Last news in Fakti

6 Юли, 2021 19:39 2 012 2

Румъния ще участва на срещата на върха в София на Инициативата „Три морета“

  • клаус йоханис-
  • три морета-
  • среща на върха-
  • 3si

Тазгодишната среща на върха представлява нова стъпка в процеса на консолидиране на 3SI

Румъния ще участва на срещата на върха в София на Инициативата „Три морета“ - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Клаус Йоханис ще участва от четвъртък до петък в шестата среща на върха на Инициативата „Три морета“ (3SI), която ще се проведе в България, съобщиха от администрацията на президента, пише Agerpres, предаде агенция „Фокус“.

Според цитирания източник събитието на високо ниво в София бележи възобновяването на дейностите на групата лице в лице, включително бизнес форума 3SI (в третото му издание), след Виртуалната среща на върха през 2020 г. в Талин, която се състоя в условията на едни от най-тежките ограничения по време на пандемията от Covid-19.

Президентската администрация показва, че тазгодишната среща на върха представлява нова стъпка в процеса на консолидиране на 3SI, инициирана от съществените решения, взети на срещата на върха, организирана в Букурещ от президента на Румъния Клаус Йоханис, през септември 2018 г., която бележи политическото съзряване на Инициативата и създаването на необходимите инструменти за постигане на целите на инициативата. Фокусът на срещата в България ще бъде да се направи оценка на напредъка и как върви изпълнението на списъка с приоритетни стратегически проекти за взаимно свързване, договорени на срещата на върха в Букурещ. Друга тема ще е функционирането на Инвестиционния фонд на I3S, в който Румъния , чрез EximBank и Полша, чрез Банката за развитие (BGK), са основополагащи държави. Ще бъдат обсъдени и взети решения относно ориентири за бъдещото развитие на Инициативата.

„В речта си президентът Клаус Йоханис ще анализира развитието от предишната среща на върха, ще подчертае значението на изпълнението на приоритетните стратегически проекти за взаимно свързване, като се фокусира върху проекти от голям интерес за Румъния, като Rail2Sea и Via Carpathia, и ще подчертае тяхното съществено значение за целта на Инициативата за устойчиво икономическо развитие и за изграждане на стратегическата устойчивост на икономиките на участващите държави, включително в контекста на усилията за икономическо възстановяване след пандемията“, обясняват от администрацията на държавния глава.

Заедно с лидерите на държавите, участващи в 3SI, наблюдатели на тазгодишната среща на върха, като партньори на Инициативата, ще бъдат САЩ, Германия и Европейската комисия, както и Международният валутен фонд и, като гост, Гърция.

Инициативата „Три морета“ е гъвкава и неформална политическа платформа на президентско ниво, обединяваща 12-те държави-членки на ЕС между Балтийско море, Адриатическо море и Черно море - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Инициативата има за цел икономическото развитие на държавите в региона, като стимулира взаимосвързаността в три основни области - транспорт, енергетика, цифровизация - увеличаване на реалното сближаване между държавите-членки на ЕС, като по този начин допринася за укрепване на единството и сближаването в рамките на Съюза и укрепване на европейския проект.

Друга от целите на организацията е укрепване на трансатлантическите отношения, включително чрез стимулиране на икономическото присъствие на САЩ в региона.

На срещата на върха в Букурещ от 17 до 18 септември 2018 г. бяха приети основни решения за бъдещето на инициативата, като например списък на основните приоритетни проекти за взаимно свързване в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията; организирането на първия бизнес форум на Инициативата „Три морета“ (с над 600 длъжностни лица и представители на бизнеса от страните, участващи в инициативата и други държави-членки на ЕС, САЩ, Западните Балкани и Източното партньорство, както и представители ЕС и европейските и международни финансови институции); инициирането на процедурата за стартиране на мрежата от 3SI търговски камари (чрез подписването на съвместната декларация за създаването на тази мрежа от 7 търговски камари от 12-те участващи държави); иницииране на процедурата за стартиране на Инвестиционния фонд на Инициативата Три морета (чрез подписване на писмото за намерение относно Инвестиционния фонд на 3SI от 6 профилни институции от 12-те участващи държави).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    4 6 Отговор
    РАДЕВ ЩЕ НАТРУПА ОЩЕ ПОЗИТИВИ ОТ СРЕЩАТА...ДАНО ДА Е В ПЛЮС ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ....
  • 2 Е.С.

    8 0 Отговор
    Наглосаксите ще употребят комплексираните политици от Източна Европа в свий интерес, а държавите ни като санитарен кордон срещу Русия, Германия и Франция.
Новини по държави: