20 Юли, 2021 22:20 5 960 33

ЕС е разтревожен от този план на Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • ес-
  • кипър-
  • план-
  • жозеп борел

ЕС подчертава още веднъж необходимостта да се избягват едностранни действия

ЕС е разтревожен от този план на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел заяви днес, че е "разтревожен" от оповестения от турския президент Реджеп Тайип Ердоган проект за отваряне на бившия курортен град Вароша в Кипър и го окачестви като "неприемлив", предаде БТА, цитирайки АФП.

"ЕС подчертава още веднъж необходимостта да се избягват едностранни действия, противоречащи на международното право, и нови провокации, които могат да увеличат напрежението на острова и да компрометират възобновяването на преговорите за глобално решение на кипърския въпрос", заяви европейският външен министър в съобщение.

След турската операция през 1974 г. Вароша остана под управлението на турската армия и е фактически единствената зона в окупирания Северен Кипър, където няма настанени турци и има възможност за възстановяване на собствеността на изселилите се кипърски гърци, отбелязва вестник "Филелефтерос". Въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН обаче властите в СКТР и турската армия пристъпиха през 2020 г. към частичното отваряне на предградието за посетители, което предизвика остра реакция от Република Кипър и Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да се оправят,

    21 20 Отговор
    нас не ни касае .
  • 3 Saved data

    16 27 Отговор
    Касае ни, Ердо да продължава в същия дух. Като му треснат едни санкции и всички западни инвеститори от там ще дойдат тук и в другите балкански съседи.

    Коментиран от #31

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Osman

    28 31 Отговор
    На това се казва велик лидер!

    Коментиран от #6, #11

  • 6 Гола вОда

    31 21 Отговор

    До коментар #5 от "Osman":

    Нищо велико няма в тоя, върна турция десетилетия назад!

    Коментиран от #9, #17

  • 7 5иция

    18 9 Отговор
    Защо постоянно се натрапва турскара бамеса а нищо не споменавате за военния преврат на 15 юли същата година? Манипулация.
  • 8 5иция

    14 9 Отговор
    Зящо постоянно се наттрапва турската намеса а нищо не споменавате за военния преврат на 15 юли същата година? Манипулаций и копи пеис.
  • 9 бай Стоил

    41 9 Отговор

    До коментар #6 от "Гола вОда":

    Аз познавам Турция преди Ердоган и сега. Не десетилетие, а поне столетие е, но напред. Този човек толкова болници, училища, университети построи в Турция, че си нямате на идея. Преди него болниците им бяха мизерни като нашите, а сега много българи отблизо знаят турските болници, много българи отиват в Турция да се лекуват. Нови болници, чисти, със съвременна апаратура, обслужване на най високо ниво. Затова поне не лъжи, като не знаеш как е
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 OSMAN I

    15 23 Отговор

    До коментар #5 от "Osman":

    Велик велик, колко да е велик, лирата двайсе стинки, кюрдите му дишат във врата, канал ще прави😀😀😀

    Коментиран от #16

  • 12 Така, значи

    13 16 Отговор
    Западняците са само думи. Те имат много силни военновъздушни сили и флот. Нека бъдат поставени между турските брегове и Кипър, така че окупационната турска армия в Кипър да бъде принудена да се предаде, бежанците да се върнат по домовете си, редът и сигурността да се върнат на острова и да изгрее нов по-добър ден за всички негови жители, с уважение към всички племена и религии и човешки права, които турците сега нарушават.
  • 13 Дааа

    13 12 Отговор
    [Въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН] Турция, международното право, правата на човека, резолюциите на ООН и т.н., са несъвместими понятия. Турция, потисничество, убийства, грабежи и т.н., са съвместими понятия.
  • 14 ДаЗдраПерМа

    7 6 Отговор
    Крим имал проблем с водата ами да отидат руските власти в северен Кипър и да видят как Турция ги снабдява с вода. Направиха един мост и се радват че това лято е дъждовно а догодина а по догодина ще си смучат лактете.
  • 15 Евро

    22 5 Отговор
    Когато еврогейците взеха Палестина и я населиха с еврей за това нищо не говорят и продължават с мълчанието което еврейте продължават с окупацията.

    Коментиран от #33

  • 16 Osman II

    19 7 Отговор

    До коментар #11 от "OSMAN I":

    Къде кюрдите му дишат във врата, ако имаш предвид терористите, които и кюрдите ги плюят, та те откак Ердоган е на власт са се скрили в мишите си дупки. Преди нали атентати правеха, Ердоган отдавна им отряза ръцете от раменете им. Ако симпатизираш на терористите, иди там на терен, малко да се по гаври с теб турския аскер
  • 17 Гюро Михайлов

    22 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гола вОда":

    Да ,, върна ‘’ Турция, в която са 6 от 10 мегапроекта в света , стана трета в света с бойните дронове, не цепи басма на никой щом става въпрос за интересите на Турция , като жалка България , която се управлява от Вашингтон и Брюксел .
  • 18 гост

    8 14 Отговор
    Днес минах покрай едно чейнджбюро... Лирата вече 19 ст. Преди ерата Ердоган бешв левче :) Другите коментари са излишни

    Коментиран от #19

  • 19 Guest

    19 2 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Да беше и минал покрай пощата на село, да видиш тъжните и разочаровани лица на българските пенсионери стискащи мизерните си пенсийки. А знаеш ли какво ми отговори един пенсионер? Момче каза, тази пенсия е у мен само тези 100 метра, от пощата където я получавам, до аптеката където я оставям
  • 20 Кирения

    5 11 Отговор
    cега кипърските турци са малко на брой в Кипър. по-малко от 50 000. повечето живеят в Англия от години. дори те не издържаха на турската политика, нито стотиците хиляди заселници (които иронично ги наричат водорасли) от Анадола, които се преместиха там, променяйки напълно културата на местните жители

    Коментиран от #21, #22

  • 21 кочинландия

    19 4 Отговор

    До коментар #20 от "Кирения":

    Ние сме им голяма конкуренция, уж сме в ЕС, а над два милиона българи избягаха от българския рай. Биха и избягали много повече, но възрастта им пречи
  • 22 5иция

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кирения":

    Населението на северен Кипър е 382 000.

    Коментиран от #25

  • 23 Фатален ход

    5 10 Отговор
    Днешният извод е, че Ердоган буквално е "убил" преговорите за разрешаване на кипърския проблем и обединението на острова. Отсега нататък Турция ще бъде ограничена до безплодната северна част и нейните ограничени и невъглеводородни морета. Напротив, много вероятно е сега да видим големи гръцки сили, инсталирани на острова, и огромни и много силни мултиетнически сили, западни, арабски, израелски, индийски, които да се грижат за сигурността на Свободен Кипър, да осигуряват южните региони, морските търговски пътища и въглеводородите в Източното Средиземноморие. Турците могат да се самообвиняват за непримиримото си аз и арогантния деструктивен Ердоган. Официално те вече могат да забравят завинаги за какво са се борили в продължение на почти 70 години, прекия или косвения контрол на целия остров и геополитическите и икономическите ползи, които това води.

    Коментиран от #30

  • 24 Сенер Левент

    3 5 Отговор
    Премиерът на инвазията Еджевит през 80-те години: „Ако не бъде взето федерално решение, очевидно е, че на острова ще има две държави, които постоянно ще тровят отношенията между Турция и Гърция, или островът ще бъде разделен между Турция и Гърция. Турция няма интерес да доведе Гърция от южната й страна, в момент, когато имаме толкова много проблеми на Запад, в Егейско море. Ние бихме направили Гърция държава от Близкия изток със собствените си ръце и по този начин се увеличават проблемите между двете страни." Това вече е факт. И запомнете какво ще ви кажа. Ердоган може да доведе Гърция до Черно море, да доведе Гърция и от северната част.

    Коментиран от #28

  • 25 382 000

    5 6 Отговор

    До коментар #22 от "5иция":

    50 000 кипърски турци + 332 000 водорасли от Анадола
  • 26 Евала

    6 9 Отговор
    Единствените, които в наши дни презряха и се противопоставиха на Турция с храброст и достойнство, са силни опозиционни партии, представляващи истинските кипърски турци. Те очевидно смятат за жизненоважен въпрос за тях да живеят в един европейски Кипър, а не като жители на турска провинция. Днес те се противопоставиха с лични рискове на практика.

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хасан

    4 6 Отговор

    До коментар #24 от "Сенер Левент":

    Турция ще се съобразява с нищожна Гърция !? ...Два народа две държави това е решението ..и в бъдеще след като турското население на острова се увеличи може да има обединение под турска защита
  • 29 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Евала":

    Ти пък ..това са финансирани от западни фондации предатели ..кой турчин ще иска да живее при гръцко владичество
  • 30 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Фатален ход":

    Не е фатален ход ..Гръцкия Кипър не е член на НАТО и като такъв турчина може когато си иска да вземе останалата част ..само една искра трябва

    Коментиран от #32

  • 31 Факт

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Saved data":

    Абсолютно! Тябва и границите ЕС да се подсилват!Падишаха се опитва да играе Шах с подкрепата на братушките!
  • 32 Байдънян-опулос

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Само че Кипър е в ЕС, докато Турция не е, само че Кипър е цивилизована държава, докато Турция не е, само че Кипър има симпатиите на цялото човечество, докато Турция не е харесвана, и, само че всъщност Турция също е извън НАТО. Още днес всички членове на Съвета за сигурност на ООН се обявиха срещу Турция. САЩ, Русия, Китай, Франция, Англия и в допълнение Германия. Имате уникалната способност да обедините всички срещу вас, дори и тези, които са врагове един на друг. Турска работа..
  • 33 нали

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Евро":

    с изключение на това, че евреите, макар и отделна етническа група в тези области от древността, не са имали държава, както кюрдите в турция все още нямат държава, докато турците от кипър са имали.