29 Юни, 2021 21:35 1 191 1

На косъм! Румънското правителство оцеля във вот на недоверие

  • румъния-
  • флорин къцу

Румъния, която е сред най-бедните страни в ЕС, е подложена на критики от Брюксел заради прекомерния дефицит

На косъм! Румънското правителство оцеля във вот на недоверие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънският премиер Флорин Къцу оцеля днес във вот на недоверие, който бе внесен от опозицията, обвиняваща проевропейското правителство, че „води страната към бездна“, предаде АФП.

Общо 201 депутати подкрепиха вота на недоверие при необходими поне 234 за сваляне на кабинета.

Бившият банкер Къцу и неговият кабинет положиха клетва през декември миналата година след парламентарни избори, на които Социалдемократическата партия (СДП) беше първа, но не успя да намери съюзници, които да управляват, отваряйки вратата на либералното правителство на Къцу, коалиционно правителство, ръководено от Националлибералната партия.

Социалдемократите и националистическата партия Алианс за обединение на румънците, които внесоха вота, имат общо 205 места.

Опозицията обвинява правителството, което включва и реформаторската коалиция USR-Plus - съюз между "Спаси Румъния" и партия "Свобода, единство, солидарност", в "обедняване" на румънци чрез замразяване на заплати и пенсии, след като намали обещаното от социалдемократите удвояване на пенсиите, за да овладее дълга.

Румъния, която е сред най-бедните страни в ЕС, е подложена на критики от Брюксел заради прекомерния дефицит.

Икономиката, засегната силно от пандемията, се сви с 3,9% през 2020 г., което е най-лошият резултат от 2009 г. насам.

Но с облекчаването на ограниченията за коронавирус Европейската комисия и Международният валутен фонд (МВФ) преразгледаха нагоре прогнозите си за растеж на страната до между 5,1% и 6% за 2021 г. Анализаторите обаче предупреждават за рисковете за икономиката в случай на четвърта вълна на Covid-19, която може да удари след няколко месеца, когато кампанията за ваксиниране спре.

Досега само 4,5 милиона румънци са имунизирани от общо 19 милиона души население. Докато много румънци се колебаят да бъдат ваксинирани, критиците твърдят, че правителството също не е успяло да насърчи хората да се ваксинират.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 същото

    1 0 Отговор
    И там социалистите са се настървили за власт
Новини по държави: