Last news in Fakti

30 Юни, 2021 18:14 2 469 34

ЕК въвежда забрана за развъждане на животни в клетки до 2027 г.

  • кокошки-
  • клетка-
  • птицевъдство

Брюксел планира и по-широка актуализация на законите на ЕС за хуманно отношение към животните

ЕК въвежда забрана за развъждане на животни в клетки до 2027 г. - 1
Снимка: shutterstock

Европейската комисия ще предложи законодателство за поетапно прекратяване на развъждането на животни в клетки, съобщава "Ройтерс".

Решението е в подкрепа на гражданска инициатива, подкрепена от над един милион граждани в ЕС.

Комисията заяви, че до 2023 г. ще представи законодателство за постепенно премахване на клетките и окончателна забрана за отглеждането на животни при такива условия до 2027 г.

Това включва зайци, млади кокошки, пъдпъдъци, патици и гъски. Кокошките носачки, свине майки и телета вече са обхванати от правилата на ЕС относно използването на клетки, въпреки че кокошките носачки могат да се държат в "обзаведени" клетки, осигуряващи повече пространство от плътно опакованите клетки за акумулатори.

Европейският парламент и 27-те правителства на ЕС трябва дадат своето съгласие, като страните ще отговарят за прилагането на правилата.

"Животните са разумни същества и ние носим морална, обществена отговорност да гарантираме, че условията във фермите за животни отразяват това", заяви комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес.

Стандартите за хуманно отношение към животните в ЕС са сред най-високите в света, въпреки че над 90% от отглежданите зайци в ЕС са в клетки, а през 2019 г. половината кокошки носачки също са били държани в клетки.

Европейският парламент също заяви, че подкрепя забраната.

От ЕК съобщиха, че фермерите ще могат да получават субсидии от ЕС, за да преминат към нови системи за отглеждане на животни. Страните от ЕС също могат да кандидатстват за средства от фонда за възстановяване от COVID-19.

Брюксел планира и по-широка актуализация на законите на ЕС за хуманно отношение към животните.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    21 0 Отговор
    е то винаги има СУПЕРМАРКЕТИ ама ЛОБИСТИ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ НИКАК ДАЖЕ
  • 2 сектант

    34 0 Отговор
    аз да попитам за един приятел в големите ферми как гледат кокошки и и от КФЦ пилето свободно гледано ли е? Ами пилетата по супермаркетите те са уловени със стрела и лък в гората ли?
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    20 0 Отговор
    Ами в аквариуми защо може ‼️

    Коментиран от #9

  • 4 00014

    5 0 Отговор
    И след това пак?

    Коментиран от #24

  • 5 Охо Бохо

    26 0 Отговор
    Тези съвсем изтрещявст, жалко е в какъв свят ще оставя децата си
  • 6 Коко

    15 0 Отговор
    аз моята на повод си я извеждам всеки ден, хуманно се отнасям към нея. ама ми се карат с глоба, че трябвало и намордник.
  • 7 Бай Онзи

    15 0 Отговор
    Е като не са в клетки, ще са в по-големи клетки, нали трябва да са в заградени пространства или ще слагаме чип на всяко животно и го пускаме да щъка из държавата, а после оди го гони.
  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    12 1 Отговор
    Къде да предам папагала, канарчето и рибките ? А без клетка може ли да си ги отглеждам ?
  • 9 ландрос

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    И в кочина може,важното е да не-е в клетка.

    Коментиран от #11

  • 10 Моко

    12 0 Отговор
    а червисани и наконтени по дискотеките може ли да ходят? щото моята кокошка се връща всяка сутрин в 4 и аз хуманно се отнасям към нея.
  • 11 БАЙ Х@Й ‼️

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "ландрос":

    Абе то и панелките са си клетки! / "Защо за кучета и котки може, а за прасета не ?"
  • 12 гост

    25 0 Отговор
    Педали всички са педали и законите им педалски
  • 13 За овце

    17 0 Отговор
    А тук ще развъждаме свободни мисирки ....
  • 14 А какво

    4 3 Отговор
    Ще правят с фермите за норки там са наблъскани по 4,5 в една клетка? Там няма никаква хуманност!
  • 15 Майна

    25 0 Отговор
    Те стези локдауни затвориха хората като в клетки, за свобода на кокошките се застъпват...Утре ще кажат , че не трябва да се консумират, а да се храни човечеството със синтетика..., вервайте ми...
  • 16 Европа

    15 0 Отговор
    се разпада.
  • 17 Да тръгнат

    9 0 Отговор
    по улиците и градинките !
  • 18 БАЙ Х@Й ‼️

    10 0 Отговор
    1974г " Селянинът с колелото" „Прасета не може, а кучета и котки може! Санкции, глоби, хайде, де! Дочо Булгуров може да плати една глоба!”
  • 19 Махмуд

    13 1 Отговор
    Поредните простотии. Чудят се какво да измислят.
  • 20 Maple

    15 0 Отговор
    Каква е разликата между живот в клетка и локдаун? Питам, че не ходих редовно в училище и съм пропуснал историята с маймуната, дето станала човек?
    Обратното сме го виждали...
  • 21 Сатана

    9 0 Отговор
    Тия чиновници от Еврокочината съвсем изтрещяха.Дано Трифонов организира референдум за напускането на този прокълнат съюз.
  • 22 ежко

    12 0 Отговор
    ЕС стана бунище!
  • 23 Гошо

    5 0 Отговор
    Интересно ми е за зайците ,как ще стане
  • 24 Журналистите

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "00014":

    в този сайт (а и не само тук) не владеят българския език на необходимото за тази професия ниво. Оттам и постоянните двусмислици и абсурди в статиите. Все едно хирург да не може да борави със скалпел.
  • 25 селянин

    6 1 Отговор
    Едно време във всяко село в България се отглеждаха свободно кокошки , гъски , пуйки , овце , кози , крави.....

    Минаваше назначен от РПК човек и изкупуваше яйцата от хората. Така до магазините достигаха пресни яйца от свободни кокошки.

    От ЕС сега откриват топлата вода !

    Коментиран от #29

  • 26 шопендар

    3 0 Отговор
    аз човека,сутрин ставам,сурата си измивам,и от клетката панелна аз излизам,в клетка на колела аз влизам,и в офис клетка аз пристигам.след работа на психолог отивам и т н.........
  • 27 Бъш

    2 0 Отговор
    Писна ми от антибиотъчните ви гмо яйца и си взех кокошка за домашен любимец.Всеки ден я разхождам понеже и аз се разхождам,защото не съм тулуп.Всеки ден ми снася по едно истинско яйце за мен е златно с оранжев жълтък вкусно та дрънка.Не иска пари,не ми задава тъпи въпроси само малко храна и внимание да и говориш.Нямате предства,колко бързо възприемат и какъв интелект имат това не го виждаме докато пазаруваме само от магазините.Това са едни мили същества.Имам и котка разбират се чудесно и си играят много е смешно.Взех я от малко пиленце сега идва при мен и имитира котката хаха.Отне ми време да я науча да ака във фикуса,но предимството е че не пикаят не е голям проблем.Съседа ми се чудеше а сега и той си взел много е щастлив
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    В момента гледам Пухено бебе Истанбулска Сойка в Голяма клетка,като има всички удбства!за 8днии малко е станало 3 пъти по голямо и вече пухът е останал на няколко места по главата!Когато го намерих се обадих от гората на Витоша до вси ,които отговарят за птици и животни в беда.Навсякъде гробно мълчание...Тутутутутуту.Една вероятно простфесорка ми каза ,като експертка да се покача и да го оставя.....Тьй,като съм човек възпитан преглътнах назрялото желание у мен да и.....и взех решение !Ще го пусна на 21 юли,когато имам рожден ден,до тогава ще бъде самостоятелно!Храни се много повече от 4пъти!Яде пилешко сурово на тънки ивици от гърди,бели червеи ,жълтък от плодовете банан,ягода,пъпеш,Домат!Храняго с пинсета ,а вода с пипета!Беше....сега и тройно пораснал!Името му ще бъде Паднал от едно гнездо-Късметлийски весел живот!
  • 29 Ами да ти кажа,

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "селянин":

    че ЕС не открива топлата вода. В Австрия, това с изкупуването на продуктите на животновъдите, все още се практикува.
  • 30 Счупи тъпомера

    2 0 Отговор
    И какво, ще развъждаме диви кокошки и ще ходим на лов ли?

    Коментиран от #31

  • 31 Бабите и дядовците

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Счупи тъпомера":

    ни да не би да са ползвали клетки? Има други методи, например ограждане на някакво пространство, при което животните имат място да се движат, но същевременно не могат да избягат. Добитъкът пък се води на пасища. Не е невъзможно.

    Коментиран от #33

  • 32 Гост

    2 1 Отговор
    Всеки евроурод,който в България реши да се прави на джендъркокошка, ще му бъде смесена кръвта, заедно с тази на птиците в месомелачката, за да бъде третиран като пернато, сготвено за храна на кучета и котки!
  • 33 Счупи тъпомера

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Бабите и дядовците":

    Явно си доста неграмотен, казва се кокошарник и си е клетка, но ти от къде да знаеш. Знаеш ли, че кокошките са хищници? Аз съм живял в това време, хвърляли сме им мишки, ама как закусват с тях :)

    Коментиран от #34

  • 34 Е ти пък съвсем го счупи

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Счупи тъпомера":

    тоя тъпометър. Прасета, зайци, кози, крави, овце...(а в някои европейски държави развъждат и други, по-нетипични видове - например лами и щрауси) в кокошарник ли искаш да ги държиш? Успех в начинаноето! 😄😆Неслучайно писах "животни", без да конкретизирам. А за разликата между клетка и ограждение се информирай малко. Клетката е затворена и отгоре... Знам, че са хищници. В детските си години видях палета, убити от кокошки. А за боеве с петли всички сме чували.
Новини по държави: