Last news in Fakti

24 Юни, 2021 20:20 3 729 27

Тревога! Макрон и Меркел призовават за общата позиция в ЕС за пътуванията заради Делта варианта на COVID-19

  • ангела меркел-
  • еманюел макрон-
  • коронавирус-
  • пандемия

Предупрежденията дойдоха, след като британският премиер Борис Джонсън намекна, че Лондон е близо до разрешаване на неограничено пътуване в чужбина за напълно ваксинирани хора

Тревога! Макрон и Меркел призовават за общата позиция в ЕС за пътуванията заради Делта варианта на COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха колегите си на лидерската среща на ЕС в четвъртък да заемат по-твърда линия за пътуванията от страни извън блока, като Великобритания, за справяне с варианта Делта на коронавируса.

Меркел заяви, че ще лобира за по-координиран подход, особено по отношение на допускането на туристи от региони, където вирусните варианти са широко разпространени. "Очевидно сме загрижени за варианта Делата (Delta)," каза тя пред репортери преди началото на европейската среща на върха в Брюксел, предаде Ройтерс.

От своя страна Макрон посочи, че страните от ЕС трябва да бъдат изключително бдителни за варианта, открит за първи път в Индия, който е силен повод за безпокойство и изглежда засяга хора, които не са напълно ваксинирани.

Макрон каза, че 27-членният блок трябва да вземе координирани решения за отваряне на граници за хора от други страни.

"За мен един от дискусионните въпроси е наистина да се вземат координирани решения по отношение на отваряне на граници за трети държави и относно признаването на ваксини, защото на този етап трябва да ограничим това до ваксините, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата", заяви Макрон по време на лидерската среща на ЕС в Брюксел.

Предупрежденията дойдоха, след като британският премиер Борис Джонсън намекна, че Великобритания е близо до разрешаване на неограничено пътуване в чужбина за напълно ваксинирани хора.

Правителствата на ЕС се договориха за т.нар. "бял списък" с 13 държави, включително Австралия и САЩ, за чиито жители трябва да бъдат премахнати ограниченията за пътуване. В списъка обаче се откроява отсъствието на Великобритания, за която отделните страни членки на съюза имат различен подход.

Франция и Германия изискват поставяне под карантина на посетителите от Великобритания, докато Португалия и Испания, които разчитат на британски туристи, не го правят. В региона на Лисабон обаче вече над половината от новите случаи на Covid-19 са от варианта Делта.

Неотдавнашният скок на коронавирусните инфекции в Поругалия идва около месец, след като зависимата от туризма южноевропейска държава се отвори за посетители от останалата част от ЕС, както и от Великобритания.

В сряда външният министър на Португалия заяви, че страната не е проявила небрежност, когато е отворила границата си за британски туристи, въпреки че немският канцлер Меркел обвини неотдавнашния скок на инфекциите с Covid-19 в снизходителните правила за пътуване.

Португалският премиер Антониу Коща заяви, че лидерите на ЕС ще обсъдят контрола върху влизането от трети страни, по-специално от Великобритания, добавяйки, че Португалия е следвала линията, договорена от правителствата на ЕС.

Той добави, че Меркел е права да каже, че са необходими координирани действия, особено след като пътуванията през границите в рамките на ЕС вече бяха облекчени.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сланина и Зурла

    38 2 Отговор
    Потресаваща снимка!!!

    Коментиран от #6, #9

  • 2 отегчен

    35 7 Отговор
    Е нормално,след като не закриха лабораторията в ухан,тя продължава да бълва делта,мелта и елта варианти !!! Всичко това се прави умишлено,но никой не се сеща защо !!!Не е само за пари !!!
  • 3 Цуци

    41 2 Отговор
    Германия на три минерета.

    Коментиран от #8, #20

  • 4 5555

    46 5 Отговор
    Ма що ве - ваксината не хвата ли? Нали действаше срещу всички щамове? Нали ваксинирахте слабоумното си население сега пак сте с оцапани гащи

    Коментиран от #26

  • 5 Ковидарите

    48 3 Отговор
    Шенген, след Шенген, визи след визи ! Пътуванията отново за избрани и ваксинацията няма нищо общо, тя доказано вече не спира разпространението! ЕС се превръща в диктаторско - фашистка структура! "Свобода на оризвижване", "равни права", "свобиди", ...пълни глупости!
  • 6 Hess

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сланина и Зурла":

    Като будисти...😂😂😂..Еврошаолин!
  • 7 Рошко

    30 3 Отговор
    Добре дошъл нов световен ред, баркода къде ще ни го лепкат на челото ли,сбогом свобода

    Коментиран от #11

  • 8 Германистан на три минарета

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Цуци":

    Благодаря, че ме цитирате, но правилното е "Германистан", останалито е вярно!
  • 9 dfu

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сланина и Зурла":

    Нашта толва ѝ козирува, Макрон и пави метани... :D
  • 10 Методи Ваарбанов

    15 1 Отговор
    "Очевидно сме загрижени за варианта Делата (Delta),",дела дел ,гела гел, хас му кар ,пенгеле шукар
  • 11 Щи го лепнат

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    кат бандерол на цивката ,хихихи ,чисто нов
  • 12 Мето

    5 1 Отговор
    Рошката го няма няма ,току напише някъв съвет за Бг.Мами
  • 13 Перо

    14 2 Отговор
    Няма индиец,който да пътува за някоя европейска държава и да не мине през Англия. Още повече,че тази държава е претъпкана с индийци,пътуващи непрекъснато до бившата колония. Просто за Англия трябва да се взимат специални мерки,за пътуващи от там.всички пътници са рисков фактор за индийския щам!
  • 14 Госあ

    8 1 Отговор
    Просто трябва да затворят границите. Нищо повече.
  • 15 Госあ

    5 6 Отговор
    Може да препичате трътките си на българското черноморие, което всъщност все още предлага за всеки по нещо.
  • 16 ТОДОР СТОЯНОВ

    15 0 Отговор
    АДОЛФ МЕРКЕЛ СКОРО ЩЕ ПОЕМЕ КЪМ НЯКОЕ КРАСИВО И ТИХО МЕСТЕНЦЕ, КЪДЕТО ЩЕ СИ ЖИВУРКА ДАЛЕЧ ОТ ХОРСКИТЕ ПОГЛЕДИ!МАКАРОНА СКОРО ЩЕ ГО СРЕЩНЕ С ГОЛЕМИТЕ ШАМАРИ И ТОГАВА ДОРИ МИЛИЦИОНЕРИТЕ НЯМА ДА ГО СПАСЯТ...
    КОЛКОТО ДО ВИРУСА...ВИЖТЕ КОЛКО БУКВИ ИМА ГРЪЦКАТА АЗБУКА, ДОКАТО СТИГНАТ ДО ОМЕГА...ВСЕ ЩЕ СТРАДАМЕ!АМА МИ ДРЕМЕ НА ПИЩОВА, ЧЕ НЕ МОГА ДА "ПЪТУВАМ СВОБОДНО", КАТО, ЧЕ ЛИ ПРЕДИ МОЖЕШЕ...КОРОНА-МОРОНА ДА СИ СЕ КОРОНЯСВАТ ДО ВЕКА!ТРЕБЕ ДА ГИ ОТСВИРИМ, ДА МАХНЕМ "КАУФЛЕНДЧЕТАТА, ЛИДЪЛЧЕТАТА, МЕТРО..." И ДА СИ САДИМ ДОМАТКИ И ДА СИ КЪРКАМЕ РИКИЙКА И ПРАСЕНЦА ДА СИ ГЛЕДАМЕ...АРЕ ДА НЕ ПСУАМ, ЧЕ НЕ ХУБАВО...
  • 17 Госあ

    2 0 Отговор
    Макрон показва добри маниери и възпитание на снимката. Разбира се. За да няма сексизъм би трябвало да бъдат същите и към Тимерманс например.

    Коментиран от #23

  • 18 Лелеее

    7 2 Отговор
    Сектантите пак умуват как да сменят коренното население на Европа с какаови мюслита ...
  • 19 Госあ

    0 4 Отговор
    Според протокола, обаче, чорапа трябва да бъде наведен до коленете му.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "ЗАЩО ЗАЩОТО":

    Грешно започваш. Демокрацията на простолюдието унищожи пънка. Пънк има във Франция, Япония, Германия и Русия. Според мен в останалия свят властва чалгата и порното. Е , сащ е голяма....и многонационална
  • 22 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "ЗАЩО ЗАЩОТО":

    Сноудън съгласен ли е? А Асанджа,какво казва по въпроса?
  • 23 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    баба меркел стои като пън :)))
  • 24 Живко

    2 1 Отговор
    Зашо някои хора настройват хора против мен и не искат да живея истински добре?
  • 25 На кратко

    4 0 Отговор
    Нямам нищо против слугите на чичо Били Гейо, но защо маските им не са с цветовете ва дъгата.
  • 26 Чети бе Чубака

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "5555":

    Тя действа, ама ти не си разбрал - нищо ново.
  • 27 Пеко

    1 0 Отговор
    Тоя геронтофил сигурно е изръмбил баба си Меркел.Абе да се гръмнаt.