22 Юни, 2021 20:27 1 791 2

Испания помилва излежаващите присъди каталунски сепаратистки лидери

  • помилване-
  • педро санчес-
  • сепаратистки лидери-
  • незаконен референдум-
  • политически конфликт

Според социологически проучвания повечето испанци са против помилванията

Испания помилва излежаващите присъди каталунски сепаратистки лидери - 1
Снимка: Shutterstock

Испанското правителство помилва днес деветима каталунски сепаратистки лидери, вкарани в затвора заради ролята им в организирането на незаконния референдум за независимост на Каталуния през 2017 г., предадоха световните агенции.

Испанският премиер Педро Санчес заяви в излъчвано по телевизията обръщение, че решението е необходимо, за да има помирение.

"Ние искаме да започнем нов етап от диалога и...веднъж завинаги да спрем противопоставянето", каза той.

Премиерът заяви, че помилванията са частични и че остава в сила забраната за заемане на обществени длъжности от осъдените сепаратисти.

Санчес определи помилванията като жест на добра воля и като първа стъпка в процеса по уреждане на острия политически конфликт между испанското правителство и Каталуния.

Според социологически проучвания повечето испанци са против помилванията. Мярката също така среща съпротива от испанската десница и много представители на левицата, което я прави рискован политически ход за Педро Санчес.

Оглавяваната от Санчес ляво правителство на малцинството обаче се нуждае от подкрепата на каталунските депутати, за да прокарва нови бюджети и важни закони, а министър-председателят настоява, че твърдолинейният подход и бездействието на предишните консервативни правителства не са довели до уреждане на задълбочаващия се конфликт.

През 2019 г. сепаратистките лидери получиха присъди между девет и 13 години затвор по обвинения в противодържавна дейност и злоупотреба с обществени финансови средства.

Бившият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас, който получи най-тежката присъда от 13 години затвор, и останалите осъдени политици ще бъдат освободени, след като прекараха зад решетките три години и половина.

Според испанското правителството помилванията могат да бъдат отменени, ако помилваните се опитат да оглавят нов опит за отцепване на Каталуния от Испания.

Един от лидерите, Раул Ромева, който беше осъден на 12 години затвор, каза, че Каталуния ще продължи борбата си за самоопределение.

"С помилването на деветима души те няма да скрият репресиите, които продължават да упражняват срещу стотици сепаратисти. Ние няма да се откажем от борбата: амнистия и самоопределение!", заяви той в Туитър.

Деветимата лидери трябва да бъдат освободени от затвора, след като помилванията бъдат публикувани в испанския държавен вестник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпи

    2 0 Отговор
    Рискован ход на Санчес,дано да е оправдан...
  • 2 Hahaha

    0 0 Отговор
    fc "democrats".
    Санкции от ЕU, USA, NAVO и всички демо-тични
Новини по държави: