2 Юли, 2021 12:00 2 474 16

Купол от убийствена горещина захлупи САЩ и Канада

  • жега-
  • канада-
  • сащ-
  • глобалното затопляне

Спешната телефонна линия не смогва да поеме всички обаждания, а дежурните екипи често идват със закъснение

Купол от убийствена горещина захлупи САЩ и Канада - 1
Снимка: shutterstock

Причината за убийствената горещина, обзела големи части от САЩ и Канада, е изключително рядък климатичен феномен, известен като "топлинен купол". Той се проявява веднъж на няколко хиляди години.

В някои райони на Канада температурите скочиха до почти 50 градуса по Целзий. Убийствената жега удари най-вече Ванкувър и околностите му. По данни на полицията има вече десетки починали. Особено засегнати са възрастните хора с предишни заболявания. „Не помня да съм преживявала подобно нещо преди“, казва една жителка на западните канадски провинции. В градчето Литън температурите стигнаха до 49,5 градуса по Целзий.

Премиерът на Британска Колумбия Джон Хорган заяви, че това е най-горещата седмица, която провинцията помни, и предупреди, че последиците може да са катастрофални. На пресконференция той призова хората да не остават сами, да държат студени компреси в хладилниците си и да търсят най-хладното място в жилищата си.

Дежурните екипи не смогват да окажат помощ на всички

Спешната телефонна линия не смогва да поеме всички обаждания, а дежурните екипи често идват със закъснение. „Когато случаят не е от най-спешните, могат да минат и 15 часа до отзоваването“, казва Том Клифърд от спешната помощ. Климатиците и вентилаторите отдавна са изчерпани в търговската мрежа. Хората, които нямат възможност да охладят жилищата си, търсят спасение в подземни гаражи или се затварят в колите си и пускат климатик. Но това също крие опасности.

Горещата вълна повишава и риска от горски пожари. На места вече бушуват такива. Шефката на пожарната служба във Ванкувър Карен Фрай казва, че никога преди не е имало толкова много спешни повиквания.

"Топлинен купол"

Причина за горещата вълна, която се простира чак до северните райони на САЩ, е един рядък феномен, известен като „топлинен купол“. Високото атмосферно налягане задържа топлите въздушни маси, които остават за дълго време неподвижни. Това се случва веднъж на няколко хиляди години, казва канадският климатолог Дейвид Филипс. „Не климатичните промени са създали „топлинния купол“, но те влошават допълнително нещата. Мисля, че тук роля играе човешкият фактор“, казва той.

Подобни явления ще има все по-често, предупреждават и други експерти. Канада трябва да се подготви за това, че ще става все по-топло, убедени са те. „Последните няколко дни бяха истински ад“, казва германката Кирстен Зайферт, която живее недалеч от Портланд, в северозападния американски щат Орегон. Обикновено времето по тези места е прохладно и дъждовно, но в момента е обзето от незапомнена гореща вълна, простираща се от Портланд до Сиатъл.

За разлика от жителите на Калифорния или Аризона, които са свикнали на високи температури, много хора, живеещи на северозапад, нямат климатици. В сегашните жеги те търсят спасение в специални халета с климатици, тъй наречените „cooling stations“.

Промените в климата ще забелязваме все по-често

„Все по-често ще ставаме свидетели на засушавания, горещи вълни и екстремно време. Точно това виждаме в момента“, казва Ерик Болд от американската Служба за метеорология и океанография NOAA. Според него такива аномалии на времето са най-сигурната индикация за настъпили промени в климата.

Засушаването в Калифорния създава големи грижи на земеделските производители. Нивото на много реки, чиято вода се използва и за поливане, е паднало под критичния минимум, което застрашава реколтата.

От сушата страдат и животните. Зачестяват съобщенията, че на много места в градовете се появяват диви животни, които също търсят спасение от жегите. „А сме едва в началото на лятото“, припомня метеорологът Ерик Болд.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 3255

    16 2 Отговор
    ХААРП в ефект
  • 5 Гаргамел

    9 25 Отговор
    А нашите пуинофили отдавна купол от убииствена простотия ги е захлупил
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 СашоНереза

    24 3 Отговор
    ГосподЕвелик - подпалиКраварника !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мдаа

    22 3 Отговор
    Това е Съд Божий!!!
  • 11 ЖИВИ И ЗДРАВИ

    13 5 Отговор

    До коментар #9 от "Русофилистик":

    ПУТИН Е ВЕЛИК!
    ДА ДОЙДЕ АНГЛИЙСКАТА ГОНДОЛА И ДА ВИ РАЗХЛАДИ
  • 12 Ама иначе

    5 1 Отговор
    плюят кво казала Грета Тунбата.
  • 13 Кую

    5 2 Отговор
    Нищо им няма на най великата и Стара нация. Малко им е.
  • 14 Какъв

    7 1 Отговор
    топлинен купол? Това е купола на Путин,спасение няма.
  • 15 не може да бъде

    7 0 Отговор
    "Климатичните проблеми не са създали топлинния купол"...Съвършено ясно,това е работа на Петров и Боширов!Спи канадското контраразузнаване ,спи!
  • 16 Рошко

    8 1 Отговор
    Ами така за дебело@ъзести гмо хора които пращят от алчност, и за които под 3000 кубика кола не било кола па и долари си печатат на поразия, господ забавя но не забравя