6 Юли, 2021 07:04 2 231 18

Германия е дала 2400 визи на афганистански служители и техни роднини

  • афганистан-
  • германия-
  • визи-
  • служители-
  • талибани-
  • армия

Не всички от получилите тези документи за пътуване са пожелали веднага да заминат

Германия е дала 2400 визи на афганистански служители и техни роднини - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германските власти съобщиха, че досега са предоставили 2400 визи на афганистански служители на германската армия и техни роднини, макар че не всички искат веднага да заминат за Германия, предаде БТА, цитирайки AP.

Говорител на външното министерство в Берлин каза, че 2400-те визи са предоставени през последните седмици на местни служители и техни роднини. Той призна, че процедурата е затруднена заради военното изтегляне и затварянето на германското генерално консулство в Мазар-и-Шариф. По думите му Берлин се стреми да си сътрудничи по въпроса с партньори като Международната организация по миграцията, чието представителството там все още не е заработило заради обстановката със сигурността.

Миналата седмица Германия изтегли последните си войници от Афганистан след близо 20-годишна военна мисия, съсредоточена основно в северната част на страната. Това беше вторият по численост чуждестранен военен контингент след този на САЩ. Министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че Германия има "големия дълг" да не оставя незащитени местните жители, които са подпомагали силите ѝ, рискувайки собствената си безопасност.

Преди военните да си заминат, са били предоставени документи за пътуване на 446 служители и техни роднини - общо 2250 души, каза пред репортери в Берлин говорител на германското министерство на отбраната. Към онзи момент са били останали неразгледани само "сравнително малък брой заявления", добави той. "Не всички от получилите тези документи за пътуване са пожелали веднага да заминат", заяви говорителят на военното министерство. "Някои от местните (служители) са пожелали да останат колкото е възможно по-дълго в Афганистан, но искат все пак да разполагат с възможност да заминат, ако обстановката се изостри", допълни той.

Говорителят заяви, че не е в състояние да каже колко са хората, които не са пожелали да заминат веднага. Миналата седмица американските сили опразниха най-голямото си летище в Афганистан като част от окончателното изтегляне на САЩ от страната, което според плановете на Пентагона трябва да приключи до края на август. Цялостното изтегляне на американските военни е до голяма степен завършено, а Германия беше един от многото съюзници, които се изтеглиха през последните седмици.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    30 2 Отговор
    МЕРКЕЛ ПРИВЛИЧА МЮСЛИМАНИ , ПОНЕЖЕ МЮСЛИМАНИН - КОМУНИСТ НЯМА :))
    ........
  • 2 Е голема радост е

    40 5 Отговор
    Жалко за Европа...не ,че ми пука-но и при нас ще се напълни с такива...-и то само заради безумните им евро-атлантически ценности....Европа се превръща в бунище на амуджи,джендъри и още куп знайни и незнайни извратеняци....

    Коментиран от #12

  • 3 Защо джанъм

    40 1 Отговор
    Им давате визи, за да бягат от страната си?
    Нали уж за 20 години въдворихте там демокрация.
    Нали уж след "миротворците" от НАТО всичко е цветя и рози.
    Това кой неуспешен опит беше?
  • 4 Гошо

    21 1 Отговор
    И ние ортаци с тия пишловци
  • 5 ...

    28 2 Отговор
    Германистан си иска халифат тва е 🙃
  • 6 боклуци

    31 2 Отговор
    жалка история това нато трябва да изчезне както ес и всеки да си гледа държавата !!! откакто ги има тия боклуци има и размирици и войни сред талибаните ако не бяха тия крадливи демократични уроди нямаше да имат проблеми полу-човеците щяха да си се избиват там по техните земи и ние нямаше да знаем що е то гнусни талибани !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 пешо

    18 2 Отговор
    имала бол визи - дала...
    като се има извнапредвид как се разплождат тия в благоприятна среда, чакаме резултатите след едно поколение, не повече. а и, доколкото съм чел, в случая става дума за доста краен в религиозно отношение народ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 14/88

    21 2 Отговор
    Много се кефя как германофилите 90-те обясняваха каква "велика" държава е германия как в националният и отбор нямало негерманци как другите учещи други езици били глпци и гледаха надменни всички които не бяха германофили.
    Да им е сладко на всички бе ге които са в германия нека пазаруват в магазините и се возят в автобусите там с афганци да им създават усещането че не са в Германия ами в Афганистан Джелалабад и да ги посрещат с по един нож а дъщерите им с ръка на здника като влизат в метрото.
    Зиг Хайл Хайл Хитлер германия е Велика. Хахахахаха

    Коментиран от #17

  • 11 JEB

    4 21 Отговор
    плитките руски мозъци се опитват пак да коментират със всекидневният си еднакъв шит и не са наясно как бачка системата и какво ще се случи..
    1во коалицията ще си изтегли сътрудниците по хуманитарни и политически причини
    2 войната там ще продължи ДИСТАНЦИОННО и още много талибани ще отидат в рая
    региона е прекалено важен за да попадне в ръцете на китай или на ватниците

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дедо

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "JEB":

    Разбираш ги тия работи, много ги разбираш.. Още един непризнат политолог.
  • 16 5ко

    5 0 Отговор
    Следваща стъпка - Пълна залрана на свинското в Германистанска джамахирия. Ако имаме глупостта да се набутаме в еврозоната, току виж казали:
    - Я приемете процент от тези бедни бежанци. И без това имата толкова пустеещи села.
    И ние не ще можем да откажем. . .
  • 17 нереза

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "14/88":

    елате всички муиджини мама меркел ще напълне европа с кисици..,да чекът германките в цвайтера
  • 18 БОКО И СЛАВИ

    2 0 Отговор
    ПРЕДСТАВЯМ СИ Я МЕРКЕЛ С ПРАШКИ НАЧЕЛО НА ПРАЙДА ЗАЕДНО С БОЙКО И СЛАВИ - ПОБЕДИТЕЛИТЕ В НОВИЯ 46ТИ ЛГБТ ПАРЛАМЕНТ!
Новини по държави: