22 Юни, 2021 15:54 2 121 32

Москва: Разширяването на НАТО на изток е причина за недоверието в Европа

  • русия-
  • владимир путин-
  • нато-
  • украйна

Президентът Владимир Путин отново подчерта, че Русия се застъпва за възстановяването на всеобхватното партньорство с ЕС

Москва: Разширяването на НАТО на изток е причина за недоверието в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Придвижването на НАТО на изток, започнало, между другото, с това, че съветското ръководство фактически бе уговорено да позволи членството на обединена Германия в НАТО, стана основната причина за бързото нарастване на взаимното недоверие в Европа. Те побързаха да забравят дадените тогава устни обещания, че „това не е насочено срещу вас“, че „границите на блока няма да се приближават към вас“.

Това коментира президентът на Русия Владимир Путин в статия в германския вестник "Ди Цайт" по повод 80-тата годишнина от началото на Втората световна война.

"Разширяването на НАТО на изток фактически погребва надеждите за Европа без разделителни линии, докато Русия подкрепя единно континентално пространство за сигурност", смята Путин, като уточнява, че от 1999 г. следват още пет вълни на разширяване на НАТО. Организацията включва 14 нови държави, включително републиките от бившия Съветски съюз, което на практика погребва надеждите за континент без разделителни линии.

Според него много страни са изправени пред изкуствен избор - да бъдат или с колективния Запад, или с Русия.

"Последиците от такава агресивна политика могат да се видят в примера с украинската трагедия от 2014 г. Европа активно подкрепи антиконституционния въоръжен преврат в Украйна. Именно с това започна всичко. Защо трябваше да направите това? Тогава действащият президент Янукович вече се беше съгласил с всички искания на опозицията. Защо САЩ организираха преврат и защо европейските държави го подкрепиха безволно, провокирайки разцепление в самата Украйна и изтеглянето на Крим от нейния състав?", коментира руският президент.

Той подчертава, че Русия се застъпва за възстановяването на всеобхватното партньорство с Европа.

"Имаме много теми от взаимен интерес. Това са сигурност и стратегическа стабилност, здравеопазване и образование, дигитализация, енергетика, култура, наука и технологии, решаване на климатични и екологични проблеми", добави Путин.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сесесере

    3 22 Отговор
    И причина за свалянето на натовски МИГ-29 над Черно море.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Бесен Язовец

    22 3 Отговор
    Въоръжени сили на РФ може да се наложи скоро да го сгънат това НАТО!
  • 3 Игорь Ткаченко ВВС Ас номер 1!!!

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "сесесере":

    Като се мислят за Витязи падат!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 АТИКО

    17 5 Отговор
    Ако не са САЩ Цяла Европа отдавна да е запяла "Катюша" и да играе казачок.Но и това скоро може да се случе. Европа без Русия не може.Икономика на Европа е прави русия с ефтини суровини най вече газ.Ако не е руският газ европейските просукти ще са с високи цени и ще са трудно конкурентно способни.

    Коментиран от #7, #22

  • 6 смерш

    5 0 Отговор
    Май трябва да махнете първите две буквички?
  • 7 СССР ☭

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "АТИКО":

    Грешиш, Руската Федерация не са имперялисти и Европа не им трябва стига НАТО да седи далеч от границите на Федерацията, иначе лошо за колониите от Европа на краварите!
  • 8 Седесарят.

    11 4 Отговор
    Володя,само чака някой източноевропеец,бивш член на СССР, настоящ член на НАТО,да стъпи на мотиката..Тупа,лупа,и всички ще са кротки като агънца.!!. Конфликтите са неизбежни,в нашата история от 10000г..
  • 9 1520

    19 2 Отговор
    не може да се има доверие които трупат оръжие около границите на Русия нато от създаването си е терористична организация след като няма опонент трябва да бъде разпусната

    Коментиран от #11

  • 10 Ю.кортес

    4 21 Отговор
    Русия няма думата.Всяка държава може сама да решава в какъв съюз да бъде.

    Коментиран от #32

  • 11 gggw

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "1520":

    как ще я разпуснат? знаеш ли колко пари хвърчат за тва НАТО... бедна ни е фантазията.. тва за стотици милиарди
  • 12 Винаги с Германия никога срещу русия

    9 4 Отговор
    Европа иска да стане както след победата на Русия над Наполеон пристигат в Париж и се връщат в Русия Сталин не го прави това след ВСВ а окупира източна Европа която сега е обхваната от реваншизъм заради тази окупация но СССР трябваше да го направи за да фиксира мира в Европа за 50 години

    Коментиран от #13

  • 13 Историк

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Винаги с Германия никога срещу русия":

    Според мен всеки в дома си.България има всички условия да се развива сама и да не и се налага да се увлича в конфликти

    Коментиран от #24

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Морфей

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Руски Джендър 🏳️‍🌈 ЧЕРВЕН ДИСИДЕНТ":

    Мръсен соросоиден гей рая на западните джендари!
  • 16 9999

    12 1 Отговор
    Западът и САЩ трябва да преосмислят своето отношение към Руската Федерация (РФ) и дали е необходимо да се разширява на изток до самите й граници. Това е ненужна конфронтация. НАТО има за противник РФ. Налице е един парадокс: 30 държави да се съюзат срещу една! Това води до трупане на военен потенциал за "СДЪРЖАНЕ". Военни учения, показавне на "МУСКУЛИ", всичко това може да доведе до световен ядрен конфликт. На всеки е ясно, че РФ има отбранителна стратегия. Приобщаването на Крим няма нищо общо с "АНШЛУСА" на Австрия от Нацистка Германия. И както казва Владимир Путин (ВП), присъединяването на Крим към РФ е в резултат на "цветната революция", която "спретна" САЩ и Запада, като "завърта мозъците" на украинския народ. И от цялата тази "игра" страда Украйна, която се намира "между чуйка и наковалнята". Сега същото се повтаря с Беларус. И ако не беше "твърдата ръка" на Лукашеноко, Беларус щеше в момента да прилича на Украйна. Много точно ВП каза, че Западът започна да "спортува" с Русия, избирайки я за "боксова круша".
  • 17 На калпав ватник натото му пречи

    2 14 Отговор
    Че какво я бърка русия граничещите с нея държави къде искат да членуват. Да не би да искат в НАТО щото съседа им е много читав ..

    Коментиран от #23

  • 18 Страхул

    1 8 Отговор
    ...............Много страни са изправени пред ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН избор - да бъдат или с колективния Запад, или с Русия.

    Коментиран от #20

  • 19 АЗ СИ МИСЛЕХ ЧЕ

    0 5 Отговор
    РУСИЯ СЕ РАЗШИРЯВА НА....ИЗТОК
  • 20 9999

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Страхул":

    Много страни трябва да преосмислят своята политика и да вземат за промер Австрия. Тя не членова в НАТО. И външната й политика спрямо Руската Федерция (РФ) е за пример. Има и други европейски държави, които не одобряват агресивното поведение на т.нар. Запад с РФ. В крайна сметка РФ е една напълно нормална държава, която иска да има НЕЗАВИСИМА политика. Но в днешно време за това се иска да си СИЛЕН. И не толкова в икономическо отношение, а в чисто военен план. Затова са й нужни оръжията на РФ. И трябва да се признае, че нейната военна индустрия (за разлика от светската лека и средна промишленост) е на световно и върхово ниво. И Западът се вайка: "Ох, леле, тези оръжия ще ни унищожат! Дайте и ние да се въоръжаваме, че да сдържаме "агресивната" Русия!" Ето това е гротексната и налудничава политика на НАТО и Запада.

    Коментиран от #25

  • 21 От страни

    8 0 Отговор
    И да расширяват и да не расширяват Путин го каза - при евентуален конфликт удара ще се нанася по центровете където се приемат решенията. То и ние с румънците ще отнесем плувката, но и ония няма да чакат дълго. То и "Мъртвата ръка" (така краварите наричат руския "Периметр") е готова.
  • 22 От страни

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "АТИКО":

    Ей, сега Катюшата си е спомен, приятен спомен. Има едни други неща вместо нея - ТОС "Буратино" и ТОС "Солнцепёк". Термобарични снаряди - отначало распръсква гориво а после го взривява. Страшна работа - цели квартали хората стават на кайма.
  • 23 От страни

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "На калпав ватник натото му пречи":

    Абе то не ни пречи и никой не го прептства нали влезнахме, ама когато видим зор няма да дойдат на помощ - 5 точка не е за България или Румъния.
  • 24 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    Прав сте на 100%. Имахме голяма възможност, да останем неутрални и да сме в добро отношения и с Изток и с Запад. Да сме си гледали интересите, да седим сега на газта, със 2 атомни, да сме прдавали ток яко. Ама кой ше ни остави така. Малка държава не може да си го позволи това - независимоста.
  • 25 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "9999":

    Прави сте. Ако не беше САЩ Европа щеще да приеме предложението на Русия за едина Европа от Лисабон до Владивосток. И понеже тартора в Европа е Германия, то само тя може да го задейства, но ги е страх. Ако знаете германските канцлери, еогато застъпват подписват т.н. Канцлер акт. Германия днес все още е окупирана о САЩ, от самата ВСВ до днес. Забранена им е самостоятелна външна политика. Решението ще дойде когато така наречените "ядрови" държави на Европа го приемат а нас, така наречените "младоевропейци" даже няма да ни питат. Обаче това е кошмарния сън на краварите - оттук са многото усилия да ни държат скарани.
  • 26 От страни

    3 0 Отговор
    Какво ме радва днес - ще ви го кажа. Някога, когато се започна цялата тази работа със СДС, пускахме бради като на Филип Димитров, викахме, че повече няма да скачаме под руски тъпан, из форумите се носеще само бълвоч в отношение Русия. Днес е обратното - даже младите разбраха кво стана и днес само единици са такива - виждаме го и тук. Радва ме много. То ще млъкнат и тези и ще се "преобуят" във въздуха. Така го казват украинците - те вече се преобуват.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Рико

    2 4 Отговор
    Никой не се "придвижва". Руснаците с техните мерки съдят - че някой се придвижва, че е агресор, че иска да окупира. И те наистина ги вярват тези неща, те са така деформирани, че само кървища им се привиждат. НАТО е : - Договор за колективна сигурност -. Толкова ясно и категорично е написано : Договор за колективна сигурност ! Не понимаеш? И колкото повече държави се присъединят, толкова повече сигурност. Ако всички се присъединят ще бъде идеалната сигурност.

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 минаващ

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ю.кортес":

    И коя държава сама е решила, т.е. с всенародно допитване ?
    Събрат се политичета и политиканчета, голяма част платени от Соросоднята, пукат в ход медийните духалки за издухване здравия разум от мозъците и убеждават че еди си кое , в случая НАТО е страхотно ОК.
    Народа тук е непричьом. Никой не го пита.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания