Last news in Fakti

19 Юни, 2021 14:25 1 640 1

Протест срещу военната хунта

  • мианма-
  • мианмар-
  • протест-
  • военна хунта-
  • цветя-
  • аун сан су чжи

Лидерката беше арестувана след военния преврат на 1 февруари и още не е освободена

Протест срещу военната хунта - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Множество поддръжници на свалената с военен преврат лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи излязоха на улични протести с цветя в косите, за да отбележат 76-ия ѝ рожден ден, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Лидерката беше арестувана след военния преврат на 1 февруари и още не е освободена. Очаква се тя да се яви отново пред съда следващата седмица, предаде БТА.

Су Чжи носеше често цветя в косите си, което стана нейна запазена мярка. Днес в социалните мрежи бяха публикувани множество снимки на коси, закичени с цветя, придружени от пожелания за 76-ия ѝ рожден ден. Много граждани на Мианма продължават да смятат Аун Сан Су Чжи за законната ръководителка на страната, отбелязва АФП.

Военният преврат сложи край на демократичните реформи в Мианма и доведе до парализиращи стачки и подновяване на конфликтите в азиатската страна. Вчера Общото събрание на ООН призова да се спрат доставките на оръжие и подкани въоръжените сили да зачитат резултатите от проведените през ноември миналата година избори, както и да освободят политическите затворници, включително Су Чжи, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 122333

    2 0 Отговор
    Самоунищожаването на човечеството трябва да спре или ще бъдем пометени от катаклизми на природата и проклятието на бога! Осъзнайте се, на този свят има място за всички!