22 Юни, 2021 21:00 7 495 106

Безпощадно и с невиждана жестокост: когато Германия нападна Съветския съюз

  • втората световна война-
  • съветския съюз-
  • адолф хитлер

Линията на бойните действия между Балтийско и Черно море се простира на повече от 1600 километра - най-дългият фронт в историята

"Нашите началници ни казваха, че руснаците са низши хора": на 22 юни 1941 нацистка Германия напада Съветския съюз - брутално и безпощадно. Операция "Барбароса" поставя началото на най-кървавата фаза от войната.

В продължение на месеци Адолф Хитлер и неговите генерали се подготвят за този момент. Той настъпва на 22 юни 1941 година: в 3:15 ч. призори Вермахтът напада СССР - без да обявява война и без да се съобразява с подписания със Сталин Пакт за ненападение, известен още като пакта Рибентроп-Молотов.

"Без аналог в историята"

Над три и половина милиона войници, подкрепени от артилерия, самолети и танкове нахлуват бързо, масирано, безпощадно. Линията на бойните действия между Балтийско и Черно море се простира на повече от 1600 километра - най-дългият фронт в историята.

Германската атака сварва войниците на Червената армия напълно неподготвени. „Излизаха по пижами и се опитваха да стрелят. Просто не осъзнаваха какво се случва“, спомня си бившият войник от Вермахта Герхард Гьортц.

Преди това Сталин пренебрегва всички предупреждения за предстояща война. Защото просто не вярва, че Хитлер ще посмее да нападне огромния Съветски съюз. Затова и не е извършена никаква подготовка, никаква мобилизация на военни.

Германската пропаганда обявява нападението над СССР за превантивен удар срещу някаква уж предстояща военна агресия на болшевиките. В действителност обаче Хитлер води безпощадна и безскрупулна завоевателна война. Диктаторът мечтае за „ново жизнено пространство“ за германците - за велика германска империя, простираща се от Атлантика до Урал.

Хитлер разглежда атаката срещу СССР като кръстоносен поход срещу „световното еврейство“ и комунизма. И е показателно, че гигантската офанзива на 22 юни 1941 носи кодовото наименование „Барбароса“ - в чест на Фридрих I Барбароса, който през 12 век води Свещената римска империя в кръстоносен поход.

Заслепени от националсоциалистическата идеология, голяма част от германските войници вярват на пропагандата, че арийците са висша раса, която превъзхожда по-низшите славянски народи. „Нашите началници постоянно ни казваха, че руснаците са низши хора, че са необразовани и че няма какво да се церемоним с тях“, свидетелства бившият войник от Вермахта Херберт Байер.

"Войната на Хитлер срещу СССР е една унищожителна война, която освен военни цели преследва и идеологически мотивираното планово унищожение на една цяла държава заедно с цялото ѝ население“, казва историкът Крис Хелмеке от Центъра за военна история към германския Бундесвер. „По своя престъпен характер германско-съветската война е без аналог в историята“, добавя той.

Общо 5,6 милиона съветски войници попадат в германски плен, 3,3 милиона от тях умират от лишения и болести. Части на СС, подкрепени от Вермахта, организират гонения на евреи в окупираните земи. Към тях, но и към съветските бойци германските окупатори са особено безпощадни. Преди да бъдат разстреляни, евреите били принуждавани сами да изкопаят гроба си, а т.нар. Заповед за комисарите задължавала германските войници незабавно да екзекутират всички заловени политкомисари от Червената армия.

Повратна точка

В началото на войната германските окупатори са изпълнени с вяра в победата. Вермахтът окупира Украйна, Беларус и балтийските държави. В Берлин са убедени, че скоро ще падне и Москва, но Червената армия не спира да оказва съпротива, а битката става все по-кървава и ожесточена. Рещаваща роля изиграва и това: Вермахтът се оказва неподготвен за ледовитата руска зима с температури от минус 50 градуса.

Според историка Крис Хелмеке, Хитлер сериозно е подценил съветския си противник: „Войниците от Червената армия действително са се борели много упорито и ожесточено, а техните командири постоянно са обогатявали бойния си опит. Хитлер е вярвал, че може да подчини Съветския съюз чрез т.нар. блицкриг, в който съветските части да бъдат обкръжени и унищожени. Не е имало обаче никакви планове, в случай че тази стратегия се окаже неуспешна“, обяснява историкът.

Най-късно след поражението в битката за Сталинград на 2 февруари 1943 става ясно, че плановете на Хитлер за превземането на СССР са неизпълними. Нацистка Германия е обезсилена от воденето на война на два фронта - срещу СССР и срещу западните съюзници. И именно провалът на операция „Барбароса“ се смята за повратна точка във Втората световна война. „От днешна гледна точка може да се каже, че в стратегическо отношение войната е била загубена още през 1941 година“, заключава историкът Крис Хелмеке.

Съветският съюз плаща ужасяващо висока цена за победата в своята Велика отечествена война: убити са 27 милиона души, от които 14 милиона цивилни граждани. В своите мемоари руският публицист Иля Еренбург (1891-1967) пише: "В нашата страна навярно не е имало нито една трапеза, около която хората да не са оплаквали загубата на поне един човек“.

"Убийствено варварство"

В речта си по повод 80-годишнината от нападението над Съветския съюз германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заклейми този акт като „убийствено варварство“. „Онези, които са водили тази война, са убивали по всевъзможен начин, с невиждана дотогава бруталност и жестокост. Онези, които са носили отговорността за тази война и които в своето националистическо заслепление дори са се позовавали на германската култура и цивилизация, на Гьоте и Шилер, Бах и Бетовен - тези хора всъщност се изгавриха с всяка цивилизованост, с всички закони и принципи на хуманността и на правото“, заяви федералният президент.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    112 38 Отговор
    Фашистите нападнаха СССР на страната на фашистите бяха Италия, Хърватия, България, Чехия, Унгария, Финландия, Балтийските, от Европа. Да не се опкакват сега фашистките слуги, че Червената армия ги е тъпкала!

    Коментиран от #4, #9, #52, #101

  • 2 фон манхайм

    26 79 Отговор
    Трябваше да ги свършат безапелационно,тези германци,но и те излязоха едни панти.Иначе добре ги почнаха при Брест.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Красная Армия

    87 19 Отговор
    Червената армия убивале Вермахта, а съюзниците се криха през това време!
  • 6 Да,бе

    89 12 Отговор
    Пълни глупости,ако слушаш новите фашисти Русия е нападнала Германия,вероломно от всякъде,а и вероломно е дала най-много жертви.Ей,тва си е абсолютно вероломно.Гледайте Безсмъртния полк и теперете - същото ви очаква.
  • 7 СССР

    77 19 Отговор
    Германците бяха подивели от злоба срещу русите, евреите, ромите... каква беше тази злоба на един болен човечец.. Сега подобно е злобата на Мвро/гроп/прасе/каскет през последната година и половина срещу собствения им народ..мафиотизирани иСроди

    Коментиран от #35, #96

  • 8 Отряд,, Чавдар "

    34 8 Отговор

    До коментар #4 от "Greiff Kommando":

    Ще те лекуват скоро на о. Персин, а може и на о. Щурчето!
  • 9 БОБЪР НА ОКТОБЪР ФЕСТ

    20 40 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    ЗАТОВА ГЕРМАНИЯ Е ИНВЕСТИТОР №1 В ТЕЗИ ДЪРЖАВИ!!!!

    Коментиран от #14

  • 10 народ

    100 19 Отговор
    Поклон пред народа на Съветския съюз!
  • 11 БОЛШЕВИК

    70 11 Отговор

    До коментар #4 от "Greiff Kommando":

    това е факт, България на кобургите е от страната на Германия - и след това втората национална катастрофа, предизвикана от кобургите

    Коментиран от #46, #84

  • 12 Нямам срам пред вас

    29 5 Отговор
    Е ся сърбаме пораженията на Германия ... всичко което се е борил АХ ся е на почит
  • 13 фон манхайм

    7 30 Отговор

    До коментар #4 от "Greiff Kommando":

    Адмирации за правдивия коментар!
  • 14 Бесен Язовец

    34 9 Отговор

    До коментар #9 от "БОБЪР НА ОКТОБЪР ФЕСТ":

    Къв инвеститор бе спонсорират немскире банки слугите си за да ги изнудват после с лихвите! С откраднатите пари от ВСВ си направиха банки във ФРГто.
  • 15 дааа

    10 6 Отговор
    Велико Царство България на три морета.

  • 16 1234

    70 19 Отговор
    Сталин трябваше да ги довърши. Това е най голямата му грешка.

    Коментиран от #18, #44

  • 17 El chochone

    63 20 Отговор
    Слава на Русия!
  • 18 Професора

    38 8 Отговор

    До коментар #16 от "1234":

    Маршал Жуков искаше обаче Сталин се направи на алтруист!
  • 19 123

    27 9 Отговор
    СССР и Сталин са предупредени през март 1941 г от Англия че ще бъдат напданати и им е дадена датата на нападението, отделно са получили информация от собственните си шпионски мрежи. А първия германския войник който часове преди нападението преминава гранницата и предупреждава че СССР ще бъде нападната след 6 часа е екзекутиран веднАга след като съобщава на Руското командване за планираното гермаанско нападение.В близост на самата западна Гранница на СССР има два милиона и седем стотин хилади руски войници с 14 000 танка, 19 000 самолета , в следвашите 200 км от гранницата има разгърнати още два милиона и осем стотин хиляди руски войници, и в този момент тече мобилизацията на още петнайсет милиона руски войници.
  • 20 АБЕ АКО НЕ БЯХА

    21 44 Отговор
    ЧЪРЧИЛ И РУЗВЕЛТ ДА ОТВОРЯТ ВТОРИ ФРОНТ ,СЕГА ГЕРМАНИЯ ЩЕШЕ ДИРЕКТНО ОТ „ИЗВОРА ”ДА СИ ПРЕНАСЯ ГАЗ😀И В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ И ПЛОВДИВ НЯМАШЕ ДА ИМА ЦИМЕНТОВИ НАТРАПНИЦИ!

    Коментиран от #26, #38, #99

  • 21 Ланс Линк

    36 6 Отговор
    Превантивен удар срещу някаква уж предстояща военна агресия-звучи доста познато. И сега ги говорят такива.
  • 22 Антимилиционер

    12 12 Отговор
    Все едно евреи са го писали, а не германци.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Каниба

    32 16 Отговор
    и Румыния и Франция.
    Слава на Великия народ на СССР в освобождението на света!!!
    фащисаните са продължебието на гьоринговият корпоротивен фашистки нацизъм!!!
  • 25 БОЛШЕВИК

    39 23 Отговор
    Слава за СССР, поклон пред СССР, вечна памет на Сталин, вечна слава на непобедимата Червена армия.
  • 26 фон манхайм

    23 12 Отговор

    До коментар #20 от "АБЕ АКО НЕ БЯХА":

    САЩ помогнаха на Русия неимоверно много във логистиката,даже една немска подводница потопила американски кораб с 13000 магарета внос заСССР,помощ за бойците.
  • 27 Търновец

    28 1 Отговор
    Историята се пише oт победителите. Когато аз бях ученик руските загуби бяха 20 милиона а сега 27? А един Англичанин ми каза “Евреина даде пари на Хитлер за немската армия….” А кой помогна на Хитлер за Аншлуса на Австрия?

    Коментиран от #47

  • 28 Jrj

    21 2 Отговор
    По какво се различават Бонапарт и Хитлер?Защо единят е герой на Франция ,а другият не такъв на Германия?Единят може би по хуманно е убивал?!На война няма как да не се убива,смъртта е еднаква дали разстрел,обесване и т.н.Ако Хитлер не бе нападнал СССР може би ролята на САЩ днес щеше да се играе от Германия?С политиката на Меркел и другите политически креатури от западна Европа последната ще търси скоро новият Хитлер.

    Коментиран от #77

  • 29 Професора

    31 6 Отговор
    С пкана,, Маршал" краварите помогнаха на нацистите да си изперат мръсните пари от плячката през войната. Плана,, Маршал" е параван за ФРГ!

    Коментиран от #39

  • 30 СВД

    41 3 Отговор
    Четох едни мемоари, че съветските военнопленници са третирани наистина като низши хора! Британци и французи били добре хранени, не ги карали да работят и съветските пленници им чистели бараките! Пленниците от Западните държави получавали помощи от своите, Червен кръст и подобни, искали да дават и на съветските, но не е било разрешено.
  • 31 3-та Световна

    39 2 Отговор
    И след толкова години нищо не се е променило, Германия напада вероломно с инжекци "ваксини" останалиите "низши" народи отново в опит да ги покори и DW са тяхното информационно Гестапо!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 az #Победа76

    51 6 Отговор
    "Вермахтът окупира Украйна, Беларус и балтийските държави". Само дето тогава не е имало Украйна, Беларус и балтийски държави, а е имало Украинска ССР, Беларуска ССР и балтийски републики, и всички те са били една държава - СССР Почувствахте ли опита за манипулация?

    Коментиран от #45

  • 34 СВД

    22 1 Отговор
    Потърсете и вижте какво правят децата на Таджикистан -,, Смуглянка. Таджикские дети из детского сада №6 "Гулшан" взорвали интернет. #БессмертныйПолкОнлайн"
  • 35 Ленин

    12 29 Отговор

    До коментар #7 от "СССР":

    Алоооу,комуниста,руснаците мразеха гореупоменатите от теб групи повече от немците!Даже Сталин изолира ромите във новосъздадената от него държава Бимбиристан!А за евреите няма смисъл да коментираме руския геноцид!!!

    Коментиран от #41

  • 36 Жоро

    26 13 Отговор
    СЛАВА НА СССР !!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 дончичо

    18 1 Отговор

    До коментар #20 от "АБЕ АКО НЕ БЯХА":

    Само ,че руснаците по това време бяха на 100км от Берлин!!!Шашпо

    Коментиран от #100

  • 39 Търновец

    16 1 Отговор

    До коментар #29 от "Професора":

    След ВСВ Американците отведоха в Huntsvile, Alabama 186 Немски инженери и там почна работа Американския ракетен комплекс – памукът се използуваше за съставка на гориво за ракети. Verner Von Braun – главен конструктор на “Apolo”
  • 40 Сатана

    6 14 Отговор
    Царство България веле верен съюзник на Нацистка Германия ,военен и политически.Германците ни дадоха Македония и Беломорска Тракия където нашите сънародници показаха истинското си лице на престъпници тероризират КИ месното население с Български корени третирайки го като втора ръка Българи.Дори записахме славна дата в историята си,като на 13/12/1941 България обявява война на САЩ и УК но без да ги бомбандира за съжаление.
  • 41 СССР

    20 5 Отговор

    До коментар #35 от "Ленин":

    Челавек, алоу.. Може и така да е но не Русите избиха милиони в концлагерите, всеки трябва мн да внимава когато говори за 2та световна

    Коментиран от #51, #63

  • 42 бой по раша

    9 21 Отговор
    да се трепат комунягите
  • 43 Агента на абвеРа

    4 12 Отговор
    ВСВ е реванш на запада за това че руснаците освобождават Балканите където в Сараево е извършен атентат и атентата в Марсилия още по време на ПСВ е пратен Ленин да направи болшевишката революция която успява и следва масово избиване на руснаци след като в СССР спира гражданската война и се възстановява запада вижда нова заплаха и започва въоръжаване в Германия където след възраждането от голямата депресия не се знае защо Германия започва да се въоръжава и започва холокоста след което започва да окупира Европа къде с оръжие къде без съпротива и се насочва към изток след като е окупирал цяла Европа докато тръгва на изток Сърбия го забавя с няколко месеца и затова германците започват по късно окупирането на СССР и зимата ги изненада при Сталинград паулус предава 300 000 войника и се обръща хода на войната не без помощта и снабдяването от САЩ които с Великобритания обявяват война на Германия и втори фронт през 1943 чакайки до тогава развръзката на източния фронт СССР се възражда и побеждава след което окупира източна Европа за да няма недоразумения САЩ и съюзническите войски окупират западна Германия и така до 1989 година

    Коментиран от #57, #60

  • 44 Ленин

    7 10 Отговор

    До коментар #16 от "1234":

    Таваришч Сталин изпадна в кататонен ступор когато вермахта занавлазя в СССР!!!

    Коментиран от #89

  • 45 ГруЮ

    27 3 Отговор

    До коментар #33 от "az #Победа76":

    И още една манипулация: „По своя престъпен характер германско-съветската война е без аналог в историята“. „По своя престъпен характер германско-съветската война е без аналог в историята“ Удобничко написано. А трябва да звучи така: „По своя престъпен характер войната на Германия срещу СССР е без аналог в историята“
  • 46 Коментатор ще те поправя

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "БОЛШЕВИК":

    Не втората национална катастрофа предизвикана от кобургите а третата
  • 47 Коритаров

    5 25 Отговор

    До коментар #27 от "Търновец":

    А на Путин никой не помогна за аншлуса на Крим!Ама ще му излезе през носленцето!

    Коментиран от #53

  • 48 Фашагите още дишат на Територийката

    10 19 Отговор
    Евала на Б-2,летящите крепости, за една нощ изпразниха Софаята,влаковете са били претъпкани на 10-01-1944,по четирима в тоалетната,опулени и разтресени от шубе.Слава на Чърчил и Рузвелт!
  • 49 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    25 8 Отговор
    Слава на СССР и на Червената армия!
  • 50 Бесен Язовец

    10 15 Отговор
    „Нашите началници постоянно ни казваха, че руснаците са низши хора". Е кое не е вярно?
  • 51 коментар

    5 12 Отговор

    До коментар #41 от "СССР":

    А ти внимаваш ли?Георги Димитров твой идол не беше ли казал,че колелото на историята се върти?Един път си отгоре ,после отдолу.Само не ми казвай,че до окончателната победа на комунизъма.Тия ги разправяй на Ким Чен Ун.Може да ти повярва.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Търновец

    14 2 Отговор

    До коментар #47 от "Коритаров":

    Никита Хрушчов като Генсек извади Крим от PСФCР и го даде на УСФСР – заради военния съюз годишнина.
  • 54 щази+кгб=внл

    2 4 Отговор
    работим активно за връщането на комунизма
  • 55 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 10 Отговор
    За тази война имам приказки от Дядо ми по Майчина линия имал Чифлик и Земи в Ужгород,както и съвсем малко приказки с вуйчо ми,син на дядо.Там имам кръвни роднини!Това,което ми е казал Дядо ще отнеса с мен...Само да знаете,че немските офицери са се хранели с войниците........И Каквото са вземали са го плащали макар с инфлационни пари!

    Коментиран от #58, #62

  • 56 Когато англосаксонец ти говори

    13 1 Отговор
    Трябва да гледаш и слушаш внимателно и ама хич да не му се връзваш!!те мислят едно..говорят друго и правят трето..там му е била грешката на Сталин!😇
  • 57 Абе човек

    16 0 Отговор

    До коментар #43 от "Агента на абвеРа":

    Селото куп факти цитираш и нито един не ти е точен. Ще ти посоча една грешка защото нямам толкова време да ти посочвам всичките. Вторият фронт е открит не 1943 година а 1944 година.
  • 58 Той и

    7 2 Отговор

    До коментар #55 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Хитлер се е хранел с войниците до това да го правим филантроп
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Перо

    11 0 Отговор
    В крайна сметка съюзниците обвиниха БГ като съюзник на тристранния пакт:Германия,Италия и Япония,но не признаха Италия да е съвоюваща страна на пакта и да плаща репарации и територии,а пожертваха БГ!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 123

    9 5 Отговор

    До коментар #41 от "СССР":

    Червеният терор е период на политически репресии и екзекуции, извършени от болшевиките след началото на Руската гражданска война през 1918 г. През този период политическата полиция (ЧК) извършва екзекуции на десетки хиляди „врагове на народа . Много жертви са били" буржоазни заложници ", задържани и екзекуция в кратки срокове за отмъщение за всяка предполагаема контрареволюционна провокация.
    През 1919 и 1920 г. от население от приблизително 1,5 милиона донски казаци болшевишкият режим убива и депортира приблизително 300 000 до 500 000.общо 6 милиона умират в ГУЛАГ или малко след освобождаването им.В Съветския съюз насилственните промени в селскостопанската политика (колективизация), конфискациите на зърно и сушите причиняват глад през 1932–1933 г. в Украйна, Северен Кавказ, Поволжието и Казахстан.Гладът е най-силен в Украинската ССР, споменаван като Холодомор украинските жертви от глада наложен от комунистите са 7,5 милиона.Опита на Сталин да затвърди позицията си на лидер на Съветския съюз довежда до ескалация на задържанията и екзекуциите, достигайки кулминация през 1937–1938 г. и продължавайки до смъртта на Сталин през 1953 г. Около 700 000 от тях са били екзекутирани с изстрел в тила. Другите загиват от побои и изтезания, докато са в „следствения арест“ и в ГУЛАГ от глад, болести, излагане на студ, липса на вода и преумора.

    Коментиран от #73

  • 64 Роза

    11 0 Отговор
    Ние,хората от следвоенните поколения,не умеем да ценим мира,защото не сме преживели войната.Казвам това с прискърбие, и винаги ще повтарям думите от една стара,вече забравена песен:"Хора,бдете,за да има мир!!!!!"
  • 65 Учете се от историята...!

    10 2 Отговор
    Който е нападнал Русия,после е съжалявал от...отвъдното...!За справка-,питайте ..Наполеон и Хитлер...
  • 66 Ако не бяха

    6 10 Отговор
    тъпите американци, Хитлер щеше да спечели войната. Днес самите те си берат плодовете на простотията си. Сталин беше се приготвил да нападне Европа. Пълни глупости, че бил изненадан. Как ще скриеш 3.5 милиона войска на границата? В Германия е гъмжало от шпиони на КГБ, обаче Сталин бил изненадан. Приказки за дечица.
  • 67 Цитат

    7 3 Отговор
    "Убити са" 27 млн. от които 14 млн.цивилни граждани.
    Кой уби толкова много хора?
  • 68 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "Питам само":

    Бил е Газда,учили са европа на Градинарство!Най добрите градинари и тогава и сега са Българи!Добре,че е имал Глупоста да се върне тук,а да не прибере там покойната ми майка...Щото нямаше да се родя аз.........Хърватите ще треперят до края!
  • 69 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "Питам само":

    При него и Руснаци са Лагерували....И за тях ми е говорил........

    Коментиран от #72, #76

  • 70 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    7 4 Отговор
    СЛАВА РОССИИ!
  • 71 !!!?

    9 2 Отговор
    Червената армия размаза Вермахта и краварите се уплашиха да не го хапнат и те от руските армии!
  • 72 onq s konq

    18 1 Отговор

    До коментар #69 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Смешна армия на САЩ със смешните,, Шърмани" чакаха СССР да смаже нациските дивизии и тогава влезнаха в Европа! САЩ, Франция, Британия не саникави победители, а едни страхливци
  • 73 Алоооу

    14 1 Отговор

    До коментар #63 от "123":

    калпак а за гладомора организиран от Чърчил и милионите измрели от глад индшйци ко не пишеш, а за концлагерите в САЩ където само поради факта че си японец или немец си вкарван в лагер, няма да питам за геноцида над коренното индианско население, за ... Това което пишеш няма нищо общо с факта, че на 22.06. Германците нападат руснаците!!! А какво е било в русия ( СССР) е отделен въпрос!!

    Коментиран от #75, #78, #80

  • 74 ДОБРЕ, ЧЕ ГЕРМАНЦИ ГО

    13 2 Отговор
    КАЗВАТ! ЩОТО ТУЛУП БОКОВАТА СЕВДА ПИШЕ, ЧЕ СССР Е НАШЕСТВЕНИК! 27 МИЛИОНА ЖЕРТВИ! ПОКЛОН ДОЗЕМИ НА РУСКИЯТ ВОЙНИК! ПОКЛОН СОВЕТСКАЯ РУСЬ!!!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Ами защото

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "Jrj":

    Бонапарт е военен гении, участвал лично и побеждавал в десетки битки, някои от които остават емблематични за историята. Освен това създава по-различен тип монархия върху руините на френската революция, а гражданският кодекс който е изработен и въведен по негово време във Франция, а по-късно е основа за въвеждане и в други европейски държави е голямо и важно постижение за времето си. Освен това тогава не е имало етническо прочистване, нацистки и фашистки идеологии както през 20-ти век. Така че Наполеон остава във френската история като един положителен и героичен образ, въпреки някои грешки и непопулярни решения които прави и възприема. Хитлер също има своите фенове в Германия, като цяло немците не се отнасят с омраза или пренебрежение към него, а демонизирането му е плод основно на пропаганда и желанието на победителите във ВСВ да припишат всичките негативи лично върху него, нужен е бил абсолютен злодей върху който да се стовари цялата вина(а голяма част от нея е на Англия и САЩ, които през 30-те години доста подпомагат Хитлер и го насъскват срещу СССР - планът е бил той да бъде злото куче което да използват срещу "комунистите")Само че не са взели предвид огромните му амбиции да бъде "немски император" на огромната германска империя.......и да не се съобразява повече с тях!
  • 78 123

    5 2 Отговор

    До коментар #73 от "Алоооу":

    Бенгалският глад от 1943 г. е глад в провинция Бенгал в Британска Индия (сега Бангладеш и Източна Индия) по време на Втората световна война. Приблизително 2,1–3 милиона, от население от 60,3 милиона, са умрели от глад, малария и други заболявания, влошенo здраве от недохранване, изместване на населението, нехигиенични условия и липса на здравни грижи. Милиони са обеднели, тъй като кризата обзема големи сегменти от икономиката и катастрофално нарушава социалната структура. В крайна сметка семейства се разпадат; мъжете продадават малките си ферми и напускат дома си, за да търсят работа или да се присъединят към британската индийска армия.Икономиката на Бенгал е била предимно аграрна, като между половината и три четвърти от бедните в селските райони са съществували в „полугладно състояние“. Застоялата селскостопанска производителност и стабилната земна база не успяват да се справят с бързо нарастващото население, което довежда до дългосрочен спад в наличността на ориз на глава от населението, така и до нарастване на броя на работниците, които не разполагат със земя.По време на японската окупация на Бирма, вноса на ориз изчезва, тъй като пазарните доставки и транспортните системи в региона са нарушени от британската "политика на отказ" за ориз и лодки (отговор на "изгорената земя" на Японската окупация).
  • 79 123

    4 3 Отговор
    Имаше общо 10 затворнически лагера за японци, наречени „Центрове за преместване“. Обикновено лагерите с големи сгради с общи места за хранене. Няколко семейства са настанявани в къша заедно. Жителите, които са за дисиденти, изпратени в специален затворнически лагер в езерото Тюл, Калифорния.След няколко месеца хората на хората са давани жилища в различни щати.Тези центрове/лагери центрове предлагаха работа на затворниците с политиката, че не трябва да им се плаща повече околкото на войниците.Работните места варираха от лекари до учители до работници и механици. Две са фабрики за камуфлажни мрежи, които осигуряваха също работа работа.Над 1000 затворени японски американци са изпратени в други щати да извършват сезонни фермерски работи. На над 4000 от затвореното японско население е позволено да напуснат, за да учат в колеж.
  • 80 123

    3 3 Отговор

    До коментар #73 от "Алоооу":

    Всеки център за преместване беше свой „град“ и включваше училища, пощенски станции и работни помещения, както и земеделска земя за отглеждане на храна и отглеждане на добитък. Всеки затворнически град/лагер беше изцяло заобиколен от бодлива тел и охранителни кули.В еднин град за чпонци се помещаваше фабрика за морски кораби. Имаше и фабрики в различни центрове за преместване на чпонци, които произвеждаха предмети за използване в други затворнически лагери, включително облекла, матраци и шкафове. В няколко помещения се намират преработвателни предприятия за селско стопанство.Последният японски интерниращ лагер е затворен през март 1946 г. Президентът Джералд Форд официално отменя Изпълнителната заповед 9066 през 1976 г., а през 1988 г. Конгресът издава официално извинение и приема Закона за гражданските свободи, като присъжда по 20 000 долара на над 80 000 японски американци като обезщетение за лечението им.от всички интернирани японци само 6 са загинали.Колко са загиналите арменци и как в Тюркие тюрбанли бей?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 леко встрани

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "БОЛШЕВИК":

    Това е третата национална катастрофа , докарана от кобургите.
  • 85 123

    3 1 Отговор
    През първите шест месеца на войната, докато германците напредват п в Съветския съюз до покрайнините на Москва, повече от 3 милиона войници на Червената армия са взети в плен, често в резултат на обкръжение, тъй като съветските власти не им позволяват да отсъпятСпоред архивните материали, казва Богославски, силите на Оста предлагат да обменят списъци на затворниците със Съветите през декември 1941 г. Заместникът на Молотов Андрей Вишински пише на своя шеф, че е съставен списък на германските затворници и съветва той да бъде изпратен за предотвратяване на вреда за репутацията на Съветския съюз.„Но Молотов написа в съобщението„ ... не изпращайте списъците (германците нарушават законовите и други норми) “, каза Богославски. „След това почти всички писма и телеграми, получени от Червения кръст ... бяха отбелязани от Молотов с „ Не отговаряйте “.“.
  • 86 123

    2 1 Отговор
    Съветското правителство прие тази политика в резултат на хладнокръвно смятане."До края на 1941 г. повече от 3 милиона души са взети в плен и една от целите на съветското ръководство е да контролира тази лавина пленници", каза Богославски. "Съветския войник трябваше да разбере, че ако бъде заловен, няма да получава никакви колети с храна от Червения кръст и няма да може а изпраща пощенски картички на близките си. Трябваше да знае, че единственото, което го очаква е неизбежна смърт ".
  • 87 123

    2 3 Отговор
    Освен това съветското правителство отказва да допусне представители на Червения кръст в собствените си известни затворнически лагери на смърта, където те биха могли да се натъкнат на тайните на предвоенните репресии на Сталин.
    "Разпределянето на храна и лекарства на затворниците се извършваше от представители на Червения кръст и това би означавало да им се позволи достъп до лагерите в Съветския съюз," каза Богославски. "Съветското ръководство беше категорично против това. Въпреки многобройните искания, представителите на Червения кръст никога не получиха визи за пътуване до Съветския съюз."
    „Разбира се, цялата отговорност за масовата смърт на съветските затворници трябва да бъде върху ръководството на Третия райх“, добави той. "Но според мен правителството на Сталин е виновно, че не е оказало морална подкрепа или материална помощ на собствените си войници, които просто са били изоставени."
  • 88 123

    2 1 Отговор
    През март 1943 г. Молотов пише писмо до посланика на САЩ в Съветския съюз Уилям Стандли, който изпраща предложение от Ватикана за улесняване на обмена на информация за задържаните от германците съветски затворници.
    "Имам честта да съобщя, че в момента този въпрос не представлява интерес за съветското правителство", пише Молотов. „Предавайки на правителството на Съединените щати нашата благодарност за вниманието към съветските затворници, моля да приемете моите уверения в най-дълбокото ми уважение към вас, господин посланик.“
  • 89 вцепенен

    7 4 Отговор

    До коментар #44 от "Ленин":

    Тавариш Сталин , започва първо да разстрелва генерали неподготвени за война , като Павлов и други. Разстрелва генерал Черних началник ВВС централен военен окръг. Генерал Черних е герой на СССР от войната в Испания , първият руски пилот свалил в Испания Месершмид , и казал на Сталин - Тия не са страшни , спокойно можем да се бием с тях . Но Черних е пропуснал факта , че Месершмита е станал от тогава по-бърз с 200 километра , че СССР ползва остаряло въоръжение , бойни тактики , няма дори радио в танка и самолета , че разузнаването и събирането на информация на бойното поле е равно на нула . И хора като Черних бързо достигнали до генералските пагони са круширали срещу организираната германска сила. След което събира инженерите си . -Трябва ни спешно самолет с такива данни в такива срокове , Илюшин пребледнал и казал на Сталин - др. Сталин това е невъзможно , дори американците не могат да го направят . -Другарю Илюшин , вие нали не сте американец ? отвръща Сталин . През 1945 г няма танк , или изтребител , който да се доближава като високи бойни качества до руските ИС-2 , ЛА-7 , било то германски , или американски.

    Коментиран от #97

  • 90 ДоАмериканскитеИбрикчии

    14 2 Отговор
    По своя престъпен характер политиката на ФАЩ също е без аналог в историята на човечеството.
    Само малко статистика: Тоталното избиване на на индианците;Атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки;Корейската война;Виетнамската война;Либия; Ирак;Авганистан;Югославия;Сирия;Бомбанираната къща в Горна баня.
  • 91 ДоАмериканскитеИбрикчии

    7 5 Отговор
    Там,където краварят(ФАЩ) насе ре, даже и с "Ариел" не може да се изпере.
    (народна мъдрост)
  • 92 нико

    10 4 Отговор
    Ако САЩ БЯХА ИЗПИТАЛИ НА ГЪРБА СИ ВОЙНАТА С ТОЛКОВА ЖЕРТВИ И РАЗРУШЕНИЯ , КАКТО рУСИЯ , ЩЕШЕ ДА ЗНАЯТ ЗАЩО ПУТИН НЯМА ДА ПОЗВОЛИ ТОВА ДА СЕ ПОВТОРИ . НАГЛОСТ Е ДА РАЗПОЛАГАШ ВОЙСКИТЕ СИ ОКОЛО ДРУГА ДЪРЖАВА И ДА ОБЯВЯВАШ ЧЕ Е ДЕМОРАЦИЯ . РУСКИЯ НАРОД ПОМНИ И ОЩЕ ТЪРПИ ЗАГУБИТЕ ОТ ВОЙНАТА .

    Коментиран от #102

  • 93 Верно е

    6 9 Отговор
    Украинците и много руснаци посрещат германските войници с радост, като ОСВОБОДИТЕЛИ от комунизма и мракобесната тирания на Сталин!!!
  • 94 Ха ха ха

    4 6 Отговор
    А истината е съвсем друга .Ако не беше Хитлер да се противопостави на подготвяната от Сталин инвазия в Европа , сега всички европейци щяха да говорят на руски и да величаят най-големия убиец на 20век Сталин . Паметник трябва да му издигнете на Фюрера , че направи всичко възможно да спаси Европа от съветското нашествие и погроми , а за погромите питайте всички онези ограбени , и онези изнасилени жени по пътя на съветската армия в Европа ......

    Коментиран от #95, #105

  • 95 веселяк

    5 3 Отговор

    До коментар #94 от "Ха ха ха":

    Много холивудски сценариЙ за ВСВ си чел! Фантазиите с някаква си инвазия в Европа на Сталин могат да се включат в следващите серии на "Стар Трек"! Сталин се е интересувал единствено как да завладее Мозамбик и Сиера Леоне!
  • 96 ПОДИВЕЛИ

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "СССР":

    С БОЛНИ АМБИЦИ, абсолютни психари Хитлер и Сталин, болни човечета пуснати от лудницата - нама разлика между тях, те са като двама братя близнаци ! Не успяха да спазяд договора помежду си, за подялбата па Полша - Хитлер, изненадващо нападна Русия и прецака свая побратим Сталин! Единия избиваше невинни хора от омраз и расизъм - правеха от човешка кожа: ръкавици, портфейли, абажури, правеха от телата им сапун! Втория, покри Русия с концлагери по модела на Хитлер! А, у нас, българските комунисти верни до гроб на по-големия си брат, построиха 86 лагери на смъртта на територията на малка България! Избиха над 60 000 невинни българи по политически причини, и се направиха по-изобретателни от умопобъркания Хитлер - хранеха прасета в Белене с човешки трупове, нечувано до сега по света! Така, че заключението е следното : КОМУНИСТИТЕ СА ФАШИСТИ, И ФАШИСТИТЕ СА КОМУНИСТИ - няма разлика между тях, образа в огледалото е един, като на двама еднояечни близнаци на които майката е лудостта!
  • 97 СССР и ВЕРМАХТА

    2 2 Отговор

    До коментар #89 от "вцепенен":

    ВЦЕПЕНЕН, Чети по-вече за да знаеш по-вече, за да мислиш по-вече, а не да се превръщаш само на зубрач! Твоя, тавариш Сталин е пълен идиот, изверг, съдружник на Хитлер, но нещо не можаха да се разберат за Полша, та развалиха сделката! Нацепен, твоя психично болен Сталин избива не само генерали, "уж, неподготвени били за войната по твоите думи", но да оставим тази глупост! ПСИХОПАТА СТАЛИН избива общо 22 000 поляци от които жертви стават: 1-адмирал; 16-генерала; 24-полковника; 79-подполковника; 258-майора; войници; 13-бежанци; 20-университетски професори; 300-медици; няколко хиляди адвокта, инженери, учители; по-вече от 100 писатели и журналисти и над 200 пилота - ако това не е геноцид върху полския народ, "здраве му кажи"! После се опитват да хвърлят вината на Вермахта! Всичко това, Вцепенен, не ти ли прилича на нашия деветосептемврийския преврат у нас, през 1944г. - за което съм сигурен, че не ти е известно за кървавите събития! На 14.04.1990г. - 47 години от кървавия разстрела, СССР изразява официално "дълбако съжаление ", и признава, че през април и май 1940г. клането на поляците е извършено от службите на НКВД!

    Коментиран от #98

  • 98 Възмездието

    3 1 Отговор

    До коментар #97 от "СССР и ВЕРМАХТА":

    Ами тия дето четем знаем,че още през Първата световна война поляците издевателстват над полските евреи. Още след образуването на полската държава през 1918г. поляците прогонват с огън и кръв стотици хиляди полски евреи в Литва,Беларус и Украйна. Отделно от съветско-полската война между 100 и 200 000 съветски военни попадат в полски плен и върху тях полската кавалерия се обучава в сеч - никойне се завръща. Цял съветски корпус бяга и се спасява на територията на Източна Прусия. Немците за разлика от поляците конфискуват оръжията,но връщат до човек всички пленници в Съветска Русия. През 1940г. идва Възмездието - не е оправдание,а обяснение защо се е случил Катин. Все пак избитите поляци са 5-10 пъти по-малко.
  • 99 Карчо

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "АБЕ АКО НЕ БЯХА":

    А също и Македонски проблем.
  • 100 шматка си

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "дончичо":

    160 млрд. долара във воена техника как се доставят последните дни бе.
  • 101 да да

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    СССР първите две години от войната са съюзници и заедно нападат Полша. Путин мълчи за тоя период но иначе мнение за нашия език има.
  • 102 ФЕД

    0 0 Отговор

    До коментар #92 от "нико":

    Тоя път кой ще им дава Ленд Лийз ?
  • 103 Накъдри Юкселов

    2 1 Отговор
    пълни глупости като са влизали като спасители са ги посрещали обикновените хора!!
  • 104 Четете книгите на Виктор Суворов

    1 2 Отговор
    В тях бившият разузнавач от ГРУ доказва че Хитлер е дошъл на власт с решаващата помощ на Сталин и че Втората световна война е замислена и разпалена от СССР. В книгите си Суворов цитира съветските генерали и маршали,които в своите мемоари открито заявяват: "Хитлер ни изпревари с две седмици."
  • 105 Ха ха ха,допълвам:

    2 2 Отговор

    До коментар #94 от "Ха ха ха":

    Нека зомбираните и невежи путинисти,пишещи ти минуси прочетат книгата "Фашисткият меч е изкован в СССР". В нея е доказано че без подкрепатa на сталинския режим Хитлер нямаше да вземе властта. На него му е била отредена ролята на ледоразбивач на Световната революция. Виктор Суворов много добре го е описал в "Ледоразбивачът".
  • 106 Сър Пичук

    1 2 Отговор
    "Нашите началници ни казваха, че руснаците са низши хора": на 22 юни 1941 нацистка Германия напада Съветския съюз - брутално и безпощадно.

    Заместваме в цитата по-горе "руснаците" с "украинците", 22 Юни 1941 с 24 Февруари 2022 и "Германияя напада Съветския съюз" с "Русия напада Украйна" и всичко останало е същото.
Новини по държави: