Last news in Fakti

30 Юни, 2021 14:44 1 382 11

Компания на „Росатом“ успешно пласира първите си зелени облигации

  • росатом-
  • русия-
  • енергетика-
  • зелени облигации-
  • облигации-
  • книжа

Търсенето на ценните книжа от инвеститорите превиши предлагането повече от 8 пъти

Компания на „Росатом“ успешно пласира първите си зелени облигации - 1
Снимка: Shutterstock

Компанията „Атоменергопром“, част от „Росатом“, издаде първите си „зелени“ борсови облигации с номинален обем от 10 млрд. рубли. Търсенето на ценните книжа от инвеститорите превиши предлагането повече от 8 пъти.

Първоначалният лихвен процент на купонните облигации се движеше в диапазона 7,70-7,80% на годишна база. При планиран обем на емитирани облигации за 10 млрд. рубли, търсенето на ценните книжа накрая надхвърли 80 млрд. рубли. Номиналната стойност на една облигация е 1000 рубли, срокът им е 5 години. В сделките участваха банки, инвестиционни и застрахователни компании.

Това е първото издаване на борсови облигации от руски емитент за финансиране на възобновяеми енергийни източници (ВИЕ). Паричните средства, получени от емитирането на облигациите, ще бъдат насочени към рефинансиране на направени разходи по програма „Вятърна енергетика“ на „Росатом“. До 2024 година подразделението на руската държавна корпорация за вятърна енергетика - „НоваВинд“, трябва да построи вятърни електроцентрали с обща мощност 1,2 GW. Компанията вече е въвела в експлоатация вятърни паркове в южната част на Русия с обща мощност 420 МВт. До края на годината предстои пускането на още три парка − в Ставрополски край и Ростовска област – с обща мощност 300 мегавата. При въвеждането в експлоатация на всички вятърни електроцентрали с мощност 660 мегавата ще се спести изпускането на 393 хил. тона СО2 за година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЕН

    11 0 Отговор
    И то какво излезе , че сега ГОЛЕМИТЕ играчи са тези дето имат атомна енергетика!!!Егати минавката бяхме сред първите сага просяци....2005г. ако се беше почнало с белене 11.до въвеждане на експлоатация ....значи от 2016г. щяхме да сме лидери в Региона !?С по-чист въздух,по евтин ток-респективно конкурентна икономика и гарантирап приход от износ на енергия...да припомня на забравилите че обеждаваха че цената следващити години 2010-2020 ще е под 0,08ст/квч за фирми и граждани!!!. и не излизала сметката....тези 8ст. ги минах някаде 2008-2009г та до днес 22ст/квтч дневна 12ст.ноща....Евала на стратезите ГОСПОД ДО НЕ ГИ ЗАБРАВИ за добрините им!

    Коментиран от #5, #6

  • 2 От страни

    8 0 Отговор
    Пекарахме се здраво. Първо ни измамеха европейците та си затворихме два блока на Колзлодуй, второ - благодарение на краварските другарчета отказахме се от Белене... и кво сега? Европейски комисия приравни атомната енергия към "зелената енергия"??!!!??? Ама то така ли стават нещата? Айде евопейски те и краварските приятели тук да ни раскажат как са ни облагодетелствали нашите нови господари.

    Коментиран от #4

  • 3 От страни

    5 0 Отговор
    Росатома е №1 в света. И такава ще остава дълго.
  • 4 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "От страни":

    Ядреналин най европейската книга написана от най европейците Георги Котев, Иво Инджев

    Коментиран от #8

  • 5 Рико

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "ФЕН":

    Запомни нещо от мен : атомната енергия ще бъде енаргия на бедните! На бедните държави - с кредит правят централа която им покрива голяма част от скромните нужди. Богатите държави ще отхвърлят и забранят това чудо. Сигурността е над всичко.Следи в следващите години КЪДЕ ще се правят централи.

    Коментиран от #7

  • 6 Шляхтиц

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ФЕН":

    Напълно споделям Вашето мнение Господине. През 1970 година завърших Електротехнически факултет и АЕЦ Козлодуй беше Първата Атомна Електроцентрала на Балканския Полуостров и захранвахме с ЕВТИНА електроенергия България, Турция и Македония. Сега не зная как е, но и не искам да зная.

    Коментиран от #10

  • 7 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рико":

    Продължаваш упорито да пишеш глупости. Учудва ме че има от къде да ги вземаш. За бедни казваш? Значи да ги видим най бедните страни:

    САЩ - 51 атомна.
    Франция - 20
    Япония - 18
    Китай - 14
    Германия - 13
    Русия - 12
    Обединеното кралство - 7
    Южна Корея - 7
    Канада - 7
    Испания - 6
    Украина - 5
    Швеция - 4
    Индия - 4
    Тайван (Китай) - 4
    Финландия - 3
    Белгия - 2
    Чехия - 2
    Пакистан - 2
    Словакия - 2
    Бразилия - 2
    Швейцария - 2
    Аржентина - 2
    Беларус - 1
    Литва - 1
    Южна Африка - 1
    България - 1

    Браво на Рико - България е най-богата и затова има само една атомна. Заедно с нас са най богати Южна Африка и Литва. Затова отказахме Белене за да не станем по бедни като Аржентина и Пакистан. Аплодисменти за Рико. Никога, ама НИКОГА не искаме да станем толкоз бедни като САЩ, Та ние сме за зелената енергия само. На атома - НЕ!

    Коментиран от #9

  • 8 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Да бе. Имаха още и "Течна дружба" за още по големи тайни. Русия си прави делавери и оказва влияние чрез приемането на ядрените отпадъци.
    Те изпълниха поръчка на Европа за по лесно забраняване на атома в България. Какви ли не измислици в книгата а меседжа е един - отказвайте се от атомната енергия. Даже да е имало вскви делавери - кой е виновен? Има един нож. Можеш да нарежеш хляб а можеш да заколяш комшията - ножа ли е виновен? Или мислиш че в штатите не стават делавери с гориво и т.н.?
    От 2001 до 2006 150 инцидента на атомните в САЩ. За 2010 - 56 инцидента, но всички помнят само за Чернобил и то там бяха краварите - базикаха реактора натам-насам многократно вдигане и сваляне на мощноста. Лос-Аламос - Хари Дъглиан испусна тухла волфрам върху горивния елемент и създаде критична маса - умря завалията. От Лос-Аламоската лаборатория исчезна 300 кила кран и така и не можаха да го намерят. Навсякъде по света става и в Германия и т.н. Всичко зависи от хората.
  • 9 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "От страни":

    ЩЕ БЪДЕ съм написал.ЩЕ. Сегашните още имат ресурс и не им се изхвърлят. Но БЪДЕЩЕТО е на сигурността, а там място за активирани атомни бомби няма.
  • 10 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шляхтиц":

    Колко евтина? Питай украинците след Чернобил и японците след Фукошима колко им излезе "евтиния"атом? Като не говорим за другото, а само за пари. Още плащат милиарди и ще плащат още ... хиляди години. Евтино? Това слагаш ли го в калкулацията? Раздели похарчените милиарди на произведените киловати и да видим колко ще излезе. Или това да не го слагаме в сметката? Как няма да го слагаме, когато за същото нещо става въпрос - за парите похарчени "благодарение" на АЕЦ.
  • 11 Рико

    0 0 Отговор
    Относно акциите: фирмата има активи и акциите са евтини. Какво следва - бързо купуваш и още по-бързо продаваш. Купуваш докато расте и веднага продаваш огромните обеми. Пазарът обезценява акциите до стотинки. Ама много набързо става, докато в Москва си изпият чая и вече са фалирали. Големите мангизи на Уолстрийт отиват. Ама те с Уолстрийт ще се надбягват? Ще ги изядат като поничка на закуска.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания