Last news in Fakti

18 Юли, 2021 17:30 5 426 18

"Нидерландия е наркодържава, в която наркопрестъпниците са натрупали прекалено много власт"

  • нидерландия-
  • наркотици-
  • наркодържава-
  • престъпност-
  • полиция-
  • власт-
  • петер де врийс-
  • наркобанди

Страната е богата, а дава все по-малко пари за сигурността

"Нидерландия е наркодържава, в която наркопрестъпниците са натрупали прекалено много власт" - 1
Снимка: Shutterstock

"Смъртта на де Врийс дълбоко ме опечали. Дължим му справедливост. Ще положим всички усилия да разкрием престъплението - това подло деяние не бива да остане ненаказано", заяви нидерландският премиер Марк Рюте след известието за смъртта на разследващия журналист. Но дали уверенията му не идват със закъснение? Дали организираната престъпност, и особено международната наркотърговия, не е обхванала Нидерландия до такава степен, че политиците вече са безпомощни срещу нея?

Организираната престъпност е "чудовище"

Председателят на полицейския синдикат Герит ван де Камп попита още преди смъртта на де Врийс кога политиците в Нидерландия ще разберат, че престъпността в страната напълно е излязла от контрол. Ван де Камп нарича организираната престъпност "чудовище, което вече почти няма как да бъде контролирано". "Тези хора разполагат с толкова власт, с толкова пари. А ние като общество какво можем да направим срещу тях? При положение, че през последните години Нидерландия забогатя много, а същевременно даваме все по-малко средства за нашата сигурност." Бюджетът за борба с престъпността междувременно е намален от 1,8 на 1,3 процента от националния доход. "Време е Хага да разбере, че така не може да продължава - това граничи с немарливост."

И водещите нидерландски вестници са изключително критични. "Това подло деяние e поредната атака срещу правовата държава", написа "De Telegraaf" след нападението срещу де Врийс. Изданието отбеляза и следното: "Полицията и политиците знаят отдавна, че наркопрестъпността в Амстердам е нараснала до такава степен, че руши обществото". Отправен е и призив за намирането на неконвенционални решения, за да бъде изкоренена криминалната енергия. И вестник "De Volkskrant" упреква правителството, че не проявява достатъчно твърдост. "То би трябвало да погледне към Италия, където в борбата срещу организираната престъпност е постигнат голям напредък". "Нидерландия не е мафиотска държава, но е наркодържава, в която наркопрестъпниците са натрупали прекалено много власт."

Нидерландия - от тук наркотиците влизат в Европа

Един от примерите за успехите на Италия са например разследванията срещу "Kompania Bello" - албанска наркомрежа с близки контакти с Латинска Америка. Италианските следователи са идентифицирали в рамките на проучванията си и много албански групи в Нидерландия, които се занимавали с разпространението на наркотици из цяла Европа през пристанищата в Амстердам и Антверпен.

Европейската полицейска служба Европол пише в последния си доклад, че Европа е на ръба заради "невиждания наплив на кокаин". "Отраженията върху живота на гражданите, върху икономиката и правовата държава са станали твърде големи", каза шефката на Европол Катрин де Бол. Кокаинът бил изключително чист и толкова много, колкото никога преди, пише още в доклада. Количествата чист кокаин, докарани в Европа от Латинска Америка, осигуряват милиардни печалби на картелите. Само през февруари при акции в Ротердам, Антверпен и Хамбург бяха иззети 23 тона кокаин. Търговията с кокаин "поддържа криминални организации, които използват огромните си ресурси, за да проникнат в икономическите и обществените институции в ЕС и да ги минират", се отбелязва в доклада на Европол. По думите на де Бол, търговията води и до ръст на насилието, престъпниците вече нямат никакви задръжки при използването на огнестрелни оръжия, ръчни гранати или мъчения.

Какво трябва да направят властите?

Криминоложката Лизелот Бишоп познава добре структурите на наркотърговията, особено в Ротердам. Тя отбелязва, че Нидерландия е известна с добрата си логистична система: "Има добри транспортни пътища през пристанищата, шосетата, железопътните линии и каналите. Това прави страната интересна за наркотърговците, тъй като всичко това може лесно да се използва." Да не забравяме и идеалния достъп до останалата част от Европа.

Бишоп смята, че властите трябва да установят с кои фирми злоупотребяват наркомрежите, как се набират съучастниците и кои слабости на правото се използват. Втората ѝ препоръка е да се увеличат пречките пред извършването на този вид престъпления, което обаче е много трудна задача. След нападението срещу Петер де Врийс правният министър Фердинанд Граперхаус говори за едно "многоглаво чудовище, което става все по-агресивно и безскрупулно". Напоследък нидерландската полиция предприе рекорден брой акции срещу лаборатории за метадон, както и срещу доставки на кокаин и хероин. Въпреки това изглежда липсва концентрирана национална стратегия. Във всеки случай смъртта на разследващия журналист де Врийс ще увеличи натиска спрямо правителството в Хага.

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И без това ни мразят холандезите

    47 5 Отговор
    Да им пратим Боко, ще им оправи нещата!
  • 2 Бойко Разбойко

    34 6 Отговор
    Не че се предлагам,ама само аз мога да въведа Ред в Хаоса в Холандия.Ще продават дрога само за мен,за другите гранатомет.
  • 3 Минувач

    37 1 Отговор
    "Европа е на ръба" благодарение години водена смехотворна борба с-у разпространяването на наркотици в основата на което е малоумният им либерализъм! Тия още не са разбрали че всъщност това е Война която губят по всички фронтове! С празни приказки никой не е известно да е спечелил Война до сега! Журналистите ако искат да разберат Истината да направят простичка сметка - сравнение за последните 10 год какъв е резултата от т.н. "борба" с наркоразпространението !!

    Коментиран от #16

  • 4 РЕАЛИСТ

    24 1 Отговор
    Сещам се за една книга на Алистър Маклейн и едноименен филм от 1971 касаещ проблема в Нидерландия.

    Коментиран от #17

  • 5 РЕАЛИСТ

    25 1 Отговор
    Кукла на верига
  • 6 Gggg

    33 2 Отговор
    Либерастните жертви на шиптърските орди
  • 7 Ха ха ха

    10 6 Отговор
    Абе цял свят и Европа се борят и строго затягат режима и мерките срещу коронавируса и последствията от него за Европа, Но журналистите сега се пресетили , че Европа била на ръба заради "невиждания наплив на кокаин" ...
  • 8 Демократка

    20 2 Отговор
    Режимът на Марк Рюте е виновен за положението с наркотиците в Холандия!
  • 9 свидетел

    14 2 Отговор
    тази е и най-еврогейската държава в съюза.
  • 10 номад

    4 2 Отговор
    пращаме им славе стига тука е злоупотребявал с 5 то качество за него си треа на майката майката
  • 11 whitenoise

    0 0 Отговор
    вижте гащите на журналиста.. може да има новичок и просто някой да го е думнал да се не мъчи.
  • 12 Рошко

    14 0 Отговор
    Ааа много лесно се решава проблема но не с еврогейски закони а с арабски или китайски разбирате какво имам предвид, не повече от година и доставките всички занимаващи се с тази отрова ще намалеят наполовина, гаранция
  • 13 И от позицията на какви

    10 0 Отговор
    Тази наркоманизирана и проституираща държава ще налага дневния ред на Европа тези трябва да ги изкарат от съюза
  • 14 Dallas Cowboys

    1 1 Отговор
    То пък голямото убийство...със 5 патрона в главата.
    Типично аматьорски...профитата най много 2-3 и дотам.
    Ама Дойчу Вели не казва че е работил по топ случаите със мафиоти от Мароко,Турция и др. арабски субекти.
    И че е ходил без охрана най спокойно....еми как няма да е лесен за дум-дум?
    И въобще шиптърите нямат думата във Холандия. Авторът на статията явно не е живял там за да знае че турци и мароканци контролират всичко.
  • 15 Бяло

    2 0 Отговор
    "Kompania Bello" - "красивото дружество". хехе..креативни тез албанци.
  • 16 винету

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Минувач":

    почват да разбират, ама са се озъбили на китай и русия, оставиха картелите да пораснат до размерите на великобритания и сефа и те изскат независимост, фиаско с джихадягите, направо горкият запад...
  • 17 rule

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "РЕАЛИСТ":

    Кукла на верига
  • 18 резервист

    3 0 Отговор
    Това същата Нидерландия ли е, която ни спира за Еврозоната, щото демокрацията не работи? Имаше изисквания за резултатите по охрана на общите граници. Ако е така, братята бивши холандци изобщо нямат място в ЕС.
Новини по държави: