Last news in Fakti

20 Юли, 2021 08:40 3 160 31

Ердоган отсече: В Кипър има две отделни държави и народи!

  • турция-
  • кипър-
  • реджеп ердоган-
  • севернокипърска турска република

Речта на Реджеп Ердоган бе първото голямо събитие след пристигането му на острова специално за празничните прояви по случай 47-ата годишнина от турската инвазия

Ердоган отсече: В Кипър има две отделни държави и народи! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че в Кипър има "две отделни държави и народи, рано или късно международната общност ще го приеме”.

Ердоган произнесе снощи реч в парламента на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. Той пристигна на двудневно посещение за участие в честванията на 47-ата годишнина от турската военна операция на острова.

Кипърският въпрос е „голямото национално дело на Турция”, за който тя е „платила висока цена”, подчерта турският президент.

Според Ердоган, въпреки добрата воля на турската страна, Кипърският проблем не е решен по вина на кипърските гърци, които не искат да споделят острова с кипърските турци. „Не можем да загубим още 50 години", каза турският президент.

Той отново силно заяви турската позиция, че „справедливо и трайно решение е възможно само чрез приемане на реалностите на острова”. Ердоган подчерта, че „в Кипър има два отделни народа и две отделни държави със суверенитет. Рано или късно международната общност ще го приеме”.

„Ако ще има нов процес на преговори отсега нататък, той може да е само между две равни и суверенни държави”, бе категоричен Ердоган.

Президентът на Турция отново поиска справедливо поделяне на изключителната икономическа зона край острова и нейните ресурси от природен газ, като изтъкна, че Анкара „не иска напрежение”.

По време на речта си президентът Ердоган обяви и своята „добра новина” за кипърските турци. На площ от 500 декара започва изграждането на нов мега комплекс, с нов „президентски дворец”, нова сграда на „парламента” и Национална градина, каквито кипърските турци заслужават и могат да се „покажат на света по великолепен начин”.

Речта на Ердоган бе първото голямо събитие след пристигането му вчера следобед на острова специално за празничните прояви по случай 47-ата годишнина от турската инвазия. 20 юли, денят на нейното начало, се чества в Северен Кипър като „Ден на мира и свободата”.

Днес турският президент ще участва в сутрешната молитва на първия ден от празника Курбан Байрам. След това ще присъства на военния парад в северната част на Никозия, където отново ще произнесе реч.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юноша

    23 14 Отговор
    В Кипър има едно престъпление от военно нахлуване, което предстои да бъде поправено.

    Коментиран от #11, #27

  • 2 Петър

    10 25 Отговор
    Същото е като с Крим и Украйна.
  • 3 честен ционист

    7 5 Отговор
    Прав е ЕрдоГаньо в Северен Кипър има няколко десетки милиярда крадена българска пара.
  • 4 русенец

    15 6 Отговор
    Като се замисля то в България живеят поне два народа - турски и други. Онбашията на ДПС смята Турция за Родина, значи е въпрос на време Ердоганчо да му удари едно рамо. То и Тиквата като го закъса на Ердоганчо плачеше... Да, въпрос на време е... въпрос на не много време.

    Коментиран от #8, #25

  • 5 историчка

    21 12 Отговор
    Разликата в стандарта на живот в турската и гръцката част са огромни. Гръцката е част от ЕС, никой не иска да си помисли да живее в турската, а в турската ако кажат нещо ги закачат на ченгела!

    Коментиран от #7, #12, #14, #18

  • 6 Долни окупатори

    22 14 Отговор
    Нахлуха в Кипър незаконно, после превозваха и заселваха турци от континента, на острова.

    Коментиран от #20, #31

  • 7 все пустиняци

    14 8 Отговор

    До коментар #5 от "историчка":

    Чак пък огромна. На едните им плащат в евро и крадат евросубсидии на другите в турски лири. Гърците ходят да зараждат гориво в турската част, значи не са толкова богати.

    Коментиран от #19

  • 8 историчка

    11 10 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Не съм чул някое турско или циганско семейство да се пресели да живее и работи в Турция! Тук живота е много по-хубав, благодарение на членството ни в ЕС

    Коментиран от #10

  • 9 Ердо

    21 16 Отговор
    В Турция има два народа: турци и кюрди. Всеки си има свой език. Скоро Велик Кюрдистан. Турция ще намалее.

    Коментиран от #23

  • 10 Хи хи хи

    21 3 Отговор

    До коментар #8 от "историчка":

    Права си, живота в България е много по хубав. А случайно да си чула за едни два милиона българи, които са избягали от хубавия живот в България в името на достоен живот за тях и децата си?

    Коментиран от #24, #28

  • 11 Бай ганю

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Юноша":

    Ами поправи го
  • 12 българка

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "историчка":

    Разбира се, че гръцката част е по богата, не само от турската част на Кипър, а много много по богата е от България. А и иначе защо ще идваме тук да им слугуваме, да им сменяме памперсите или да им работим като домашни прислужници. Тук на нас освен слугинска работа друга едва ли биха дали, търпим заради парите, които ги няма в България, а уж и България е в ЕС
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Моля

    8 8 Отговор

    До коментар #5 от "историчка":

    Не си в час, турската е по богата

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Таратор

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Моля":

    На лумпени и умствено осакатени- да! На маnafи също.
  • 17 онбашията

    9 5 Отговор
    Значи Македония може Косово може а Северен Кипър не може а там живеят само турци защо да не е отделна турска държава защо и за Каталуния не може това е истинска дискриминация

    Коментиран от #22

  • 18 А в гръцката част докараха ли вода от Ес

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "историчка":

    Както Турция докара до Турската? Докога ще са на режим в гръцката част?
  • 19 Не само гориво

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "все пустиняци":

    За всякакви стоки ходят в турската част. Дори да се къпят и да пият вода.
  • 20 Всъщност е точно обратното.

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Долни окупатори":

    Има няколко резолюции на ООН, които легитимират престоят им там. Народът ги приема като освободители. От 1974 г. Гърците вече не могат да ги грабят, изнасилват и убиват.
  • 21 Мехмед

    4 1 Отговор
    Всъщност Република Турция трябва да анексира целият остров. Така ще се разрешат доста спорове.
  • 22 Истината

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "онбашията":

    Не може , защото е анексирана чужда територия! Анадъм! А Каталуния е изградена от основи след гражданската война от цяла Испания, Територия , която векове е била Испанска! Все едно шоплъка или македонската част в БГ да иска отделна държава?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хо Хо Хо

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хи хи хи":

    А знаеш ли колко милиона турци избягаха по целия свят? Само в Германия са със милиони.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хасан

    6 2 Отговор
    Дайте да ви обясня ..Кипър никога не е бил гръцки ..там живеят латини католици и османците завладяват острова от тях ..впоследствие за да се намалее влиянието на Папата се заселват православни християни и те се контролират от православната църква ..острова е окупиран от англичаните ,местното турско население е избито , имотите са конфискувани и разграбени а после са продадени на гърците ..
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Юноша":

    Aнглия бeшe гaрaнт зa тeритoриaлнaтa цялocт нa Кипър и прeз 1974 г. мoжeшe нa ceкундaтa дa измeтe турcкaтa aрмия oт ocтрoвa...aкo нe игрaeшe двoйнaтa cи игрa.
  • 28 Родопа

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хи хи хи":

    А ти знаеш ли колко Турци са напуснали Турция .Нашите са 2 милиона напуснали а техните напуснали са 20милиона и те от кеф са избягали щото е ного хубаво в Турция .Че кой бяга от хубаво.
  • 29 сноу

    1 2 Отговор
    Мръсно нещо е гаджала .щом му е изгодно ,сучи ,върти ,дели го на две на три ,че и на осем ще го раздели ,а накрая още дълго ще се каскани ,ще изрови още сто камъка с които да си чукаш собственната глава щом няма ли изгода
  • 30 Ахмед

    0 0 Отговор
    Турция се намеси заради убийствата които вършеше гръцката армия,намериха масови гробове.Нека сега гърците да се опитат пак,тогавашен си спомнят за боя от великия Ататюрк,който ги изхвърли от Анадола през 1924 г.Най мощната армия в Европа показа каква сила е,справка с Азербайджан.
  • 31 Орт

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Долни окупатори":

    А гърците дето избиваха турците след преврата на Никос Самсон беше законно нали?Ех,комуне.