Last news in Fakti

25 Юни, 2021 19:23 3 350 34

Макрон: Не одобрявам гонене на Унгария от ЕС заради антигей закон

  • еманюел макрон-
  • унгария-
  • виктор орбан-
  • европейски съюз

Евросъюзът многократно предупреждава, че демократичните стандарти се оспорват в някои страни, особено в Унгария и Полша

Макрон: Не одобрявам гонене на Унгария от ЕС заради антигей закон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският президент Еманюел Макрон се противопостави на идеята за изгонване на Унгария от Европейския съюз във връзка с приемането на антихомосексуален закон, съобщава АП.

Европейският съюз трябва да води "културна" и "цивилизационна" битка, за да спре възхода на нелибералните идеи в 27-членния блок, които според него заплашват европейските ценности в основата им. "Не подкрепям обжалването на член 50 ... Трябва да задържим Унгария, ние просто трябва да имаме ефективни процедури".

Макрон осъди новия закон в името на "човешкото достойнство" и "индивидуалната свобода", хвърляйки подкрепата си зад плана на изпълнителната комисия на ЕС за започване на правни действия срещу Унгария.

Но френският президент настоя, че би било погрешно да се сочи с пръст Орбан, без да разсъждаваме върху причините, които тласкат някои държави в Източна Европа да загърбят демократичните ценности. "Как хората в Европа стигат до това? В няколко страни членки, като Унгария, Полша и много други, виждаме антилиберален консерватизъм срещу нашите ценности. Трябва да ги уважаваме. Но сега подкопават тези ценности и това, което изгражда ядрото на западната ни либерална демокрация в продължение на векове."

ЕС многократно предупреждава, че демократичните стандарти се оспорват в някои страни, особено в Унгария и Полша. По-рано тази година изпълнителният орган на Европейския съюз осъди и десния премиер на Словения Янез Янша за поредица от агресивни коментари за журналисти.

"Трябва да дадем съдържание, перспективи и значение на нашите либерални ценности, в политическия смисъл, във философския смисъл на термина и да покажем силата на нашите демокрации", каза Макрон. "Не толкова отстъпването на законите - срещу което очевидно и непреклонно трябва да се борим - ме засяга. Това е отстъплението в съзнанието и манталитета. И като такава е културна, цивилизационна битка, която трябва да водим."

Макрон признава, че няма магическа рецепта, за това, което той вижда като "дълбока тенденция" в Европа, но предполага, че включването на интелектуалци и гражданското общество в дебата може да помогне за възраждането на демократичните ценности в страни, където тяхната привлекателност е подкопана.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че дебатът по унгарския закон повдига по-широки въпроси относно посоката, в която върви ЕС, дали трябва да се стреми към "все по-тесен съюз" и какво трябва да се прави, когато възникнат сблъсъци за основните ценности.

"Това е нещо, което не просто е поставено под въпрос от Унгария, но което със сигурност трябва да обсъдим по-задълбочено и по-продължително", каза тя.

Унгарският закон забранява споделянето на съдържание за хомосексуалност или промяна на пола на хора под 18 години в училищни програми за сексуално образование, филми или реклами. Правителството казва, че законът има за цел да защити децата, но според критиците той свързва хомосексуалността с педофилията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е разказала подробно правните опасения на комисията по време на срещата на върха и че сега унгарското правителство трябва да отговори. "Имаше огромна подкрепа в залата, че ще защитаваме нашите ценности, защото Европа е преди всичко Съюз на ценностите.Това е преди всичко Съюз на ценности, на защита на малцинствата, на недискриминацията, културата на толерантност и приемане е твърдата опора срещу дискриминацията."


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рено ентусиаст

    62 6 Отговор
    Кажи го на ония холандски п@дали няй измислената държава в Европа никакви постижения нямат в нищо защо трябва да се подържа безсмисленото им съществуване.

    Коментиран от #14

  • 2 choko

    89 2 Отговор
    И при нас трябва антигей закон да има!

    Коментиран от #27

  • 3 Пловдив

    51 6 Отговор
    Смъртна присъда и толкова!!! А ЕС скоро няма да го има, така че е безсмислено да бъде обсъждан!
  • 4 Оня с коня

    67 4 Отговор
    значи Европа е готова да даде начало на разпад на ЕС само и само обратните да са добре. Това май е най-важно за Брюксел. Нали ако изгонят и Унгария доминото ще се задейства и ще гонят тая и оная държава за какво ли не. Макрон гей или не поне го е разбрал човека.

    Коментиран от #24

  • 5 Георги

    65 3 Отговор
    За какво гонене става въпрос въобще, като е невъзможна страна да бъде изгогена от ЕС, просто няма такъв механизъм. Европа е затънала в какви ли не проблеми, а два дена всички европейски лидери се занимават с ЛГБТ глупости...

    Коментиран от #21

  • 6 КОТарАК

    52 0 Отговор
    никой няма да изгони Унгария , ако ще и 100 такива закона и то с основание да приеме. нашите трябва да осъзнаят пък , че никога няма да сме в Шенген поради много причини ,Магнитски е достатъчен намек . но също няма да ни изгонят , защото стратегически и пазарно сме твърде ценни за тях , и можем да приемем такива закони , както и да разкараме НПО тата и Сорос
  • 7 Не знаех

    52 0 Отговор
    Че да си пееедераааст е ценност.Само мисълта че някой ми бърка с език в устата или аз....или пишките един друг и повръщом. ...представете си-галите космато дуууупееее? Ужас.

    Коментиран от #13

  • 8 Баня

    49 1 Отговор
    Евалла Мкрон. Браво. И България е с Унгария.
  • 9 ЕС е джокер за Вовата

    14 1 Отговор
    Когато п@чките се карат,пичът ги оправя подред..
  • 10 Педаааалитееее

    32 2 Отговор
    Напускайте България......ваща ма--------ма.
  • 11 Баня

    24 0 Отговор
    След КОВ-деветнайска пак ще дойде СПИН пандемия заради тия.
  • 12 Много им здраве!.....

    40 0 Отговор
    На ЕС, излизайте и други и престанете да слушате тия от никого неизбрани бюрократи с тлъсти заплати работещи за частни незнайни интереси но не и за вас и държавите ви!........
  • 13 Ender

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Не знаех":

    Като гледам какви неща си представяш да не си минал тихомълком вече на другия бряг :)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бах

    37 0 Отговор
    Поне един западен лидер от голяма величина каза нещо важно . Не разбирам защо се коментира ЛГТБ . Никой не му пука за тях , да си живеят прокопсанията живот. Тези ли са най важни на света та все за тва се говори , или има нещо друго . Запада се е побъркал . Унгария ще допринесе много за окончателното разпадане на ЕС.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 тогава

    43 3 Отговор
    и България трябва да излезе от ЕС щом това са ви ценностите
  • 19 Шуши

    19 0 Отговор
    Юрогайците да си направт техен съпз, гаюланд
  • 20 нашия

    8 1 Отговор
    той па на какъв се прави -то няма процедура за гонене неа кого и да било от ЕС....той не одобрявал нещо което няма как да стане.....Макарон
  • 21 нашия

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Георги":

    извинявай не видях че си казал същото....ама така се възмутих от поредната манипулация че не прочетох никакво мнение
  • 22 Аз до

    21 0 Отговор
    До колкото знам, църквата е против обратните, значи Унгария е в пълното си право.
  • 23 Ender

    20 0 Отговор
    ЛГТБ както и правата на човека се използват за политически цели най вече с/у Русия и Китай, ако не е това ще измислят веднага друга глупост, колкото да оправдават агресията си с/у неудобните с цел запазване на господстващата позиция на запада, но май се наблюдава неминуемият му опадък, въпреки всички усилия...
  • 24 Капаците се слагат на коня а ти ...

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Оня с коня":

    Няма да се разпадне а ще си останът само основателите. Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург и Нидерландия.
  • 25 Аз тука

    19 0 Отговор
    Не виждам антигей закон. Просто защита на децата и националната сигурност.
  • 26 Човека Коза

    6 0 Отговор
    ЗА "Унгарския закон" в БГ!
  • 27 Човека Коза

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "choko":

    Само един п.... ти е ударил минус 🤭
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 CL500

    12 0 Отговор
    Много ми е чудна, как някои държави сякаш са богоизбрани да определят кое е демократично и кое е ценност и защо някой друг няма право да тълкува нещата по свой начин. Самото това по себе си не е демократично. Напълни се света с меки китки и други такива, които смятат за много модерно да им симпатизират. Но когато тези започнат и да се вмешават в нормалното семейство, вече - НЕ! Тези от запада нека първо да обяснят за многократните случаи на дърти педофили от западна Европа да издевателстват зад граница, вкл. и в България....
  • 30 Гост

    7 0 Отговор
    Утре могат да поискат изключване на държава, която те иска да признае законовите "права" на козоЙебите например....
  • 31 миро

    5 0 Отговор
    никой няма да изгони унгария защото после няма кой да плаща членски внос а той е много скъп.
  • 32 сноу

    5 0 Отговор
    Рютито е цар на педалските изхвърлации...Ако не са те ,кой ще го е..ва за слива..
  • 33 БПФ

    7 0 Отговор
    Много интересно - как изкълченяк, заграбил властта след нелегитимни избори, има очи да говори за "демокрация"?
  • 34 Анонимен

    2 0 Отговор
    Вашите "ценности" нямат нищо общо с нашите.
Новини по държави: