото баламите са покрай черноморието и на балканите където могат да започнат война, която се надяват да не ги засегне.
  • 37 Ннн

    3 4 Отговор
    НАТО е нужен, за да "задържи руснаците вън от Европа, американците – вътре, а германците - долу". Думите са на първия генерален секретар на НАТО британският лорд Хастингс Исмей. А след разпада на ссср се увеличи драстично броя на държавите искащи руснаците да са вън! Сещайте се цяла източна европа без србия,
    цяла прибалтика, Грузия, Украйна, че и Казахстан! Както казват самоте руснаци хубаво е там където ни няма! А на немците нато само им пълни гушите за да се стигне дотам, че американците да настояват за по-големи военни разходи на Германия!

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Герд Мюлер

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ннн":

    На Руската Федерация (РФ) не й трябва чужди земи. Руснаците нямат такава доктрина, както тази на Адолф Хитлер, описна в Майн Кампф (нах остен...). Те нямат лозунга "нах вест". Да, върнаха си Крим, който беше даден на УССР по времето на Никита Хрушчов (украинец), генерален секратар на КПСС тогава. Но това е чисто и просто административно деление. Народна Р. България също претърпя няколко административни деления. И когато избраха Елцин, именно той трябваше да "разпадне" СССР по справедлив начин, на базата на етническото разпределение. И тъй като той не направи това, трабваше да се "роди" Владимир Путин за да възроди РФ и да изправи допуснатите грешки на Елцин. РФ има отбранителна доктрина. Тя си има достъчно територия. Прослушай песента "Поручик Галицин" и ще си изясниш всичко. Но имя нещо друго. Че на РФ завиждат. Защото стегнатото управление на Путин и Кремъл държи РФ независима и свободна. Е, с по-лош стандарт от Западния, но СВОБОДНА!

    Коментиран от #40, #50

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ох ли

    1 8 Отговор
    Бай Путев се разширява на Запад с окупация на чужди територии а след това реве че всички искат членство в НАТО Селските му номера нямат край Светът не ги иска

    Коментиран от #47

  • 42 почти вярно

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Герд Мюлер":

    но е обратно. Първо е създаден НАТО(1949 г.), а след това Варшавския договор(1955 г.). Другото е така, само "студената война" се води в променена форма и засега се въздържат от признаването й.
  • 43 загрижен

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "оня с коня":

    абе човек, тебе да не те ритна коня? Така ми се струва, ама май че е в главата.
  • 44 не е вярно

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Хич не отслабват. НАТО си има едно твърдо ядро, на големите колонизатори. Те винаги ще се защитават, освен ако накой не започне да бърка пряко интересите на друг. Октаналото в НАТО са колонии да се продават стоките и да си точат ресурсите. И винаги ще жертват колониите си за да си въртят игрите.

    Коментиран от #46

  • 45 Рико

    0 2 Отговор
    Разпадна ли се вече РФ? Пропуснал съм нещо. За да има Русия като държава, значи руснаците са излизли от федерацията и си имат самостоятелна държава. С името Русия. Хайде пък сега да ги видим като само Русия са останали, как ще вървят.
  • 46 Рико

    0 3 Отговор

    До коментар #44 от "не е вярно":

    Няма държава НАТО,така че НАТО няма как да е колонизатор. Ще си колонизират някоя държава и ще си я занесат в офиса на организацията.
  • 47 1000

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ох ли":

    Руската Федерация не се разшитява на Запад. Крим не е Запад, Крим поначало си е руски. Беше даден на УССР през 50-те години на миналия век, когато Генерален секретар на КПСС беше украинеца Микита (Никита) Хрушчов. Защо? Защото административно Крим е по-удобно да се води към УССР. Тогава никой не е помислял, че СССР ще се разпадне. И когаро това стана, Елцин трябваше отново да върне Крим на Руската Федерация. Понеже това не стана тогава, Путин изправи грешката на Елцин. Даже това нямаше да стане никога, ако Украйна не си "седеше мирна и кротка". Но след като САЩ "инвестира" в Майдана, и след като Украйна се противопостави на РФ открито, Крим щеше да стане военна база на САЩ. Представяте ли си? За Крим са дали живота си милион руснаци, а той да стане база на НАТО "под носа" на Русия? Това не можеше да стане НИКОГА! И гениялният Путин, като гросмайстор, напипа точния момент и ХОП - Крим е руски.
    Сега САШ може само да "подскача". Вече нищо не може да се направи. При опит за връщане на Крим ще стане световна ядрена война. А мисля, че никой не иска да се самоубива.

    Коментиран от #48

  • 48 Рико

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "1000":

    Държавата Украйна е на 1000 години, държавата РФ е на 30. Кога старата държава Украйна ще присъедини към себе си недоносчето РФ?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Джони

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Герд Мюлер":

    Великия немски политик Ханс Дитрих Генерал е казал. По добре американци да те окупират отколкото руснаци да те освободят. А ние българите имаме една стара поговорка. Където е стъпил руски ботуш трева не никне. От ясно та по ясно. Бъдете горди българи и не срамете 1500 годишна на България. Не бъдете жалки руски лакей и слуги. Най верните русороби и лакей са от Бсп,Дс и нейните присъдружни партии.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания