20 Юли, 2021 10:14 3 807 19

Македонците легализират износа на марихуана

  • износ-
  • марихуана-
  • медицински цели-
  • законопроект-
  • фонд

Новият законопроект дава възможност на производителите на канабис да реализират продукция си на международния пазар

Македонците легализират износа на марихуана - 1
Снимка: Shutterstock

На заседанието си в понеделник, правителството на Република Северна Македония е утвърдила текста на проектозакон за контрол на наркотичните вещества и психотропните субстанции, съобщава скопското електронно издание „Плюс инфо“, предаде „Фокус“.

Според правителствената пресслужба този закон предвижда създаването на Агенция за контрол на отглеждането и добива на канабис за медицински и научни цели, която трябва да работи на основата на принципите за законност, експертиза, професионализъм, отговорност, ефективност и прозрачност.

Този законопроект, както се изисква от производителите на канабис за медицински цели, дава възможност за износ на сухи цветове, получени чрез отглеждане на канабис за медицински цели, така че производителите на марихуана да могат да реализират продукцията си на пазарите в Европа и извън нея, като същевременно се спазват международните конвенции и европейското законодателство, уреждащо въпроса.

Фирмите с лицензи за отглеждане на канабис за медицински цели ще трябва да плащат 10% от годишната си нетна печалба към бюджета на страната.

Набраните средства по тази специална сметка ще бъдат използвани за проекти от обществен интерес като подкрепа за фонда за редки болести, подкрепа за медийния фонд, както и програмни приоритети в спорта, културата, гражданското общество, както и за подкрепа на работата на новопредвидената агенция.

Правителствената пресслужба информира, че в текста са транспонирани няколко рамкови решения и директиви на Европейския парламент и Европейския съвет за хармонизиране на тази дейност с регламента на ЕС, както и с няколко конвенции като Конвенцията на ООН за наркотични вещества от 1961 г. с протоколът за изменение от 1972 г .; Конвенцията на ООН за психотропните вещества от 1971 г. и Конвенцията на ООН срещу незаконния трафик на наркотични вещества и психотропни субстанции от 1988 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bob Marley

    26 2 Отговор
    Свобода за Конопа
  • 2 JAPCARS4EVER

    28 3 Отговор
    Е сега Македония за една година ще ни мине със светлинни години,в което няма нищо лошо,ама вместо и ние да се изстреляме в икономиката ще ги гледаме отстрани и ще завиждаме

    Коментиран от #5, #6

  • 3 среднощен

    20 1 Отговор
    Тука ни "изпревариха" макетата... Може би, защото са по-близо до Албания...?
  • 4 Перо

    7 2 Отговор
    Няма нищо лошо в това,ако другите страни имат ефикасен контрол и политика в това отношение. Въпросът е какво може да мине под наименованието “за медицински цели” и как се упражнява режима за внос!
  • 5 ДоларХартия

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "JAPCARS4EVER":

    Не просто се чудят как да им налеят долари в бюджета, за да могат после да си плащат сметките (енергетика, суровини...) в долари. Нас ни карат да си копаем злато, а те да ни дават хартия, а македонците ще ги карат да сеят коноп в замяна на хартията.
  • 6 Перо

    9 10 Отговор

    До коментар #2 от "JAPCARS4EVER":

    Ако беше така,Нидерландия щеше да е милиони години напред,а не държавната администрация да е напълно мафиотизирана и маргинализирана. Известно е,че там наркотиците се продават свободно. Просто макетата се чудят как да пълнят хазната и не знаят какъв таралеж си вкарват в гащите.

    Коментиран от #11

  • 7 Bob Marley

    11 0 Отговор
    Легализация
  • 8 Перо

    4 1 Отговор
    През 90-те имаше ембарго за доставка на строителни материали в бившата СФРЮ,освен за “хуманитарни нужди”. Тогава започнаха да влизат влакови композиции със мрамор,цимент,арматурни железа и т.н. за “гробни паметници и лазарети”!
  • 9 MitkoKulturista

    12 1 Отговор
    Пробужда се тигър на Балканите! Хора с виэия ! УС е огромен пазар го таэи индустрия и забележете ЦВЯТ,я не суха листна маса реагираща на канабис
  • 10 Ейии

    1 1 Отговор
    какво няма да измислят тези мандалорци,пардон македонци северни ,значи!?! С холандците ще делкат пазара,тарикати!
  • 11 Наркос

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Говориш пълни глупости. Нидерландия бвп - 907 милиарда , а България 68 милиарда. 839 милиарда разлика са си баш светлинни години при положение , че площа им е под 1/3 от нашата , а популацията 17 милиона срещу 7 .... минимална заплата 1600 евро на месец. Братио ние още не можем да си откупим електроснабдителната мрежа от чешката мафия ,)

    Коментиран от #12

  • 12 Перо

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Наркос":

    Аз не говоря за икономическо развитие.Дохода им не е от внос на наркотици,а от производство и износ на продукция с висока принадена стойност!

    Коментиран от #16

  • 13 има логика

    4 0 Отговор
    Що пък не? Като им е в повече. Те и без това са яко напушени.
  • 14 ТаУмВзе

    15 0 Отговор
    Маке прави кинти, ние си внасяме боклук и го горим. После кво стана. Е, те го те.
  • 15 temerut

    3 3 Отговор
    Конкуренти на талибаните!?Ай да видим кой кого!Или ЦРУ си намери легален начин на друфо място да се снабдява с дрога.Нещо Азия им се изплъзва.7833
  • 16 wefsd

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    Ти що си мислиш че едното няма връзка с дугото?
  • 17 РОКЕН РОЛ

    0 4 Отговор
    бай Нарко зайко земеделец си урежда бизнеса ??? ДЕА ГЛЕДА ???? може да има НУ ЗАЕЦ НУ В ЗАТВОРА ПОЛЕЖИ
  • 18 mi6osp

    4 0 Отговор
    Медицинска марихуаната се отглежда разрешено Македония от поне 4 г. По-интересно е, че та с български инсталации за екстракция под налягане, с втечнен фреон, под ръководството на българи, произвеждат висококачествени екстракти на активните съставки на конопа, които са много търсена от фармацията суровина с висока цена.
  • 19 Мануил

    1 2 Отговор
    И България трябва да я легализира. Заедно с проституцията.
Новини по държави: