30 Юни, 2021 20:07 3 173 30

Руска намеса - единствената версия за експлозиите във Върбетице

  • русия-
  • чехия-
  • взрив-
  • върбетице

Разкритията доведоха до сериозна дипломатическа криза между Чехия и Русия, като на десетки дипломати беше наредено да напуснат съответно руските и чешките представителства в двете страни

Руска намеса - единствената версия за експлозиите във Върбетице - 1
Снимка: shutterstock

От януари 2020 г. следствието в Чехия разглежда като единствена версия за експлозиите в оръжейните складове във Върбетице през 2014 г. намеса на руските тайни служби. Това заяви днес пред Чешкото радио Иржи Мазанек, началник на Националния център за борба с организираната престъпност към полицията на страната, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Чешките власти твърдят, че виновници за взривовете са "двамата офицери" от руските тайни служби Александър Петров и Руслан Боширов, срещу които са повдигнати обвинения от британските власти в опит за убийство с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри през март 2018 година.

Мазанек категорично отхвърли възможността да съществуват няколко версии за инцидента във Върбетице, за каквито спомена по-рано президентът на Чехия Милош Земан. "Знаем какво има в делото (разследвано от полицията)", каза той, но отказа да даде уточнения.

Полицията още не е повдигнала обвинения във връзка със случая поради недостиг на улики, посочи Мазанек. Той отказа да прогнозира кога ще приключи разследването, но допусна, че това може да не стане още тази година.

Делото се разследва с помощта на международно сътрудничество, по-специално с българските правоохранителни органи, посочва агенцията. Оръжието и боеприпасите, складирани във Върбетице, според ТАСС са били "предназначени за български оръжеен търговец, търгувал главно с Украйна и Сирия".

Според Мазанек фактът, че в инцидента са били замесени руски тайни служби, е бил установен от следствието без помощ от колеги в чужбина. "Искам да е ясно - не сме получили (тази информация) от никого. Не сме я получили нито от американците, нито от друга някоя чуждестранна тайна служба", каза той.

Началникът на центъра съобщи, че подчинените му проверяват данни на местни медии, според които първият вицепремиер и вътрешен министър на Чехия Ян Хамачек планирал през април посещение в Москва, за да се разбере с Русия да бъде "потулен" скандалът около взривовете във Върбетице срещу доставка на руска ваксина Спутник V в страната му и съгласие от страна на федерацията Прага да стане домакин на срещата на върха Русия-САЩ.

Разкритията за експлозиите във Върбетице доведоха до сериозна дипломатическа криза между Чехия и Русия, като на десетки дипломати беше наредено да напуснат съответно руските и чешките представителства в двете страни. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изтъкна, че през последните седем години Прага не е имала нито предпоставки, нито доказателства, за да обвинява Русия, че е замесена в инцидента.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Такива ми ти работи

    53 3 Отговор
    Кой ми ср....в памперса.,,???
  • 2 Ланс Линк

    58 3 Отговор
    И после се чудите, че сте в списъка с неприятелски държави.

    Коментиран от #17

  • 3 Ти да видиш

    52 4 Отговор
    Съвсем ни вземат за идиоти ей! Сега Баширов и Петров облечнини в акваланки ще разкатаят фамилията на черноморските ни пратньори.......Голям смех ей
  • 4 Историк

    49 3 Отговор
    Мога да повърна,лова на вещици пасти да яде

    Коментиран от #27

  • 5 no name no face no number

    50 3 Отговор
    Доказателства моля, стига само глупости с ония двамата некадърни супермени с новичока и шашката тротил
  • 6 БОЛШЕВИК

    54 5 Отговор
    Чехите са си дали ду*етата под наем на западняците, и сега каквото и да става се Русия им е виновна!

    Коментиран от #9, #28

  • 7 1001

    40 6 Отговор
    Поредните приказки на Шехерезада изфабрикувани от чичо Сам и подлагани от неговите слуги.
  • 8 Ким Чен Ун

    26 3 Отговор
    А бе,аз защо не ги изчоластря амишите,че да рахатясат най после
  • 9 Hess

    36 2 Отговор

    До коментар #6 от "БОЛШЕВИК":

    Нищо ново,ние несме ли същите!
  • 10 СТАНИМИР

    44 3 Отговор
    ОКАЗВА СЕ,ЧЕ АВТОРА НА ШВЕЙК Е ОПИСВАЛ РЕАЛНИЯ ЧЕШКИ ЧОВЕК

    Коментиран от #11

  • 11 Ристе

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "СТАНИМИР":

    А Алеко Константинов,кого е описвал-мисля все пак Швейк ми стои доста по добре!

    Коментиран от #24

  • 12 ДаЗдраПерМа

    28 3 Отговор
    да сложат чехите на всяка автобусна спирка по един полицай да не би случайно някой да забрави там папка с документи м да се орезилят като Борис Джонсън и гемията "защитник"
  • 13 БАЙ КУРТИ

    31 3 Отговор
    То и нашият сладур ГЕБ РЕВ се включи в кампанията за ....Как се опитали да го отровят и му взривили складовете , откраднали оръжие и.. ЯВНО ПАРИТЕ ОТ СОРОС СА СТИГНАЛИ ДО НЕГО
  • 14 ужас

    29 2 Отговор
    Ако през 1941 г СССР имаше своите Петров и Баширов , хитлер нямаше да стигне до Москва. Истински професионалисти. 2 пъти успяват да влязат в склад за боеприпаси и да го взривят.
  • 15 E55E

    26 2 Отговор
    Гарантирам, чесна комсомолска с офчиците си ги видях! Бошироф и Петроф бяха! Бошироф дръжеше кремико, а Петроф удреше с огнивото! Чесна комсомолска!
  • 16 Зайко Байко многознайко

    27 2 Отговор
    Един немски канцлер беше каэал в началото на миналото столетие следното:" Лесно е да иэкараш руската мечка от бърлогата, трудностите почват обаче когато се опиташ да я върнеш обратно"! В тоя ред на думи искам да отбележа една анатомична особеност на мечките ! Това е эа теэи, които обичат да дърпат мечката эа опашката, анатомичната и особеност е че мечката има къса опашка и докато сте увлечени да я дърпате, неусетно можете да се оэовете в лапите и!
  • 17 А иначе

    29 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ланс Линк":

    си е съвсем в реда на нещата да продаваш боеприпаси с които да бъдат избивани цивилни граждани на Донецк !?
  • 18 Русофил имигрира в русия ... Ъъъ

    2 33 Отговор
    Слугите лилиПУТИняци са най силното оръжие на злобното жуже ! Обръщат мнението на целия свят със своите писания . :)))))))) Как сте 2-та % ? :))))

    Коментиран от #21

  • 19 И Сергей Антонов

    26 1 Отговор
    уж беше "гърмял" срещу папата,Щатите ореваха орталъка да го "доказват", а накрая какво излезе??
  • 20 МАФИЯ НА ББ

    22 2 Отговор
    ВСИЧКИ ОРАЖЕЙНИ КРАЖБИ СЕ ОПРАВДАВАТ С РУСИЯ. НАГЛОСТ А БЪЛГАРСКОТО ОРЪЖИЕ Е ПРИ ТЕРОРИСТИТЕ ТАЛИБАНИ.НАЛИ ГЕРБ БЯХА СЪБРАЛИ ТЕРОРИСТИТЕ НА КОНФЕРЕНЦИЯ.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Нане

    18 1 Отговор
    и що например да не е вероятна разработка на ЦРУ? Няма да им е сефте!

    Коментиран от #29

  • 23 барчо

    20 0 Отговор
    От 2014 до 2021 г са има няма 7 години. Значи това разследване е още на ниво следствие и няма никакви улики, но вече сочи виновен. Тия да не са гледАли сериала "Студени досиета"??? Ония серии са художествена измислица и нямат нищо общо с действителността. С подхвърляне на улики няма да и се получи със сигурност, По-голяма простотия не съм чел. За 7 години ... нищо. Но сега голям пробив, няма що. Народа съвсем изпростя, особено тия дето вярват на подобни инсуниации.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ристе

    12 2 Отговор
    Е,никой не може да избяга от гена си,а книгата"Приключенията на добрия войник Швейк през световната война"ми е една от любимите,жалко само,че не е завършена.
  • 26 Гост

    16 1 Отговор
    Чехлите си търсят белята и понеже вече не мислят със собствените си глави, унищожените от собствените им престъпници складове ще им се сторят като бенгалски огън, от унищожението на жалката им държавица във войната, която терористите замислят срещу Русия!
  • 27 ARGON

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Еврейските глобалисти настройват обществото за агресивна война срещу Русия.
  • 28 ARGON

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "БОЛШЕВИК":

    Чехите са пионки на еврейските глобалисти, а не на Запада. САЩ и ЕС са еврейски колонии.
  • 29 ARGON

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Нане":

    По скоро е разработка на Мосад.
  • 30 грух

    3 0 Отговор
    Да живее Путин !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания