Last news in Fakti

23 Юни, 2021 18:53 3 118 20

Висша дипломация! Германия се опитва да потуши грандиозен спор със САЩ

  • германия-
  • ангела меркел-
  • северен поток 2-
  • газ-
  • газопровод-
  • газпром

Според Вашингтон съществува опасност Кремъл да използва газопровода "Северен поток 2" като политическо оръжие срещу Украйна

Висша дипломация! Германия се опитва да потуши грандиозен спор със САЩ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германското правителство се опитва да потуши спора със САЩ за съдбата на газопровода „Северен поток 2“. Решението какво ще стане с него ще бъде взето до няколко седмици, обяви външният министър Хайко Маас по време на посещението на американския си колега Блинкън в Берлин.

Решението ще бъде обявено най-късно през август, посочи Хайко Маас на съвместна пресконференция с Антъни Блинкън в Берлин.

През юли се очаква германският канцлер Ангела Меркел да посети Белия дом и съдбата на „Северен поток 2“ ще е централна тема на разговорите ѝ с президента Байдън. През август пък Конгресът на САЩ отново ще се занимае с евентуални санкции. Търси се решение, което да е приемливо и за американската страна.

Блинкън заяви, че правителството на САЩ продължава да смята планирания газопровод през Балтийско море, който ще доставя повече руски газ за Западна Европа, за заплаха за енергийните доставки в Европа.

Според него съществува опасност Русия да използва газопровода като политическо оръжие срещу Украйна.

Блинкън настоя, че САЩ ще искат „много конкретни и строги“ мерки, които да гарантират, че това няма да се случи. Той заяви, че когато новата американска администрация е встъпила в длъжност, 90% от газопровода вече е бил изграден.

Сега САЩ се опитват да сведат до минимум риска за Украйна, посочи още той.

На съвместна пресконференция Маас и Блинкън подчертаха желанието си да си сътрудничат по глобални въпроси - като конфликтите в Беларус, Украйна и Либия. САЩ смятат да продължат да защитават демокрацията и правата на човека „у дома и по света“, казва Блинкън.

„Германия е „най-близкият приятел и партньор в това отношение - на правителствено и икономическо равнище“, каза той. Армиите на двете страни също така стоят „рамо до рамо по целия свят“.

По време на посещението си в Берлин държавният секретар на САЩ ще вземе участие и във втората международна конференция за Либия, чийто домакин е германското правителство.

И по този въпрос Блинкън и Маас наблегнаха на общата политическа линия. Маас призова за изтегляне на всички чуждестранни наемници от северноафриканската страна, в която се води гражданска война, а Блинкън го подкрепи. Той заяви, че вижда в това единствения път към една „суверенна и свободна“ държава, свободна от чужда намеса.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    44 2 Отговор
    САЩ били против потока. Ами да доставят по-евтина газ до Европа и готово. Всички ще са доволни. Нали е пазарна икономика.
  • 2 докога

    3 19 Отговор
    Защо германия трябва да бъде търпяна няколко тактически ядрени удара над берлин мунхен и тн. после обръщане на почвата и разделяне на територията им между Франция и ПОлша
  • 3 Глупости на търкалета

    28 0 Отговор
    Кой разруши Дрезден. Имало ли е 2-ри фронт. Колко немски подводници са потопени. Американци, колко Германци со избили. Няма вечни приятели, има вечни интереси.

    Коментиран от #5

  • 4 Гост като гост

    25 4 Отговор
    Абе бастуни краварски, нали не можете да продавате вашата газ, за това толкова лаете, срещу Северен поток.
    Само се молете да не Ви докопа руската мечка, че тогава ще настане криза за памперси
  • 5 RAF

    2 16 Отговор

    До коментар #3 от "Глупости на търкалета":

    Само Великият Сър Артър Харис ги е оправял тези немчуги жалко че не е продължил своето велико дело
  • 6 Начо Крика

    22 0 Отговор
    За каква опасност иде реч? Основната заплаха е, че освен Русия и Германия друг не може да си ближе пръстите
  • 7 Тия смешници

    41 1 Отговор
    са велики.
    1. Значи Русия не може да заобиколи Украйна щото е оръжие а Украйна може да използва тръбите за изнудване ама това не е оръжие.
    2. Либия си беше тип-топ докато не я рзрушите вие. Сега пак ще я правите суверенна и свободна от чуждо влияние. Ми тя си беше такава ама нали трябваше нефта да вземете.
    3. Какъв конфликт в Беларус ви пати бе смешници?
    Беларусите виждат какво стана в Украйна. Или си търпят диктатора и си живеят или стават "демокрация" и американците започват да ги използват.

    Коментиран от #15, #19

  • 8 1122

    29 0 Отговор
    Предлагам САЩ да направят дъмпинг на руската газ като вкара в Европа по евтина и за Украйна също
  • 9 Рошко

    19 1 Отговор
    Не срещу Украйна, а защото краварите веч няма да могат да си продават втечнения" евтин"газ и то откраднат от Сирия Либия и Ирак
  • 10 Hess

    18 2 Отговор
    Света има само една надежда-изригването на супервулкана "Йелоустоун"(по научни данни вече му е време)и заличаване на Северна Америка!

    Коментиран от #12

  • 11 Нагли

    24 0 Отговор
    Абе нагли американци!Газта е Руска и ако държавата,която е приела тръбопровода на своя територия Украйна,се опитва да извива ръцете на Руснаците е естествена реакция да се пусне нов и да се спре кранчето през Украйна.Вие кои сте и какво общо имате с руската газ.Най мого мразя хора,които плачат на чужди гробища.Украйна каквото си е надробила това ще сърба,а де факто може да смуче само от третия ми крак.
  • 12 един от многото

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Hess":

    Ако трябва малко да му се помогне!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Docenta

    0 16 Отговор
    Бой по руските канчета докато омекнат.Жалки орки на които целия свят се смее.Но най смешен е палячото джудже което стои начело на организираната престъпна група от Кремъл
  • 15 Начо Крика

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тия смешници":

    Каквото не им отърва не е демократично, правилно, свободно и справедливо.
  • 16 1520

    6 0 Отговор
    американците да си гледат америката стига са сеяли раздори по света

    Коментиран от #17

  • 17 име

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "1520":

    Те си я гледат в случея с Германия ами тя е Американска територия все още са окупирана държава след ВСВ.
  • 18 не може да бъде

    9 0 Отговор
    Дайте да погледнем по-внимателно за какво става дума -1.Дали САЩ са много загрижени за това ,че СВ-2 не е икономически изгоден за Германия и ЕС -отговор ,не изобщо не им пука,става дума само за американския интерес 2.Дали САЩ са загрижени че Русия ще оказва по-голямо политическо влияние на ЕС с този поток -не ,защото знаят ,че това по същество е невярно и няма как да стане!3.Дали САЩ са много загрижени за икономическите интереси на Украйна и
    украинския народ -отговор,толконва колкото и за шапката на китайския император!Тогава за какво точно става дума -става дума за чисто вредителство,да се навреди на Русия максимално,като се комбинират различни средства,с цел тя да не може да бъде опонент на САЩ!Това сме го наблюдавали и друг път и с други държави ,deja vu.но сега се прави по толкова груб и нагъл начин,че ми се струва ,че даже германците вече не издържат!
  • 19 Допълнение

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тия смешници":

    Либия имаше много стабилен златен динар - гарантиран с огромни количества злато. Либия предложи на африканските страни да използват либийския динар вместо ФРЕНСКИЯ ФРАНК. Това щеше да е катастрофа за Франция. Тя все още продължава(и не само тя) да изсмуква бившите си колонии. Ето защо там влезе НАТО, разруши държавата взе златото!
  • 20 Българина

    1 0 Отговор
    очаквам всеки момент да цъфнат сенатори да преговаряме за трети дунав мост и магистрала Ч Море, също така за преасфалтирането на пътя между горно и долно уйно! сделката е или нападаме Русия или санкции
Новини по държави: