Last news in Fakti

24 Юни, 2021 20:40 9 309 50

Българка предизвика радикална промяна в Германия

  • германия-
  • болногледачка-
  • икономика

Решението на Федералния съд по трудово право е по дело, заведено от българка, която твърди, че е трябвало да обслужва 96-годишна жена в берлинското ѝ жилище по 24 часа на ден, седем дни в седмицата

Българка предизвика радикална промяна в Германия - 1
Снимка: DW

Жалба, внесена от българка, предизвика радикална промяна в Германия: болногледачките от чужбина, които работят в страната, вече ще имат право на достойно заплащане. Това постанови днес Федералният съд по трудово право.

Пристигналите от чужбина болногледачки, които се грижат за възрастни германци в домовете им, имат правото на минимално заплащане. Това решение на Федералния съд по трудово право ще промени живота на стотици хиляди: според преценките на експерти и синдикати, чуждестранните болногледачки, които работят за нуждаещи се от грижи хора в германските домакинства, са между 300 000 и 600 000. Точни числа няма, тъй като голяма част от кадрите са наети незаконно, а условията на труд често са критични.

Безброй часове извънреден труд

Решението на Федералния съд по трудово право е по дело, заведено от българка, която твърди, че е трябвало да обслужва 96-годишна жена в берлинското ѝ жилище по 24 часа на ден, седем дни в седмицата. В договора ѝ било записано, че ще работи по 30 часа седмично. Същевременно договорът между посредническата агенция и нуждаещата се от грижи възрастна дама регламентирал „24 часа обслужване".

Размерът на доплащането, което жалбоподателката трябва да получи от наелата я българска посредническа фирма, трябва да бъде разгледан отново от Съда по трудово право в Берлин-Бранденбург, решиха федералните съдии. Те върнаха случая обратно в областния съд по трудово право, който вече се беше произнесъл в полза на болногледачката от България.

Исканията на онеправданата болногледачка са за доплащане в размер на 42 636 евро бруто. Фирмата-посредник отхвърля претенциите с твърдението, че дори жената да е работила извън записаните в договора ѝ часове, това е ставало без знанието на онези, които са я наели. Съдът по трудово право в Берлин-Бранденбург бе уважил внесената жалба за доплащането и бе постановил, че на жената се полагат 38 377 евро.

Синдикатът "Верди", който подкрепя жалбоподателката, застъпва мнението, че болногледачките в Германия нерядко стават жертва на експлоатация. Федералният съюз на работещите в сферата на социалните услуги и Германският институт по човешки права също остро критикуват тежките условия на труд за болногледачките. Жените печелят малко, работят денонощно, нямат право на отпуска, често не разполагат и с никакво лично пространство.

"Истинско цунами"

С влизането в сила на новия регламент обаче далеч по-малко възрастни германци ще могат да си позволят да наемат болногледачки. "Решението ще предизвика истинско цунами за всички, на които им се налага да разчитат на грижите на болногледачки от чужбина", заяви Ойген Брюш, председател на германската Фондация за защита на пациентите. А Верена Бентеле, председателка на социалния съюз VdK, прогнозира, че след това съдебно решение оказването на грижи в домашни условия е заплашено от "Армагедон".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румпелщилцхен

    93 4 Отговор
    Значи дъртите германци сега ще реват, че няма кой да им сменя памперсите безплатно?

    Коментиран от #6

  • 2 Дойчлан Мойчлан

    10 44 Отговор
    Тая българка се нарича ?
    Фиданка ,Нежля ,Апостолка ,Върбанка ,

    Коментиран от #4, #7, #42

  • 3 Рад

    84 2 Отговор
    Ееее, ами това са белите държави, не само експлоатация, ами между 300 хиляди и 600 хиляди в сивия сектор само гледачките, а строителните работници, а тези в кланниците? Ха, ха, ха "белите" държави

    Коментиран от #13

  • 4 Нарича

    32 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дойчлан Мойчлан":

    се Добрина , а решението не е окончателно !

    Коментиран от #9

  • 5 Германец

    11 39 Отговор
    Резултатът ще е масова безработица на болногледачките. Тези въпроси се решават не от съда а от пазара: търсенето и предлагането

    Коментиран от #17

  • 6 Тези

    29 3 Отговор

    До коментар #1 от "Румпелщилцхен":

    които плащат на болногледачи и могат да си го позволят , няма да реват !
  • 7 индианец

    91 6 Отговор

    До коментар #2 от "Дойчлан Мойчлан":

    Ако ще и Айше да се нарича, щом се е опънала на системата, значи е с повече доблест и достойнство от драскач на безсмислени коментари у фатки.бг

    Коментиран от #8, #11, #30

  • 8 Дойчлан Мойчлан

    8 41 Отговор

    До коментар #7 от "индианец":

    "Опънал" се е някой кандидат адвокат да стане известен ,ти що пишеш ам не раниш пилетата ?

    Коментиран от #10, #18

  • 9 Добрина

    23 6 Отговор

    До коментар #4 от "Нарича":

    Наричам се Динка и съм от Крумово ,Северни Родопи

    Коментиран от #12

  • 10 На нейните

    10 8 Отговор

    До коментар #8 от "Дойчлан Мойчлан":

    години е адвоката......
  • 11 Hess

    8 41 Отговор

    До коментар #7 от "индианец":

    Никой не ги кара на сила,но е видяла шанс и търси на лекото мекото...

    Коментиран от #16

  • 12 Hess

    3 12 Отговор

    До коментар #9 от "Добрина":

    Надуй го тогава
  • 13 боклуци са си

    23 4 Отговор

    До коментар #3 от "Рад":

    Моя позната,л докато не роди, не я взе нито една фирма на безсрочен трудов договор. Там имат право на три пъти по 6 месеца срочен. Даже предпжследния и работодател се опитваше нещо да измуфти бюрото по труда и да работи още след последния 6 месечен. Не всички са така, но по малките фирми често са ганьовци.

    Коментиран от #14, #19

  • 14 Hess

    27 0 Отговор

    До коментар #13 от "боклуци са си":

    Повечето са там през български фирми

    Коментиран от #23

  • 15 Публикувано във Факти:

    25 2 Отговор
    "Пристигналите от чужбина болногледачки, които се грижат за възрастни германци в домовете им, имат правото на минимално заплащане." - какво значи "имат правото на минимално заплащане"?!

    Коментиран от #20

  • 16 инданец

    43 4 Отговор

    До коментар #11 от "Hess":

    Работила е за тези пари. Не търси мекото (на помощи), не ги краде, не иска нищо, което не и се полага.
  • 17 дадааа

    40 1 Отговор

    До коментар #5 от "Германец":

    Не е от търсенето и предлагането. В Германия има строги закони. И има определени максимални часове за работа и задължителна почивка. Другото е експлоатация.
  • 18 индианец

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "Дойчлан Мойчлан":

    Чакам да се стъмни и тръгвам на работа. Ще мина да те видя и теб.

    Коментиран от #21

  • 19 Твоята

    11 15 Отговор

    До коментар #13 от "боклуци са си":

    позната в Германия за да работи или да се размножава и изцежда благините на социалната система се е изтипосала там ?
  • 20 миндеслоон

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "Публикувано във Факти:":

    Ами всичко, което е изработила като допълнителни часове може би ще й се плати като минимално заплащане на час, а то е 9,50 €.
  • 21 Дойчлан Мойчлан

    1 9 Отговор

    До коментар #18 от "индианец":

    Чакай ,ако не са стъмни са обади ...ши уредим нещо
  • 22 Дойчлан Мойчлан

    2 13 Отговор
    алчни роми ,момчееей
  • 23 фтврпн

    25 2 Отговор

    До коментар #14 от "Hess":

    Чрез български фирми и по ръба на закона. Фирмите лъжат болногледачките и ги използват, а те взимат част от заплатата им и трупат пари на техен гръб. И това е така, защото болногледачките ги мързи да научат немски и да ходят без посредничеството на фирмите.

    Коментиран от #31

  • 24 мдааа

    35 0 Отговор
    Германците си затваряха очите за безобразията на посредническите фирми. Германците права на готово не ти дават, ако не си ги потърсиш, иначе се правят на улави. Но като им кажеш, че ще ги съдиш, тогава се стряскат.
  • 25 Порно

    27 0 Отговор
    А нас ни гонят за върховенството на закона. Бундесрата прие , че за сезонни работници до 102 дни не е нужно да бъдат осигурявани. Има и трудова карантина. Живеят в лагер/концлагер ?/ с охраняем транспорт до обекта и обратно. Тука за 1 ден да намерат някой без трудов договор и се почва с яки глоби. И това е правилно.
  • 26 мнение

    23 2 Отговор
    Сега ще взимат филипинки вместо българки да им гледат пенсионерите, защото българките са с европейски права. А филипинките ще ги лъжат, както лъгаха до сега българките.
  • 27 BGBG

    17 5 Отговор
    ОЩЕ ЛИ ИМА ЛУДИ ДА ХОДЯТ В ГЕРМАНО-КЕНЕФА ?!

    Коментиран от #35

  • 28 Перо

    20 2 Отговор
    Постъпенно се стяга примката на мутренските престъпни посреднически фирми. ГРОБ загива!
  • 29 Защо

    5 23 Отговор
    ма , госпожа не си тръгна още в началото или не се оплака веднага на съответните служби в Германия или в България , ако си чрез посредник на договор при старицата ? Или си хранела надежди да я наследиш , все пак тя е на 96 години ?!
  • 30 Мюмюн

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "индианец":

    Аферим ва, индианиц такав- пузна бе. Туй Айше е систра на мойто Айша-утиди у германиа да гледа на някаква там пинсионерка майка й, дет била на 99 години.А пинсионерката щяла да убикаля кат улава муретата и укианити сас някакав параход на искурзиа. Тай чи-ти пузна имиту на мойта бълдъза.
  • 31 BGbg

    6 10 Отговор

    До коментар #23 от "фтврпн":

    От къде на къде трябва да им знам грубия език за да имам права в германия ?

    Коментиран от #33, #36, #43, #45

  • 32 тая

    3 20 Отговор
    си клатила краката по цял ден и после решила да съди фирмата за обезщетение а германците са едни големи глупаци
  • 33 Защо да е груб езикът?!

    12 2 Отговор

    До коментар #31 от "BGbg":

    А е добре да го знаеш, не за да имаш права, а за да знаеш, че ги имаш и да ги потърсиш, ако се наложи. Иначе ставаш жертва на фирми-посредници.

    Коментиран от #48

  • 34 Eurotica

    4 14 Отговор
    И как се работи 24 часа? Това, че спи в същата къща и примерно става нощем за 10 минути дали и дава правото да иска заплащане за 24, че и извънредни. Почти съм сигурен, че не и е първа подобна работа и много добре знае с какво се захваща. На тръгване от България се съгласяват на едни пари, там им дават акъл, че може и повече и дай да пробваме. 40хил са едно ранно пенсиониране.

    Коментиран от #39

  • 35 Терориста Борисов

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "BGBG":

    Кажи по добро място от Германия,открехни ни.

    Коментиран от #41, #49

  • 36 Hess

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "BGbg":

    Ми ти знаеш български,но дълбоко се съмнявам относно правата ти в България...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Български гражданин

    14 0 Отговор

    До коментар #34 от "Eurotica":

    Ти май приказваш без да знаеш за какво иде реч.Има болни хора с психически заболявания, които не са рядкост и точно за такива нерядко се наемат хора да се грижат.Такива хора са непредвидими.Хвурлвт каквото им попадне през врати и прозорци, викат, обиждат, не знаят къде се намират, не разпознават близките си.Да се грижиш за такива хора е, като да се грижиш за малко дете, дори по трудно.Не го пожелавам на никого да има такъв близък, голяма трагедия е!
  • 40 Реалист

    4 3 Отговор
    Германия дала цар на българия, сега е заден двор на меркел, та кой къде предизвикал радикална промяна:)
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Фен

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "BGbg":

    Щото без да знаеш грубият им език, няма да знаеш че ти ги турят със 200, като го знаеш, ще питаш тук, там и ще знаеш правата. Елементарно е.
  • 44 whitenoise

    3 2 Отговор
    парите не миришели... Веспасиан не е душил скрънздав немски шит... Със зъби да го вадите да видите как се изкарва белио леб иззмет неграмотна :)
  • 45 И аз да кажа

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "BGbg":

    Ами най-малкото, защото ти си отишъл в тяхната държава, искаш да ядеш от тамошния хляб, естествено че ти трябва да се адаптираш. Ти да не си руснак? Те така се пънат и очакват да им се говори на руски вън от Русия.
  • 46 Що не си

    3 1 Отговор
    600 000 робини в Дойчландия,уж държавата на правото на Кант! Че то в древна Атина робите са били 300 000. И тия наглеци ни дават акъл за корупция,че и за Македония ? Що не си.....фичката пайчина.
  • 47 Efф

    5 0 Отговор
    Простолюдието което не знае език си търси чрез посреднически фирми и после реве ,че му плащали малко тука тази жена поне си знае правата не като милиони овце които бачкат 800 лв и реват ,че малко им давали вместо да си потърсят правата.
  • 48 BGBG

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Защо да е груб езикът?!":

    А Е ДОБРЕ ДА ЗНАЕШ ЧЕ НАЙ ГОЛЯМАТА ПЕЧАЛБА В ГЕРМАНИЯ Е ДА СЕ ВЪРНЕШ ЖИВ И ЗДРАВ ОТ ТАМ !
  • 49 FRFR

    0 3 Отговор

    До коментар #35 от "Терориста Борисов":

    Франция-най свободната и демократична нация на света !
  • 50 Ханс

    1 0 Отговор
    Да ги ядат червеите като не могат да плащат...жените не са робини...
Новини по държави: