Last news in Fakti

30 Юни, 2021 14:33 4 041 38

Трябва да водим директни преговори с Вашингтон, пишат в Северна Македония

  • северна македония-
  • сащ-
  • преговори-
  • ес-
  • българия-
  • западни балкани-
  • членство в ес-
  • балкани-
  • скопие-
  • история

Страните от Балканите трябва да се свържат, казват политически анализатори

Трябва да водим директни преговори с Вашингтон, пишат в Северна Македония - 1
Снимка: Shutterstock

Страните в Западните Балкани трябва да се обърнат към себе си, да се свържат и да се развиват, преди всичко в полза на своите граждани, а Република Северна Македония трябва да обмисли директни преговори с Брюксел и Вашингтон за разрешаване на спора с България. Това казват анализатори от югозападната ни съседка след засилените регионални дейности, които са дошли като отговор на българското вето от миналата седмица върху рамката за преговори за присъединяване на Скопие към ЕС, което остави Албания в чакалнята, въпреки че и двете страни претендират, че отговарят на критериите за започване на преговори, пише скопското издание „Слободен печат“, цитирано от агенция „Фокус".

Според анализатора Иво Рангелович РСМ трябва да иска гаранции, че повече няма да ѝ бъде налагано вето. „Ветото от Люксембург потвърждава „гамбит-политиката“ на България, но и нестабилността в областта на консенсуса в ЕС. Дойде моментът, когато македонската дипломация трябва да бъде пренасочена към директни преговори с Брюксел, но също и с Вашингтон, за да се размие абсурдността на българските искания - по-специално чрез португалското предложение. Осезаема перспектива може да бъде осигурена само чрез официални гаранции, ако се постигне споразумение с България или да се настоява за вдигане на ветото и след това се постигне споразумение“, обяснява Рангелович пред „Слободен печат“.

Той добави, че реформите трябва да продължат въпреки безизходицата в европейската интеграция и че страните от региона трябва да се свържат. „Съпротивата на страните от Западните Балкани не трябва да възпрепятства реформите. Правим ги първо за себе си, а след това за интеграцията в ЕС. В тази връзка вярвам, че инициативата „мини Шенген“ ще бъде разширена с митнически съюз и създаване на пазар, подобен на ЕС, разбира се в по-малък мащаб, за да се улесни интеграцията на страните от региона. Изводът е, че страните от Западните Балкани, вместо да търсят решение в друг център на сила като Русия, Китай или Турция, трябва да се обърнат към себе си и да започнат да се занимават с реалните проблеми на гражданите. Няма по-важен национален интерес от достойния живот на всеки гражданин“, казва Рангелович.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 36 Отговор
    Макетата от рано се ориентираха, кой поръчва музиката в това съюзче. Като нищо ще накрат САЩ да изгонят България от съюза и предадат доброволно на Русия/Падишаха.

    Коментиран от #10, #20, #29, #30

  • 2 Скопие лъжат че са бедни!

    3 30 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?!Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube

    Коментиран от #8

  • 3 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    12 19 Отговор
    ТОВА СА БЕЛИ КАХЪРИ!!!'ПИПАТ МАШИНИТЕ'!!!ТОВА Е ПРОБЛЕМА:)))
  • 4 севернаненамквоси

    66 1 Отговор
    Най-много дави откожим за още 20 г другари северномакедронци, а през това време, ще са ви направили албанци и ше влезете у ЕСо!
  • 5 Ю.кортес

    55 3 Отговор
    В САЩ дали ги намират на картата кои са тия

    Коментиран от #35

  • 6 KOKO

    53 2 Отговор
    ЕДНИТЕ СЕВЕРНА АМЕРИКА, ДРУГИТЕ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, АМИ ТЕ БРАТСКИ СТРАНИ БРЕ

    Коментиран от #28

  • 7 Кую

    47 0 Отговор
    Лелеее... Станат ли щат на Кравария, пишете че Америка е Македонско творение.
  • 8 Какво общо имат?!.....

    28 4 Отговор

    До коментар #2 от "Скопие лъжат че са бедни!":

    Северно-македонците с Александър?! Първо те не са Македонци , а славяно-кумано-сърбо-българи, и второ нямат нищо общо и с Македонците - тъй като има само едни Македонци и това е чист Гръцки Етнос, както и цял свят знае с изключение в "университетите" на Сорос, ЦРУ и др. Подобни структури......
  • 9 Пламен

    45 0 Отговор
    САЩ направиха голяма база в Косово и ползват албанските пристанища.Въобще не им пука за тия и няма да си развалят отношенията с Гърция и България.
  • 10 шумкарю

    16 15 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Честен комунисте, знаем, че искаш България вън от ЕС, искаш и Македония да не е в ЕС, а най-много желаеш ЕС да не се развива.
  • 11 ПЕНКО

    31 1 Отговор
    РЕАЛНО - ПЪЛДИН /ПЛОВДИВ/ Е БИЛ ФИЛИПОПОЛИС -ПРЕДИ РИМЛЯНИТЕ --- СТОЛИЦА НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ / МАКЕДОНСКАТА ФАЛАНГА Е ОТ НЕГОВО ВРЕМЕ / !!!!!!!!! ДА ПРЕСКОЧИМ ВРЕМЕТО И ДА СИ СПОМНИМ БОРБАТА НА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ СРЕЩУ ОСМАНСКОТО РОБСТВО !?!?!? АМИ АКО НЕ БЯХМЕ ПОБЕДИЛИ В БАЛКАНСКАТА ВОЙНА - А ТУРЦИЯ !?!?!? АМА ПОДЛИТЕ СЪРБИ -УДАРИЛИ НИ В ГРЪБ / СМАЗАНИ ОТ НАС / !?!?!?
  • 12 хаберих

    40 0 Отговор
    "Трябва да водим директни преговори с Вашингтон, пишат в Северна Македония." МАкетата нещо са се объркали. България не е с територията и столица Уошингтън. Пълюус това бай Издън трябва да посети София в скоро време. Дано да не падне по стълбата за слизане,като я сложат до самальота.
  • 13 Ю.кортес

    47 0 Отговор
    С изключение на Германия,която има промакедонска позиция,всички други се отнасят с разбиране към българските изисквания.Същото беше и при преговорите с Гърция.Гърците им заявиха да си е.....м....та.

    Коментиран от #15

  • 14 Перо

    42 0 Отговор
    Не знам кой лъже “макетата”,че може да водят директни преговори с “ЕС”,прескачайки страните,които гласуват против! След Гърция и БГ с отказите,още не могат да се вразумят! Понеже до сега “не знаеха” какво иска БГ,вече имат официално писмо,какво трябва да направят за да тръгнат напред,иначе подскачането ще продължи още дълго време.Никой не може да надскочи себе си!
  • 15 Пламен

    32 5 Отговор

    До коментар #13 от "Ю.кортес":

    Гърците заявиха че Германия първо трябва да си изплати репарациите за всв и после да се обажда.

    Коментиран от #18

  • 16 Да вземе

    23 1 Отговор
    Анаблизаторот Рангелович да вземе да даде акъл на антиквичарите да си променят първото изречение на конституцията защото е сепариращо и сегрегиращо.
  • 17 Перо

    26 1 Отговор
    Лъжовният и измамен живот не е достоен живот и Рангелович ме може да плаши гаргите със създаването на мини СФРЮ с 3 държави.
  • 18 До ушите

    29 5 Отговор

    До коментар #15 от "Пламен":

    Ние също можем да кажем на дойчовците и австретата,че тоя морков Македония точно те ни го подаваха 3 пъти,а още не са ни платили доставките на храни,кожи и суровини още от Първата световна война. Да си налягат парцалите за Македония защото са се усрали до ушите.
  • 19 Чочо

    32 1 Отговор
    В Скопие всичко е комично и за разведряване,един виц.Македонски професор изнася лекция пред трудов колектив...Александър водил тежки битки в Пакистан.След една такава имало много ранени и той обикалял и ги ободрявал...па ке станеш па ке се биеш..и така от па ке станеш,станало и дошло името Пакистан.Ето така ние сме дали името на Пакистан...един от присъстващите се обадил...господин професоре,виждам,че много знаете и много сте чел..бихте ли ни казали от къде е дошло името Курдистан.

    Коментиран от #21

  • 20 Ирина

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Македонците докато влязат в ЕС , то този европейски съюз ще се разпадне. В момента вече свободното предвижване е под съмнение а знае ли се какво ще е след няколко години.

    Коментиран от #22

  • 21 Пламен

    35 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чочо":

    Може и да не е виц,напълно възможно.В ютуба гледах клип как техен професор обясняваше за великомакедонска цивилизация на 25000 години.Като знаем,че египетските пирамиди са на по 4-5000 години,ясно е какво безумие е в скопие
  • 22 Пламен

    9 5 Отговор

    До коментар #20 от "Ирина":

    Досещам се, една остатъчна държава наследница на сесерето ще продължи с разпада
  • 23 Българина

    27 0 Отговор
    Интересно, аз като искам да вляза у съседа отреща, преговарям с другия от дясно или ляво?!? Или съм луд или готвя нападение!!! Май е второто. Щом е така, България да отегли подписа от признаването на Македония от ЖЖ. Ето повод за размисъл на Макетата, ЖЖ призна Македония, не РСМ, така че дефакто не сме ги признали!

    Коментиран от #37

  • 24 1191

    19 0 Отговор
    Поредният "колумнист" на северомакедонски дава акъл.
    По принцип не чета изказвания завършващи и "ич" и малки имена "Предраг", "Горан", "Зоран" и т.н., защото знам какво пишат.

    То, днес една друга откачалка Ефрим Клетников предлага Президента Байдън в "черен списък"ък за санкции в отговор на неговото решение за санкциии на тези, които са срешу Охридския и Преспанския договор.

    Там цирка е пълен...
  • 25 Анонимен

    30 0 Отговор
    Ами те досега опитваха да преговарят с кой ли не, но само не с България и затова са на този хал . Крайно време е да разберем че така структурирана държавността в С. Македония е изначално антибългарска . Това е нейната основа и тя няма как да бъде друга докато съществува в този си вид . Време е да престанем да говорим за братски народ и т.н. и да ги настъпим със всички средства . Когато се катурне сръбската държавна структура с хилядите инфилтрирани агенти по всички нива на квази-държавата , тогава може да ни станат пак братски или дори един народ . Но докато сърбите мътят водата това няма да стане .
  • 26 КОШМАР

    20 0 Отговор
    ТИЯ НАЦЯЛО ПОЛУДЯХА. СРАМУВАМ СЕ ОТ ТАКИВА ПСИХОПАТИ.
  • 27 Защо им е да влизат?

    4 8 Отговор
    В затвор в какъвто ЕС се превръща стремително /според плана/ и от когото всички вече натискат да излизат, но не им дават - нещо като в СССР с други думи................
  • 28 ЧРДна 2.08.1944г.

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "KOKO":

    Важен етап от развитието на македонската тематика представлява събитието от 2 август 1944г. На тази дата се провежда първото заседание на АСНОМ (Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония) в манастира "св. Прохор Пчински" и провъзгласява Вардарска Македония за съставна федерална република на Югославия. Взети са редица важни решения: АСНОМ е обявано за върховно законодателно, изпълнително и представително тяло; Декларация за права на гражданина на демократична Македония; обявен е македонският език за служебен в македонската държава. Няма избори, постовете се заемат от стари комунисти с авторитет. Създадена е първата свободна македонска държава, в която влиза като равноправен член във федеративна Югославия.1
    В българската столица идват дори Светозар Вукманович-Темпо (създателят на Македонската комунистическа партия- МКП) и секретарят на ЦК на МКП Лазар Колишевски. Те нанасят критики върху политиката българските комунисти спрямо развитието на македонския въпрос и настояват за по-скорошно обединение на Пиринска Македония към "държавата- майка" със столица Скопие. Движението за активна денационализация и антибългарска пропаганда в македонските земи добива все по-големи размери. Започва изопачаване и фалшифициране на историческото минало и дейността на ВМРО. Извършва се подмяна на българските фамилни имена, преименуване на сгради, исторически паметници и т.н.
  • 29 Фери

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Не забравяй,че ние сме поробени и окрадени от ЕС..
    ЕС подкрепяме твърдо корупцията в България и кражбите наГроб
  • 30 В ЕС,НО ИЗВЪН НАТО

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    ТУК КОМЕНТИРАТ НЯКОИ АНТИБЪЛГАРСКИ ВРАГОВЕ , ВЕРОЯТНО РУСКИ ПРОВОКАТОРИ , КОИТО ИСКАТ БЪЛГАРИЯ ДА НАПУСНЕЛА ЕС, КОЕТО Е НАЙ- БЕЗУМНОТО НЕЩО КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ИЗМИСЛИ.! МНОГО ОТ ВАС НЕ ПОМНЯТ КАКВО СТАНА, КОГОТО СССР РАЗТУРИ СИВ и ОВД . БЪЛГАРИЯ РУХНА, ВСИЧКИ ЗАВОДИ И СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО РУХНАХА, А НИЕ ГЛАДУВАХМЕ БЕЗРАБОТНИ, ЗАЩОТО ЗАГУБИХМЕ ПАЗАРИТЕ.ЗАВОДИТЕ СТАВАХА САМО ЗА СТАРО ЖЕЛЯЗО,ЗАЩОТО НЕ ПРОИЗВЕЖДАХА НИЩО КОЕТО МОЖЕШЕ ДА СЕ ПРОДАДЕ ИЗВЪН СССР, ЗАВОДИ ПЛАТЕНИ С ТРУДА И КРЪВТА НА ДВЕ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ, КОИТО ГЛАДУВАХА. В ТКЗС ДАВАХА НАДНИЦА ,КОЯТО НЕ СТИГАШЕ ЗА ЕДИН КИБРИТ.ЗА ЕС ПЛАТИХМЕ СКЪПО и ПРЕСКЪПО , МИЛИАРДИ , КОЗЛОДУЙ, КВОТИТЕ ЗА СЕЛСК. СТОПАНСТВО .ВОДИТЕ НА СТРУМА И МЕСТА.СЕГА Е РЕД И рсм/бюрм ДА СИ ПЛАТИ, НЕ ДА ПОСТАВЯ УСЛОВИЯ.НАШИЯТ КОЗ Е ЧЕ СМЕ ЧЛЕН НА ЕС, С ПРАВАТА СИ. АКО ЩАТИТЕ НИ ПРИТИСКАТ , ДА ГИ ИЗГОНИМ ОТ ТУК И ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ НАТО , ДА ИЗБИРАТ ЧЕРНО МОРЕ ИЛИ ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО , ТАМ Е НАШИЯТ КОЗ.ОТ ЕИ НЕ МОГАТ ДА НИ ИЗГОНЯТ , НО ИЗВЪН ЕС ОТНОВО ЩЕ ОСТАНЕМ БЕЗ ПАЗАРИ И ЩЕ ТРЯБВА ДА ЗАКРИЕМ БЪЛГАРИЯ , КОЕТО Е ЦЕЛ НА МНОГО"ПРИЯТЕЛИ"! АКО НИ ПРИТИСКАТ , ОСТАВАМЕ В ЕС, НО ГОНИМ ЩАТИТЕ ОТ БГ И ВЪН ОТ НАТО, КАТО ТОЛКОВА ИМ Е ЦЕННО ОХРИДСКОТО БЛАТО , ПО-ЦЕННО ОТ СЪЮЗНИКА БЪЛГАРИЯ. В ЕС ДОКРАЙ И ПАЗИМ ИНТЕРЕСИТЕ СИ !

    Коментиран от #34

  • 31 Полковник РУМНО

    14 1 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 32 Gen Gurko

    17 0 Отговор
    Значи ще преговаряте директно с държава , която изобщо не е член на ЕС и не се намира изобщо в Европа? Ашколсун, (анти)българчета.
  • 33 Гост

    8 5 Отговор
    Не е лошо да преговарят с Щатите. Може и да променят мненито си срещу заплащане. Тва е продажна и бедна държава. Колко от вас помнят че през 90-те признаха съществуването на Тайван и получихаа 1 млрд. долара за това?
  • 34 дончичо

    4 7 Отговор

    До коментар #30 от "В ЕС,НО ИЗВЪН НАТО":

    шашпи,с тази мизерна надница баща ми и майка ми бежанка от Гърция нямаща нищо освен ТКЗС-то от 55-та до 69-та събраха пари и построиха къща на 2 етажа с парцел!!! И не само те! А сега ми кАжи как не се получават нещата в ЕУ!?Не е грешен код от картинката! ПРоверихте какво означава"шашпи"
  • 35 ТакаБеше

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ю.кортес":

    Ти па да не мислиш че България я намират на картата? Само 10 ина души в УСА ,дето цоцат от централите, златото от челопеч и прибират парите за нарисувани самолетчета я знаят къде е!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Денонсиране

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българина":

    на антибългарския договор за "приятелство, добросъседство и сътрудничество" с враждебната измислена държавица РСМ.

    Първо, договорът от 01.08.2017 г. е строго антибългарски, под натиска на САЩ за вкарване на Р. Македония в нато, клекнаха и Борисов, и външната Захариева и шкембе войводата Каракачанов.

    Строго антибългарски е чл.8 от позорния договор, с който се поставя на пазарлък между "експерти", в някаква измислена съвместна комисия вече състоялата се, доказана с исторически документи и с археологически артефакти българска история, която е и международно призната. Унижението за България е, че в тази комисия българските учени са поставени в унизителното положение да се договарят с неучени, лъжливи и злонамерени лица - "експерти" от македонска страна, чиято единствена цел е пренаписване на българската история, за да бъде ограбена.

    Второ, в чл. 14 на позорния договор Бойко Борисов признава, българският език в Р. Македония за "македонски език", макар и под отвлеченото и без юридическа тежест условие "съгласно Конституцията на Република Македония", а антибългарското народно събрание го ратифицира, като президентът Радев се умълча и "изненадващо" не наложи ВЕТО на Закона за ратификация.

    ПРЕДАДЕНИ СМЕ!!!

    ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗХОД Е ДЕНОНСИРАНЕ НА АНТИБЪЛГАРСКИЯ ДОГОВОР ОТ 01.08. 2017 Г. И СКЪСВАНЕ НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ С ИЗМИСЛЕНАТА ДЪРЖАВА РСМ, още повече, че не с нея беше сключен позорният договор,
    КОЙТО ВЕЧЕ Е ОМРАЗЕН НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!
  • 38 Болярин

    0 0 Отговор
    Тия "македонци"(???) някой брои ли ги за лула орехи - кухо и нагло племе !!!
Новини по държави: