17 Юли, 2021 15:07 3 608 17

Безредиците в ЮАР са били „планирани”

  • юар-
  • южна африка-
  • безредици-
  • магазини-
  • протест-
  • джейкъб зума-
  • сирил рамафоса

Бунтовете и насилието са резултат от целенасочени и добре планирани действия, каза президентът на ЮАР

Безредиците в ЮАР са били „планирани” - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Безредиците в Южна Африка са планирани от група хора, с цел да подкопаят конституционния ред и в опит да предизвикат криза на държавността. Това заяви президентът на Южноафриканската република (ЮАР) Сирил Рамафоса в телевизионно обръщение към нацията, което бе излъчено на правителствения портал, предаде агенция БГНЕС.

„Сега стана абсолютно ясно, че бунтовете и насилието са резултат от целенасочените и добре планирани действия на група хора. Те се опитаха да предизвикат криза чрез икономически сътресения, хаос, разпространение на лъжи в социалните мрежи, да предизвикват народни вълнения и расово напрежение. Те не можаха да постигнат целите си, тъй като народът не подкрепи насилието, а службите за сигурност успяха да защитят реда”, изтъкна Рамафоса.

Той подчерта, че в момента ситуацията в провинциите Квазулу-Натал и Гаутенг, които бяха епицентъра на вълненията, се е стабилизирала. "Спокойствието се върна в повечето части на двете провинции. Но щетите са огромни и възлизат на много милиарди ранда. Убити са 212 души. 161 търговски центъра и магазини, 11 склада, 8 фабрики и 161 магазина за вина са разграбени и повредени. Ще отнеме месеци, за да възстановите разрушеното", посочи президентът.

Държавният глава добави, че полицията знае имената на организаторите и на подбудителите на безредиците. „Търсим ги, ще бъде направено всичко необходимо, за да бъдат изправени тези лица пред правосъдието", каза той. „Няма да позволим на никого да дестабилизира страната и да предизвика демократично избраните власти... в момента имаме достатъчно сили и средства, за да се предотвратят нови евентуални вълнения. Дадох заповед да изпратя 25 000 военнослужещи в помощ на полицията. Над 10 000 вече са на терен, охраняват ключова инфраструктура и търговски центрове". Рамафоса отбеляза, че в момента няма нужда да се обявява извънредно положение в страната. Държавният глава призна, че властите не са били готови за такъв голям бунт: "Ще анализираме всичко и ще направим необходимите заключения. Службите за сигурност и полицията ще бъдат подсилени и ще предприемем други мерки", увери президентът.

Той подчерта, че на населението на регионите, засегнати от безредиците, вече е оказана помощ и то ще продължи да получава такава, предимно продоволствена. Безредиците започнаха в Квазулу-Натал на 9 юли, когато поддръжниците на бившия държавен глава Джейкъб Зума, който на 8 юли бе вкаран в затвора за излежаване на няколко месечна присъда, започнаха да блокират главните пътища. Те обявиха началото на кампанията „Свободен Зума“ за предсрочното му освобождаване и призоваха населението на страната да се присъедини към протестите им. Демонстрациите прераснаха в големи бунтове. От 10 юли започнаха грабежи в провинция Гаутенг, която включва Йоханесбург и Претория. Останалата част от страната остана спокойна. Живеещи в град Дърбан българи са били засегнати от размириците. Те не излизали от домовете си или заедно с местни жители е трябвало да охраняват кварталите си с оръжие в ръка. В ЮАР има либерален режим за притежаване на лично оръжие от гражданите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С две думи

    52 9 Отговор
    Планирани...-цял свят знае кой планира кървави преврати,Арабски Пролети,Цветни Революции и Майдани....-държавата терорист САЩ

    Коментиран от #3

  • 2 Гаглей

    35 2 Отговор
    ЮАР е чълен Батак и геноцид над бялото население
  • 3 Bigboss

    6 28 Отговор

    До коментар #1 от "С две думи":

    Моля ти се не се изказва неподготвен. Просто е нелепо

    Коментиран от #4

  • 4 7474839292

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Bigboss":

    Еми ако няма кой да се меси в чуждите работи няма такива сътресения като тези. Па който е любопитен за технологията за революции, там излизат много хубави работи и все американци начело на тия технологии. Па ако не мойш да подреждаш пъзели в една картина, жоди работи като шлосер с пилата да прайш гайки!
  • 5 Мануил

    16 1 Отговор
    В ЮАР има либерален режим за притежаване на лично оръжие от гражданите. А в България няма такъв,защото гражданите не се разглеждат като граждани,а като ходещи призраци.
  • 6 Тоалетната хартия

    28 1 Отговор
    Българите в юар бранят с месните територията. А в България са оставили радителите си да ги убиват ромчетата....

    Коментиран от #12

  • 7 ТРЪМП ГО КАЗА ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ

    9 0 Отговор
    ПО ПОВОД НА ЮАР. ...АНАДЪ ШИТ ХОЛ. ..В ПРЕВОД. ..ТОАЛЕТНА. .😂😂😂
  • 8 3.14К

    10 3 Отговор
    Нас ни чака същото след ареста на толупа. Вижте какво стана при снемането на показания и при уволнението на техни подръжници на различни нива и позиции. Те си мислят, че са вечни във власта и им се полага и са готови и да предизвикат безредици.
  • 9 Фаро

    11 3 Отговор
    Там са всички наши прегрешили братя.Братята Галеви и много други братя.Натам се е запътил и брат ни Ганьо с романа винету в ръчичка белким най-накрая го прочете на спокойствие.
  • 10 Механик

    18 2 Отговор
    Търсете ги в кръговете блкизки до ЦРУ и сорос. Това с "цветните ревил'ции" тип "майдан" е техния почерк.
    В момента го правят в Куба.
  • 11 ЮАР!! Майдан ли спретват някой, или

    12 0 Отговор
    Арабска пролет!!?? НА такова прилича!!!
  • 12 Ха ха

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "Тоалетната хартия":

    "с месните"?!?!?А със зеленчуковите какво правиме? Отново "бисери" от неграмотник.

    Коментиран от #15

  • 13 Госあ

    13 0 Отговор
    В какъв свят живеем...дори безредиците биват планирани...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тоалетната хартия

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха":

    С такива, като теб ги правим на салата...тиква
  • 16 √(n&Варна)

    0 0 Отговор
    Държава ЮАР (Южноафриканска република) отдавна НЯМА!
    Има РЮА (Република Южна Африка).
  • 17 Знаем ги тези

    5 0 Отговор
    Протести - глупости. Използваха момента да се накрадат както им е в кръвта. Гледах едни мъкнаха цял диван от протестна ярост.