Last news in Fakti

14 Юли, 2021 14:24 7 094 9

Литий вместо злато: къде се крие истинското богатство на Чехия

  • злато-
  • литий-
  • чехия-
  • богатство-
  • европа

Чехия е богата на злато и литий. Но докато залежите на злато стоят непокътнати по икономически и природозащитни причини, литият може да осигури истинско богатство на страната.

Литий вместо злато: къде се крие истинското богатство на Чехия - 1
Снимка: Shutterstock

Жилове у Прахи е живописно чешко градче с около 5 хиляди жители и много исторически паметници. Районът на брега на Сазава, приток на река Вълтава, е любимо място за отдих на живеещите в столицата Прага. През 14-и век селището е било третото по значимост населено място в Бохемското кралство след Прага и Кутна Хора и е имало население от над 10 хиляди души.

При управлението на Карл Четвърти (1355–1378) Жилове е бил най-важният златодобивен център на кралството. "Голяма част от Прага е построена именно със средства от златните мини, в това число и някои от сградите на Карловия университет, които стоят и до днес", казва директорката на местния исторически музей Зарка Юринова.

7 тона злато чакат да бъдат изкопани

Под и около Жилове са разположени около 7 тона злато, казва за ДВ геологът на музея Ян Вана. Преди затварянето на златните мини през 1968 г. съдържанието на злато в някои от тях е било до 4 грама на тон скална маса. При днешните цени на златото добивът на това място би бил изключително рентабилен, допълва той.

"Проблемът е, че Жилове междувременно е превърнат в място за почивка. А също и това, че без използването на отровния цианид добивът няма да е толкова доходоносен", обяснява геологът. И въпреки това много от местните хора не биха имали нищо против да бъде възобновено добиването на злато. "Тогава можем да си купуваме чешко злато, вместо да внасяме злато от Южна Африка", казва възрастна жена от региона. В миналото под Жилове са откривани огромни златни късове, тежащи по няколко килограма. Такъв екземпляр с големината на топка за хандбал е изложен в местния музей. Независимо че музеят предлага посещение на някогашните подземни шахти, никой вече не се опитва да възстанови добивът на злато в тях. "Но има хора, които се опитват да вадят злато от притоците на река Сазава", казва Юринова.

Златният резерв на Чехия е впечатляващ

Няколко други места в страната също крият златни залежи. Според оценки на експерти става въпрос за общо около 400 тона злато, което чака да бъде изкопано. При сегашните цени на този метал стойността му се изчислява на 500 милиарда чешки крони или около 20 милиарда евро. След 1990 година са правени няколко опита за възобновяване на добива, но всичките са се проваляли заради липсата на интерес от страна на държавата или заради протестите на местното население. Миналата година обаче държавната минна компания Diamo започна геоложко проучване в района на закритите златни мини в Злате Хори в Северна Чехия, които ще продължат три години. Предполага се, че на това място също няколко тона злато лежат заровени в земята.

Добив - да, но без цианид

Преди няколко години президентът на страната Милош Земан се обяви за възобновяването на златодобива. Специално за мината в Злате Хори се смята, че скалната маса със съдържание на злато може да бъде транспортирана в чужбина, където ценният метал да бъде извличан. Така силно отровното съединение цианид няма да се използва на територията на Чехия. "За нас е неприемливо да добиваме злато чрез излугване, тоест посредством химическа обработка с цианид", уверява министърът на екологията Рихард Брабец. Като единствена алтернатива той посочва дълбокото копаене. Чешкият икономист Лукас Кованда, който е член и на Националния икономически съвет към правителството, обяснява, че този способ не е изгоден: "Златодобивът чрез копаене в мините е икономически неизгоден. Ако беше рентабилно отдавна в Чехия щяхме отново да добиваме злато", казва той пред ДВ.

Чехия е богата и на "бяло злато"

Това показва и примерът с "бялото злато" - голямото находище на литий, което беше открито край Чиновец, недалеч от границата с Германия. Според някои оценки това е най-голямото находище на литий в Европа, като 60 на сто от залежите на ценния метал в него лежат на територията на Чехия, а 40 на сто - в Германия. През март беше съобщено, че чрез енергийна компания ЧЕЗ, която е наполовина държавна, Чехия е успяла да придобие контрола над мините и хранилищата и се очаква добивът да започне през 2025 година. Годишно там могат да бъдат добивани по 1,8 милиона тона руда. Смята се, че 4 процента от световните залежи на литий се намират в Чехия, 140 хиляди тона са само в находището край Чиновец. Литият е стратегическа суровина с огромен потенциал. Едно от приложенията му е при производството на батерии.

Автор Лубош Палата


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Царя и Бойко

    33 5 Отговор
    Ако си имаха Царя и Бойко да са взели пари под масата и щяха да подарят всичко на американците от Дънди Прешъс. На бас, че държавата сама ще добива всичко, както прави Норвегия, арабските държави, Турция и САЩ.

    Коментиран от #4

  • 2 Воисил Граматик

    2 1 Отговор
    никой вече не се опитва да възстанови добива на злато в тях
  • 3 глоги

    13 1 Отговор
    Жилове у Прахи означава "живот около /или близо до/ Прага". А в България е ЖИВОТ В ПРАХА. Отнася се за живущите в град Перник.
  • 4 Тия чехи

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Царя и Бойко":

    се подведоха по американците за ония взривове така че се съмнявам.
    Малко държави са си вдигнали стандарта от полезни изкопаеми и само Норвегия е демократична между тях.
    Всичките други (от Персийския залив) са некви диктатури, които обачи явно са си защитили интереса за да лапат достатъчно от ресурсите.
  • 5 БМБ и БСП

    8 3 Отговор
    Тези съсипаха злато на България и бе изнесено в чужбина срещу минимална такса (концесия). А можехме да сме като Чехите и София да е като Прага
  • 6 Анонимен

    6 1 Отговор
    Дънди са офшор изотзадзе! Кюрасао .....! Който търси инфо - намира! Някой си Едуард Гудман - фамилията му е известна?!
  • 7 камилар

    0 0 Отговор
    отивам да копам
  • 8 Никога няма да сме като Чехия!! Те нямат

    1 0 Отговор
    Такива Крадци и лъжци като ГЕРБ и Борисов!! Те са били част от Австроунгарската империя, а ние От Османската!! Тука е разликата, те нямат и 5%от Корупцията от тази в България от последните 31год!!Имат Правова държава, а ние Мафиотска!!! Никога не може да бъдеме, като Чехия!! Мечта само!! Борисов и ГЕРБ ни върнаха още 30год назад!!!
  • 9 Прешънс

    2 0 Отговор
    Дънди мънди лошо няма да вадят, лошото е че им го дадохме за без пари. А още по лошото е че никой не им търси сметка на тия дето подписаха концесията.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания