22 Юни, 2021 23:00 5 480 29

"Няма работна ръка": Как Брекзит пропъди източноевропейците

  • великобритания-
  • брекзит-
  • мигранти-
  • работна ръка

На 30 юни изтича програмата, която позволява на живеещите във Великобритания граждани на ЕС и занапред да си осигурят право на престой и работа на Острова

"Няма работна ръка": Как Брекзит пропъди източноевропейците - 1
Снимка: shutterstock

Брекзитът и новите правила за престой и работа на Острова накараха 200 000 граждани на ЕС да напуснат Великобритания само за година. Сега липсва работна ръка там, където преди са работели източноевропейците.

В предни години 20% от работниците по строежите във Великобритания са били от страни в Европейския съюз. В Лондон процентът е бил дори 30 на сто. Но Брекзитът и краят на свободното придвижване промениха това. Хиляди европейски работници се завърнаха обратно в Полша, Румъния, България и Латвия заради пандемията и новите правила за пребиваване на Острова. И навярно това ще е завинаги, коментира германският седмичник „Ди Цайт“.

"Не намирам работници"

Пьотр, който е от Украйна, изпитва ефектите от Брекзита на собствения си гръб. Той е строителен инженер и работи в Лондон. В момента отговаря за строителството на три луксозни вили. Но проектите не напредват. “Не намирам работници. Където и да търся. Дори и в интернет”, оплаква се мъжът. Обикновено наемал плочкаджии, електротехници и други строителни работници от Полша, България, Румъния и Латвия. „На тях можеш да разчиташ, а и често са отлични работници“, казва Пьотр и признава, че никога досега не е изпитвал подобен недостиг на работна ръка.

Проблемът се корени в това, че много от работниците вече не отговарят на изискванията за дълготрайно пребиваване във Великобритания. Едно от тях е да си живял и плащал данъци там поне пет години.

На 30 юни изтича програмата, която позволява на живеещите във Великобритания граждани на ЕС и занапред да си осигурят право на престой и работа на Острова. “Всички, които не спазят крайната дата и нямат основателна причина за това, че са се забавили да кандидатстват, ще загубят моментално и безвъзвратно правото си на пребиваване”, обясняват от мозъчния тръст “Обединеното кралство в променяща се Европа”. Пропусналите срока са изправени пред опасността да бъдат експулсирани от страната.

200 000 европейци са напуснали Великобритания

Само през първото тримесечие на тази година вече е отказано влизането на територията на Великобритания на 3294 граждани на ЕС заради проблеми с визата или липса на такава - мярката е засегнала шест пъти повече граждани в сравнение с предишни години.

Новата британската миграционна система е точкова и облагодетелства висококвалифицираните експерти и хората с професии, в които има дефицит на кадри. Строителният бранш не е сред тях. В резултат на това от 2019 до 2020 година броят на европейските граждани във Великобритания е спаднал с близо 200 хиляди души.

Брекзитът накара много семейства от ЕС да се замислят за бъдещето си във Великобритания, пише още “Ди Цайт”. Защото то не винаги изглежда розово. Пьотр пътува по 1-2 часа в задръствания, докато стигне до строителната площадка. В родината си той няма да изпитва подобен стрес, нито пък семейството щеше да плаща скъпи места в детската градина.

Ксенофобията се увеличи

Правителството на Обединеното кралство намали социалните помощи. Поради големия брой кандидати за убежище, семейството на Пьотр изпадна от списъка с чакащи за ново жилище.

“Разликата между богатите и бедните се увеличава. Тук вече няма средна класа и ние принадлежим към бедните”, казва той. Ксенофобията също се е увеличила рязко след излизането на Великобритания от ЕС. “Веднага щом чуят, че говоря на чужд език, чувам как казват зад гърба ми: ​ш...н чужденец”. Затова и много от приятелите на Пьотр вече са напуснали Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Госあ

    44 15 Отговор
    швабата смята източноевропейците за по низши. Нищо, че швабите обикаляха около Европа като диваци.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ксенофобия и расизъм е

    20 3 Отговор
    По цял свят..просто не трябва да се обръща внимание...като кон с капаци..гоо он...🤣
  • 5 Георги жк Хладилника, Испания

    40 2 Отговор
    Работна ръка има навсякъде но на хората не им се работи по една или друга причина

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Госあ

    43 2 Отговор

    До коментар #5 от "Георги жк Хладилника, Испания":

    На хората им се работи, но в името на някаква цел и за определени резултати. А не да бъдат експлоатирани от шепа неграмотни парвенюта. Изключая простолюдието, което работи каквото и да е за пари.

    Коментиран от #27

  • 8 Зелени зъби

    56 0 Отговор
    Не са хубави хора. Помня документален филм, в който една от съдбите беше на някакъв човечец, от Ямбол. Занимаваше се с покриви. На въпроса дали ни мразят той отговори - мразят ни..., но най- много мразят себе си!

    Коментиран от #17

  • 9 Аз Негодника

    25 6 Отговор
    Откакто ПУТИН спря олигарсите,да изнасят парите си в Англия...Нещата там,не вървят на добре...Англия епизодично си,разиграва някакви драми,от типа на НОВИЧОК...Няма...Няма надежда...Докато Путин е на власт... Ще е така...Облачно,и олигархично без парично...
  • 10 Госあ

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Тук бих се съгласил с теб, ако България не заеме мястото си на Изток.

    Коментиран от #12

  • 11 Мимишко

    7 6 Отговор
    Мисирки не ви ли е срам да лъжете като дърти ромки за едната заплата бе?Който ром се върне от англия веднага получава по 5 бона на калпак за ол инклузив във дел сол приморско,където и без това е пълно с бангладешци,5 звезден хотел,ромите плюскат като разпрани!
  • 12 честен ционист

    7 22 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Само Северна България може да гледа на Изток, Южна я пиши гледала вече към Падишаха.
  • 13 ДаЗдраПерМа

    1 8 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    има такава идея за използване на пустеещи жилища, къщи апартаменти. собственика ще получава държавни пари за наема но ако предложи освен покрив но и заетост то сумите стават интересни. например за 5 членно семейство с един зает до 2000 евра на месец.

    Коментиран от #14

  • 14 честен ционист

    1 9 Отговор

    До коментар #13 от "ДаЗдраПерМа":

    Тия идеи още 92-ва в Рио на една салфетка ги надраскахме набързо. По 3000$ на чалма.
  • 15 Българин

    24 3 Отговор
    Преди пет години ми предлагаха работа в ферма за ягоди 1400 паунда просто им се измях да живея с още 10 ***** няма да стане и за тия пари само лечението на кръста не мога да си платя после ...

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 НямакъщавБарцел

    20 2 Отговор

    До коментар #8 от "Зелени зъби":

    Сложих ти плюс, защото в общия случай си е точно така. Но и англичаните са различни и ги има всякакви. Затова и това за мразенето не важи за всички англичани.
    А статията така или иначе си е пропаганда, този Пьотр не е представителна извадка. Работници не могат да намерят тези работодатели, дето се стискат с парите или шикалкавят по някакъв друг начин. То си е така навсякъде, не само в Англия. Като цяло английските работодатели плащат по-добре и са по коректни от подобните на Пьотр източноевропейци.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 путинясал

    6 7 Отговор
    Поправка на лъжата,Пьотр не е от Украйна,а от мадар Раша!!!
  • 20 язък

    11 7 Отговор
    Надутите Западняци почнаха да залязват
    Цялатя немска икономика от 70 години се крепеше на турците. .
  • 21 Хо хо хо

    15 4 Отговор
    не ска пропаганда в стил вече не ви чат в Англия елате в германия да ни работите само тотален роб без мозък може да отиде да бачка на дойчовците мизерно заплащане и високомерие пълни глпаци.
  • 22 Ингилиз

    3 2 Отговор
    Все ще намерим начим да ги примамим за фермите...
  • 23 Велики уж

    20 0 Отговор
    Що бе толкова ли нямат смугли "бежанци" да им работят по строежите и на фермите? Ааааа те били на социални помощи ... Ами продължавайте в същия дух ...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пишеш глупости,

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    като не му харесват условията, да си регистрира собствена фирма и: да започне да търси поръчки; да намери (и да плаща на) добри счетоводители и адвокати (по търговско право); да звъни на "разсеяни" клиенти да направят превод за последната фактура...
  • 28 Efg

    6 1 Отговор
    Само ес печели от цялата работа английската икономика ще забуксува без работна ръка.англичанин за малко пари не се хваща.

    Коментиран от #29

  • 29 турбо жигули

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Efg":

    Ако те пробоксуват, ние тука на балканите ще подпалим гумите от дрифт.
Новини по държави: