Last news in Fakti

25 Юни, 2021 15:40 1 526 1

Анкара: Решенията на ЕС за Турция са далеч от очакваните и необходими стъпки

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • европейски съюз

Обещаният нов пакет финансова помощ не е предназначен за Турция, а за сирийските бежанци и по същество е стъпка, която ще бъде направена, за да осигури ЕС собственото си спокойствие и сигурност

Анкара: Решенията на ЕС за Турция са далеч от очакваните и необходими стъпки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турското министерство на външните работи смята, че решенията от срещата на ЕС в частта за Турция "далеч не съдържат очакваните и необходими стъпки", предаде турската частна телевизия НТВ.

Забавянето на ЕС в изпълнението на положителната програма се разглежда като тактика на протакане, липса на воля и злоупотреба на една-две държави с членството им в ЕС, се посочва в огласеното от Анкара изявление, предаде БТА.

Турското външно министерство изтъква също така, че обещаният нов пакет финансова помощ не е предназначен за Турция, а за сирийските бежанци и "по същество е стъпка, която ще бъде направена, за да осигури ЕС собственото си спокойствие и сигурност".

Серия заключения, приети в първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел, бяха оповестени в заключителна декларация от дискусиите, касаещи Турция, съобщиха турски медии. В декларацията се изказва готовност от страна на ЕС да се ангажира с Турция "поетапно, премерено и обратимо" за засилване на сътрудничеството в редица области от общ интерес.

Обявява се началото на техническа работа по възлагане на мандат за актуализиране на Митническия съюз между Турция и ЕС и се отправя призив към Европейската комисия да направи незабавно официално предложение за продължаване на финансирането за сирийските бежанци.

Декларацията излага позициите на ЕС и по други въпроси, сред които кипърския проблем, Източното Средиземноморие, върховенството на закона и демокрацията в Турция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турска работа

    3 5 Отговор
    Я млък! Неблагодарници такива!
Новини по държави: