Last news in Fakti

23 Юни, 2021 22:30 6 364 53

Ужасяващата история на Източна Европа и онова, което Германия трябва да помни

  • втората световна война-
  • ссср-
  • съветски съюз-
  • фашизъм

Паметта за жертвите и гордостта от победата над Хитлерова Германия са спойката, която свързва и обединява отделните части на силно фрагментираното и поляризирано руско общество

Ужасяващата история на Източна Европа и онова, което Германия трябва да помни - 1
Снимка: DW

Кремъл цинично използва милионите жертви от Втората световна война за свои цели. Но това не бива да играе роля за онова, което Германия е длъжна да помни - извършените от нацистите зверства в Източна Европа.

С нападението на Германия над Съветския съюз на 22 юни 1941 г. за хората от окупираните територии започва истинска борба за оцеляване. За разлика от Западна и Северна Европа, в източната част на континента Втората световна война не беше просто завоевателна, а истинска унищожителна война срещу тамошното население, мотивирана от расистката идеология на националсоциалистите. Чрез глад, смърт и насилствено изселване броят на населението е трябвало да бъде драстично намален, а оцелелите - да бъдат превърнати в безправни роби.

Споменът за войната сплотява, но и разединява

На съветските военнопленници съвсем съзнателно не е била давана храна, над три милиона от тях са умрели по изключително мъчителен начин. Цивилното население е било тероризирано, стотици села - опожарявани от германските войски, а жителите им - избивани. Между 20 и 27 милиона са съветските жертви във войната, като поне половината от тях са цивилни.

Нищо не сплотява така силно руснаците, както споменът за тази война. Паметта за жертвите и гордостта от победата над Хитлерова Германия са спойката, която свързва и обединява отделните части на силно фрагментираното и поляризирано руско общество. Беларус и Украйна станаха жертва на същото престъпно водене на война.

Но въпреки съвместния им опит във войната, в отношенията между Русия и Украйна споменът за нея днес вече не ги свързва, а ги разделя. За това има очевидни причини: днес руското ръководство си присвоява всички жертви и приписва на Червената армия победата във войната, като представя агресията си срещу Украйна като продължение на борбата срещу Хитлеристка Германия.

Опростенческите тълкувания са невъзможни

Прекалено опростено е обаче, ако спорът за миналото се разглежда само в тази плоскост. Причините са много по-дълбоки. В Източна Европа войната се различаваше от тази в западните части на континента не само по жестокостта и безпощадността, с която е била водена от германците, но и по това, че е ставало въпрос за сблъсък между два тоталитарни режима.

В десетилетието преди началото на войната милиони хора в Съветския съюз бяха избити от режима на Сталин. Преди Съветският съюз да стане жертва на Хитлер, Сталин бе негов съучастник. Той помогна на германците да нападнат Полша през 1939 година, води завоевателна война срещу Финландия и окупира балтийските държави. Там, както и в западните части на Украйна и Беларус, сталинисткият терор достигна първата си кулминация в дните преди германското нападение.

В съветско-германската война някои от жертвите на Сталин помагаха на нацистите, а извършителите на сталинисткия терор се превърнаха в жертви на нацисткия режим. Тази сложна история, изпълнена с морална многозначимост, в която несъмнен остава единствено агресорът, не може да бъде вкарана в никакви опростенчески схеми за добро и лошо. Но след един век на екстремно насилие навсякъде в Източна Европа изпитват огромна нужда от именно такава еднозначност, което е разбираемо.

В това отношение Русия не се различава от Украйна, балтийските страни, или пък от Полша. Те имат право на зачитане. В отчасти крайно противоположните разкази за историята се отразява различният исторически опит на тези народи. Но ако другите страни се мъчат да прочетат тази трудна страница от историята, в Русия режимът на Путин използва историята на Втората световна война като политическо оръжие - срещу съседите, а напоследък все повече и срещу критиците в собствената страна. Рисува се светлият образ на един Съветски съюз, който е освободител и спасител на Европа. Всеки опит да се говори за неща, които не пасват на този образ, се наказва.

Новата руска политика разединява Източна Европа

Това цинично инструментализиране на милионите жертви от страна на Кремъл обаче не бива да играе никаква роля за германската историческа памет по отношение на извършените от германците зверства в Източна Европа. В Германия фокусът трябва да е върху собствената отговорност и върху спомена за жертвите - без да се прави разлика за тяхната националност. Или, както заяви по този повод президентът Франк-Валтер Щайнмайер, именно жертвите трябва най-сетне да заемат полагащото им се място в съзнанието на германците.

Освен този морален императив има и една чисто практическа причина, поради която германската политика би трябвало да се занимава по-усърдно с темата за ужасяващата история на Източна Европа през двайсети век. Миналото в тази част на Европа представлява истинско политическо минно поле - и то най-вече заради сегашната руска политика. Именно на това поле, на което бушуват силни емоции, Кремъл се опитва да настройва европейците едни срещу други и да ги разединява. А срещу това помага единствено увереното и сигурно поведение, породено от познаването на историята.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    94 23 Отговор
    Много ви вадят очите тия руснаци бе, безсрамници

    Коментиран от #5

  • 2 Хайл

    23 31 Отговор
    Хитлер

    Коментиран от #12, #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Коментатор

    70 21 Отговор
    "Той /Сталин/помогна на германците да нападнат Полша през 1939 година, "

    Отново свободни съчинения. На изток германците бяха тласнати от Великобритания нека си спомним какво казват Чембърлейн след Мюнхен. Две седмици след като немските окупираха Варшава съветските войски напреднаха до линията която беше отнета от Съветския съюз през първата световна война. Тази статия както и доста други по тази тема е пълна със свободни съчинения

    Коментиран от #36

  • 5 Гост

    24 8 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    Вадят само на @н@д0лските българомразци, представящи се с български имена.
  • 6 Наблюдател

    44 8 Отговор
    Англия беше обещала на Полша да гарантира нейната сигурност. И какво стана когато германците нападнаха Полша Англия три дни се чудеше какво да прави. Накрая и обяви война то с една нота почти се прибори на германците да се върнат на изходни позиции. Години наред нито една английска пушка не пукна срещу германците. Да си припомним че и Русия предлагаше помощ на Полша преди военните действия но поляците категорично отказаха.

    Коментиран от #10, #15

  • 7 rusnak

    36 12 Отговор
    Цинични са 27 милиона убити от СССР ли бекапути?

    Коментиран от #31

  • 8 факт

    7 45 Отговор
    А бе война е било все някой е трябвало да умре това че руснаците са били по-слаби от немците си е било изцяло техен проблем
  • 9 Хисторик

    26 3 Отговор
    Франция и UK помогнаха на Нацистите като им податиха Судетска област със всичките оръжия на Чехословакия там преди Сталин да си направи буферна зона в Полша която да забаеи нацистите от Германия!
  • 10 требе стригане

    2 17 Отговор

    До коментар #6 от "Наблюдател":

    И какво да направи Англия?Англия е имала войски във Франция

    Коментиран от #17, #47

  • 11 Пропагандистите на сороснята

    42 5 Отговор
    ДВ са един 100% пропагандиски боклуци!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Професора

    46 7 Отговор
    Докога ще се публикува помията на DW? Най големите убийци в човешката история са от западна Европа!
  • 14 Хисторик

    26 4 Отговор
    Съочадтници на Адолф Хитлер са пра дядо Буш и Хенри Форд дъщо и британския елит и Франко от Испания!
  • 15 Дедо ви

    36 3 Отговор

    До коментар #6 от "Наблюдател":

    Историята се повтори и при варшавското въстание. Поляците подкокоросани от англичаните вдигнаха въстание за да не влязат руските войски във Варшава. После англичаните се скатаха и немците изравниха Варшава със земята.

    Коментиран от #18

  • 16 Търновец

    14 26 Отговор
    Аз съм разговарял с Украинци от Западна Украйна – с идването Германците раздават оръжие на местната полиция, връща се земята, провеждат се избори. Кремъл праща партизани.

    Коментиран от #19

  • 17 Щом си

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "требе стригане":

    Обявил война воювай а не си кротувай
  • 18 Подобни

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо ви":

    Примери има още много но те боли да влизаме във всички детайли на военната история за да доказваме несъстоятелността да тази статия
  • 19 Чувал

    18 2 Отговор

    До коментар #16 от "Търновец":

    Ли си за Ковпак. Той е украинец имала е малка армия партизанска в тила на германците докато Украйна е била окупирана. И не само той
  • 20 Професора

    30 2 Отговор
    Нищо не пишат за геноцида от Бамгладеш от 1943г който UK устройва в Индия с благословията на Уинстън Чърчил 4 000 000 са там жертвите на глада!
  • 21 германците

    7 17 Отговор
    съвсем изтрещяха сами обвиняват себе си тези милиони са избити от Сталин и НКВД не от Хитлер глупаци а дано Германия не се класира за елиминациите на европейското
  • 22 Спокойно.......

    16 0 Отговор
    Сегашната шокова терапия с лабораторни вируси/лабораторни ваксини се очертава да задмине намного и Хитлер и Сталин взети заедно!........
  • 23 Гюнтер

    24 7 Отговор
    ФРГ незаконно анексира ГДР използвайки оттеглянето на войските на СССР и предателството на Горбатия в Малта,който продаде ГДР и неговите 10 милиона жители в лапите на САЩ —ФРГ ,които разграбиха всичко ,което бяха построили Източните Немци.A DW тръгнали да ми разправят небивалици и опашати лъжи мислейки ни за примати като техните овчеглави жители—полуидиоти.
  • 24 Сатана

    21 5 Отговор
    Най—хубавото ,което се случва със Западна Европа е подмяната на бялото население с всякаква сган довлече на от Азия,Африка и Балканите.До 50—60 год.белите дори няма да се споменават в новата либерал—фашистка Европа.

    Коментиран от #51

  • 25 гад комунист

    7 26 Отговор
    Червените боклуци, които объркаха света с ВОСР и износа на комунизъм са за изчовъркване. На всичкото отгоре си позволиха да започнат войната заедно с германците, след което да се правят на жертви. А какво да кажат хората от страните, през които минаха тия боклуци и щетите, които им нанесоха. не могат да се сравнят дори с това, което се приписва на германците. Какво са виновни Финландия, Литва, Латвия, Естония и още доста, чието превземане или анексиране, е консултирано с Хитлер. За Полша изобщо не говорим. Май тия дето ги защитават са безсрамници и национални предатели.
  • 26 не може да бъде

    12 1 Отговор
    От доста време се колебая в преценката си кой е методологическият наследник на Voelkischer Beobachter -Дойче веле или Билд!Засега Билд според мен, е доста по-напред с материала ,но кой знае -и Дойче Веле бързо напредват!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Горд Българин

    15 4 Отговор
    Това е фашистка статия. Ясни сте ни. Ще опитате и трети път. И след това няма да има вече Германия и немски народ. Няма да има и Англия. за последно ще ви е!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Докато сега.......

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "СТИГА СТЕ ВАЙКАЛИ ЗА ТОЯ КОЛХОЗНИЦИ":

    Като последна дупка на кавала в новия европейски СССР дето те преместиха без да зацепиш как те измамват и че това просто е новата соц диктатура за в бъдеще те смятат вече не за колхозник а робска работна балканска ръка - колхозниците сега се преместиха в Европа с тия соцсъюзчета тип ЕС обогатени и с много черни африканци, ромски и др. "Малцинства" ! Русия е извън соца сега.........
  • 31 Д. Петров

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "rusnak":

    Къща в сибир бе чукча!!!
  • 32 Че ти за какъв се смяташ?

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "СТИГА СТЕ ВАЙКАЛИ ЗА ТОЯ КОЛХОЗНИЦИ":

    Че си много нещо ли?! Колония си бил и колония ще си останеш, бананова република дали на СССР дали на USA или на Турската империя бананова република ти е съдбата от люлката - какво си си въобразил че ще ти цепят басма сто пъти по силните държави ли?!
  • 33 потребител

    15 1 Отговор
    Четейки горната публикация оставам с впечатлението че агресивният СССР е нападнал добрата миролюбива хитлеристка Германия.
  • 34 Малко факти

    0 9 Отговор
    Нападението на СССР срещу Германия Румъния, Финландия, Турция и Иран е насроченоза 06 юли 1941г. според плана за стратегическо разгръщане на червената армия, открит в архивите от Марк Солонин. Германците нападат първи и объркват плановете на Сталин за "освобождаване на Европа". Германските войски са посрещани с хляб и сол не само в Украйна и Прибалтика, но и в Русия. Хитлер не се възпозва от това и налага терор на окупираните територии, с което наистина превръща войната в отечествена.

    Коментиран от #38, #44, #45

  • 35 Агента на Абвера

    1 3 Отговор
    Ако германците не бяха започнали холокоста никой по света нямаше да има нищо против германците да превземат СССР но при положение че имаше Холокост американците помогнаха на СССР с техника и храни да воюват успешно на източния фронт срещу Германия и чак 1943 откриха втори фронт с десанта в Франция защото се стреснаха от възможността СССР да окупира цяла Европа
  • 36 Аман

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Коментатор":

    От Сталинско-Путински коментатори.
  • 37 Победителите никой не ги съди

    3 0 Отговор
    ВСВ разделя сега хората на принципа на Стокхолмския едни харесват загубилите други харесват победителите
  • 38 Хи их хи

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Малко факти":

    Малко факти, много фантазия!
  • 39 От написаното

    5 0 Отговор
    разбрах че германците са били лоши ама Сталин е бил по-лош.
    Пак е нещо, ако карат така след 20 години ще се окаже че Сталин и Хитлер са се били срещу всичко я свободен свят.
  • 40 ВСВотСАЩ

    10 1 Отговор
    Как ги съчиняват тия лъжи- не е за вярване. Пропаганда тип Гьобелс.
    Нито Сталин е избил милиони, нито напада Полша. За Финландия има пред история- линията "Манерхайм"-заплаха за СССР, строена от финландците и военните специалисти на Третия Райх...

    Коментиран от #46, #52

  • 41 DW вие не бяхттели от същата тази

    6 0 Отговор
    Германия??? Какво Риете??
  • 42 Бяхтели

    1 0 Отговор
    Бяхтели
  • 43 любопитен

    6 0 Отговор
    Забелязахте ли как започва писанието на DW?
    -Публикувано във факти.бг: Кремъл цинично използва милионите жертви от Втората световна война за свои цели.
    И се чудя, това го казват немци?
  • 44 Дяволът чете

    9 0 Отговор

    До коментар #34 от "Малко факти":

    Марк Солонин е авиационен инженер изгонен от ОКБ заради некадърност,след което се издържа като парнаджия. Нито е военен историк,нито някога е учил история. Като аджамия въобще не преви разлика между заповед за повишаване на бойната готовнист и заповед за настъплиние.На 22.06.1941г. през нощта,тоест няколко часа преди нападението, дивизиите по западната грания получават заповед да напуснат казармените райони и да се разсредоточат за предпазване от авиационни удари. При заповед за настъпление се прави групировка по направления и силите са групират и концентрират,а не се разсредоточават. Това от соросоидите обачее...., се тълкува като подготовка за нападение,но това,че от пролетта на 1941г.2/3 от Вермахта е на западната граница на СССР с подвозени боеприпаси и всякакви материали и храни и напечатани и изучени заповеди за настъпление.......това не се брои.Червената армия,според него, хем се готвела за настъпление,хем 90% от дивизиите и били далеч от границата извън обсега на немската авиация. Соросоидните псевдоисторици в днешна Русия четат и тълкуват фактите като.....Дяволът-Евангелието.
  • 45 Разлика

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Малко факти":

    Авеее...,shемет,ти правиш ли разлика между план за стратегическо развръщане и план за настъпление? Мобилизация в СССР е обявена чак на 23 юни 1941г.
  • 46 Дойче Лъже

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "ВСВотСАЩ":

    Има една фраза- "Лъже като дърт циганин". В случая напълно отговаря на:
    "Лъже като Дойче Веле"
  • 47 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "требе стригане":

    Еми същото като януари 23г
  • 48 Шаран БГ

    9 0 Отговор
    " Дойче веле" е подвластна на САЩ. Тя друго не може и да напише. Хитлер, човекът на американските концерни, не е убил и един човек в завзетите от него европейски територии. От Ламанша до Егейско море всико е немско. В самата Германия след 1933 година нима няма избити хора,германци - да не говорим за евреите.
    И вместо да надникнат и разнищят собствените си грехове задълбочено, обстойно, вместо да разчистят своите "авгиеви обори" - Русия, та Русия - сегашната. Тя е нужна на" чичо Сам "- и сега, и преди 80 години. Само че тогава някога са се надявали това да стане с помощта на А.Хитлер. За това е финансиран и въоръжен до зъби. Как е възможно колабиралата след ПСВ Германия за 20 години да набере такъв мощен военен ресурс, че да се юрне по стъпките на Наполеон ?!?
    Според изследователите на ВСВ жертвите по бойните полета на СССР и Германия са почти еднакви. Но интелигентните хуни на 20-я век, човеците от висшата арийска раса, са избивали безпощадно всяко човешко същество в СССР!? За това жертвите на СССР далеч надхвърлят 20-25 милиона !!
    Впрочем може ли някой да каже колко са жертвите след цивилното население в Ирак, след инвазията на янките там. Никой не прави и опит да ги преброи. А големите защитници на човешките права са доволни, че нефта на Ирак пътува къв рафинериите на Буш.
  • 49 Разликите

    2 0 Отговор
    План за стратегическо развръщане има всяка армия и държава и включва както разсредоточаване на мирновременните сили,така и
    извършване на мобилизация на армията,мобилизиране на всички ресурси за война - боеприпаси,ГСМ,продоволствие,преминаване на военновременна транспортна схема,мобилизация на гражданския сектор. Такъв план може да се приведе в действие целият или отделни елементи от него. СССР има такъв план и никога не е бил закрит за изследване от историците.Сталин задейства отделни елементи от тоя план,но никога,никъде не е откриван и намиран план за агресия срещу немците. Планът "Барбароса" е точно тава - конкретен план с етапи и подробнисти как да бъде завлядят СССР до линията Архангелск - Астрахан.
    Планирането на операция Барбароса започва през ноември 1940г. и до средата на м.декември планъте изготвен. На 18 декември Хитлер подписва директива №21, тоест Хитлер узаконява и дава зелена светлина за инвазията.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 4884

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сатана":

    Двама полицаи в Берлин , спират за проверка автомобил Мерцедес .
    -Добър ден , кокументи за проверка моля .
    Човекът подава своите документи.
    -Виж какво странно име има този наш съгражданин Мюмюн - обръща се единия полицай към другия .
    -Да , вярно Исмайл - потвърждава другия полицай.
    -Вие от коя област сте господин Ханс Мюлер ...........
  • 52 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "ВСВотСАЩ":

    Другите ти безумни твърдения ще пропусна, само едно ще те попитам дали знаеш. Най-високият орден Победа е даден САМО НА ДВАМА чужденци. Цитираният от теб президент на Финландия Манерхайм и кралят на Румъния крал Михай. А? Ама Румъния и Финландия нали бяха врагове, що така?
  • 53 кочо

    2 0 Отговор
    ТРЯБВА ЛИ ДА ДОПУСНЕМ ЕРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ДЕ ПРЕВЪРНЕ ВЪВ ЧЕРНО БЯЛ КАТО САЩ.
Новини по държави: