22 Юни, 2021 21:51 1 595 20

Европол: Екстремисти използваха пандемията, за да разпространяват омраза

  • европол-
  • пандемия-
  • тероризъм

Според доклада използването на експлозиви при терористични нападения е намаляло, вероятно заради наложените във връзка с коронавируса ограничения върху големите събирания на хора

Европол: Екстремисти използваха пандемията, за да разпространяват омраза - 1
Снимка: shutterstock

Екстремисти се опитваха да използват коронавирусната пандемия, за да "разпространяват пропаганда на омразата и да подхранват недоверие в обществените институции" миналата година, заяви днес полицейската служба на Европейския съюз, цитирана от Асошиейтед прес.

В своя годишен доклад за тероризма в ЕС Европол изтъква, че пандемията от COVID-19 и причинените от нея икономическа криза и социално напрежение са допринесли за поляризиране в обществото и са довели до възприемането на по-крайни възгледи.

В доклада се споменава арестуването на мъж в Нидерландия, за когото се твърди, че призовавал за "граждански арести" на депутати и здравни работници. В документа се казва, че проявите на насилие от противници на ограничителните мерки, въведени от нидерландското правителство заради коронавируса, са включвали хвърляне на камъни и бомбички по сградата на градска община и нанасяне на щети на 19 обекта за тестване за COVID-19.

"Най-новият доклад на Европол за положението с тероризма в ЕС показва, че в годината на пандемията от COVID-19 се е увеличила опасността от онлайн радикализацията". Най-яркият пример за това са онлайн проявите на десни екстремисти, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, предаде БТА.

Йохансон обсъди въпроса на среща в Лисабон с американския министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

Европол е регистрирала миналата година 57 "неуспешни или осуетени терористични нападения" в шест държави от ЕС и 62 "терористични инцидента" във Великобритания. Положението е било сходно с това през 2019 г., когато са били отчетени 119 нападения, от които 64 във Великобритания. Броят на свързаните с тероризма арести в ЕС е намалял с една трета в сравнение с 2019 г. и е бил 449.

При екстремистки нападения миналата година са били убити 21 души - деветима при атака на десен екстремист в Германия и 12 при шест нападения на ислямски екстремисти.

Европол отбеляза, че всички джихадистки атаки са били извършени от нападатели, действали самостоятелно, въпреки че някои са имали контакти с терористични организации.

Според доклада използването на експлозиви при терористични нападения е намаляло, вероятно заради наложените във връзка с коронавируса ограничения върху големите събирания на хора.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Все някой Ви е виновен

    14 1 Отговор
    Не носиш маска ,виновен,не се ваксинираш пак виновен.
  • 2 Ковидарите

    19 2 Отговор
    Забелязвате ли, как удобно намесват противниците на здравния ковид фашизъм и ги обявяват за тетористи наравно с ислямисти, джихадисти и пр. !? Давате ли си сметка накъде вървят нещата ?

    Коментиран от #10, #13

  • 3 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Глупости! Меркелица с Бежанци, добре дошли! Отмъщава на останките от Европа. Следва халифат.
  • 4 честен ционист

    4 4 Отговор
    Скоро ще ловим домашните терористи и директно у Белене.

    Коментиран от #5

  • 5 верно ли

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    а на душовете къпе ли ти се?
  • 6 ляв жей екстремист

    4 2 Отговор
    Скоро всички ще минете под дъгата
  • 7 Вижте се в огледалото

    4 0 Отговор
    И ще се видите.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Hess

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ковидарите":

    Да,към Нов Световен Ред-тотален контрол над индивида и въвеждането му в употреба от "Избраните"...Справка:Вижте Гугъл "Плана Калерги"както и "Прозореца на Овертон"...Вижте,преди да са ги изтрили!

    Коментиран от #12

  • 11 8man

    0 0 Отговор
    Дага
  • 12 Сатана

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Hess":

    Прозорецът на Овертон е метод за управление на големи маси хора и действа чрез внушение на отрицанието.Уточнявам го за хората,които използват израза но не знаят как се прилага.Като начало—толкоз.
    ОК,пример за България Прозорецът на Овертон е отворен за Слави Трифонов и ИТН.Точка.Който разбрал—разбрал.
  • 13 Ирина

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ковидарите":

    Страх ги е защото губят играта наречена "пандемия ". Вчера в Италия са имали 1600 вързани тенекий за ваксинация, вече затварят ваксинационните пунктове, защото са на загуба. Естественно за наказание искат да удължат извънредното положение до декември 2021 но вече всички знаят че е игра на сплашване.
  • 14 С чего начинается родина....

    4 0 Отговор
    Ковид 19 свърши работата на терористите които и да искаха нямаше да убият толкова много хора европол защо не се запита защо са толкова нетърпеливи властите да се отварят училищата за да има концентрация на децата без охрана от държавната полиция

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Катя

    0 5 Отговор
    Защо нищо не се съобщава какво се случва в Русия. От един летен лагер децата са " евакуирани на сигурно място " заради един позитивен ковид тест. Родителите притеснени, защото нямат информация и достъп до децата си.
  • 17 GnG

    3 1 Отговор
    Северно-американската агенция Асошиейтед прес, БЕЗОЧЛИВО и ЛЕЦЕМЕРНО, определя едни и същи явления, на ЗАПАД, като ЕКСТРЕМИЗЪМ, а в Русия и Беларус, като БОРБА за ДЕМОКРАЦИЯ !
  • 18 GnG

    6 0 Отговор
    За КАКВА "полицейската служба на Европейския съюз", пише Асошиейтед прес ?!

    Да не би, ГЛОБАЛИСТИТЕ да са ОБЯВИЛИ вече създаването на Съединени Европейски Щати ?!

    Какви ПАРИ се харчат в този Европейски "съюз", за ДВОЙНА АДМИНИСТРАЦИЯ, "национална" и "европейска" ?!

    ГЛОБАЛИСТИТЕ, вече са изградили ДУБЛИРАЩИ "европейски" СТРУКТУРИ, които да поемат работата на НАЦИОНАЛНИТЕ !
  • 19 Познато

    1 2 Отговор
    Това ми напомня "протестиращите" в БГ. И те трябва да бъдат арестувани като тази кукувица в Нидерландия.
  • 20 Делта вариант

    1 2 Отговор
    Спокойно чада мои. Скоро ще овършея анти-ваксърите и няма да ви стигнат ваксините за желаещите, като в Индия.