Last news in Fakti

30 Юни, 2021 23:11 1 721 6

Бивши шефове на сръбските служби за сигурност с присъди в Хага

  • хага-
  • трибунал-
  • югославия-
  • желко ражнатович - аркан

Станишич и Симатович са подкрепяли паравоенни групировки в Босна и Хърватия в опит да прогонят несръбското население

Бивши шефове на сръбските служби за сигурност с присъди в Хага - 1

Двама бивши шефове на сръбските служби за сигурност от режима на Слободан Милошевич бяха осъдени за престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на юговойните през 90-те на повторен процес пред Международния трибунал в Хага.

Това са последните дела, свързани с войните на Балканите.

70-годишният Йовица Станишич - бивш шеф на сръбските служби за сигурност и неговият заместник 71-годишният Франко Симатович бяха осъдени на 12 години затвор.

Двамата бяха оправдани през 2013 година, но тогава присъдата беше обжалвана и процесът срещу тях се състоя отново.

Станишич и Симатович са подкрепяли паравоенни групировки в Босна и Хърватия в опит да прогонят несръбското население. Сред тези групировки са сръбската част за специални операции „Червените барети“ и страховитата групировка „Тигрите“, ръководена от Желко Ражнатович - Аркан.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ender

    11 1 Отговор
    Да не се случи след време, западните военноначалници да бъдат съдени в Москва или Пекин !?!?
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    7 2 Отговор
    ЕС ЗАХВЪРЛИ ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТИ
    ............................ ТОВА МИ Е ПРОБЛЕМА

    Коментиран от #6

  • 3 Епа сада

    3 1 Отговор
    У Македония че обявят национален траур.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мечтател

    0 0 Отговор
    Мечтая същото да се случи на идеотите приложили гоноцида над моя миролюбив,трудолюбив и прекрасен народ, на децата,внуците, и всичко що има мааалко пряка и коственна връзка с тези които управляваха България пред 1990. Но няма да я бъде, за това България ще изчезне....
  • 6 Турчин

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    "ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТТИ" САФАРИ СРЕЩУ МИРНИТЕ ЖИТЕЛИ НА САРАЕВО ЛИ СА? ИЛИ УНИЩОЖЕНИЕТО НА ЕДИН НАРОД НА СРЕД ЕВРОПА? КОИ СА ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТТИ? КАЖИ ГИ ДА ГИ ЗНАЕМ...ИЛИ ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТТИ СА ОКУПИРАНЕТО НА ЗЕМИ НА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ КИЛИМЕТРИ ОТ "ДОМА" В ИМЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА И ИЗБИВАНЕТО,КЛАНЕТО, ИЗГОНВАНЕТО НА МИЛИОНИ НЕВИННИ ДЕЦА,ЖЕНИ И ХОРА ОТ РОЗНИТЕ ИМ ДОМОВЕ? ТОВА ЛИ СА ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТТИ? ТОВА КОЕТО ВИЖДАМЕ В АФГАНИСТАН,ИРАК,СИРИЯ,ЛИБИЯ,СОМАЛИЯ ХРИСТИЯНСКИ ЦЕННОСТИ ЛИ СА? АКО Е ТАКА ЖАЛКО ЗА МЪКИТЕ НА ХРИСТОС. ПОТРЕСЕН И УЖАСЕН СЪМ....ЩО ЗА ЦЕННОСТ,ЩО ЗА ГЛУПОСТ...
Новини по държави: