3 99450

Германски учени: след Ковид-19 често се стига до увреждане на органи

 • коронавирус-
 • пандемия-
 • ваксина

При белодробните отклонения наблюдаваме най-вече увреждания на белодробната тъкан, в резултат на което възниква злокачествена обмяна на газове

Германски учени: след Ковид-19 често се стига до увреждане на органи - 1
Снимка: DW

Всеки пети, прекарал инфекция с коронавирус, показва късни вторични последствия - обикновено увреждане на сърцето или белите дробове. Много от останалите, боледували от Ковид-19, се оплакват от бързо изтощение.

Всеки пети човек, прекарал инфекция с коронавирус, показва късни вторични последствия - обикновено увредени вътрешни органи. Това са установили изследователи от университета в Улм. "Проследихме 250 пациента, 20% от тях имат увреждания на вътрешни органи", казва Доминик Букерт, главен лекар на специализираната лечебница за вторични последствия от Ковид-19, засягащи белите дробове, сърцето и съдовете.

Миокардит и задуха

Но и останалите пациенти не са без оплаквания. При тях не е установено увреждане на органи, но обикновено те издържат по-малко на натоварвания, отколкото преди болестта, обяснява Букерт. Той разказва, че повечето пациенти, които посещават лечебницата, са на възраст между 40 и 50 години, главно мъже. "Всъщност тези хора са относително здрави, нямат хронични заболявания", констатира главният лекар, който добавя, че сред пациентите обаче има и млади мъже на възраст около 20 години.

Университетската клиника създаде още през февруари тази лечебница, която е и център за консултации при т.нар. пост Ковид синдром. Лекарите, които работят там, се натъкват най-вече на възпаления на сърдечния мускул и на последиците от такива възпаления. Сред тях са сърдечна слабост и прескачане на сърцето, казва Букерт. "При белодробните отклонения пък наблюдаваме най-вече увреждания на белодробната тъкан, в резултат на което възниква злокачествена обмяна на газове." Последицата е позната на много хора, прекарали такива заболявания: задуха.

Потвърждение на известното досега

Резултатите, получени в Улм, се покриват с изводите, които и други германски клиники направиха при проучването на късните последствия от Ковид-19, казва още главният лекар.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Счупи тъпомера

  45 8 Отговор
  А, то щото от ваксините никак не е често, че и при здрави хора.

  Коментиран от #11, #12

 • 2 мародер

  38 5 Отговор
  След ковид или след ваксиниране от ковид, защото като че измененията се дължат на ваксините а не на болеста!?
 • 3 NikNay

  44 5 Отговор
  А само да попитам, това с ваксините не е ли заразяване с вируса макар и контролирано ?

  Коментиран от #5, #15

 • 4 Лейка

  24 2 Отговор
  Дойч Веле. Пак ли Вие ръсите акъл? Китай и много други държави представиха. И айде кажете кой подкрепи Бойко и компания с една Фондация. Преди три месета се бихте в гърдите, че Вие сте измислили името Герб. Нима не помним нищо ???
 • 5 Счупи тъпомера

  14 1 Отговор

  До коментар #3 от "NikNay":

  Уж не трябваше да бъде, но май така се получи.
 • 6 Въй

  25 4 Отговор
  Германски учени: След ваксиниране срещу вируса "Ковид-19" , често се стига до увреждането на органи.

 • 7 бушприт

  15 1 Отговор
  " злокачествена обмяна на газове"-пръц и вдиш.
 • 8 Д-р Куин

  20 5 Отговор
  Тия " германски учени" лъжат!! Тия 20% са имали увреждане на вътрешните органи и ПРЕДИ " инфекцията с коронавируса доколкото този " вирус" съществува?? Никой досега не го е доказал!!
 • 9 А пък..

  26 4 Отговор
  Ваксините за ковид са елексири за дълголетен живот.Ненормалници.Ошашавихте хората с този Ковид.
 • 10 имаджин

  12 0 Отговор
  Глупостта не ходи по тайгата.
 • 11 Баба Гицка

  7 16 Отговор

  До коментар #1 от "Счупи тъпомера":

  Не е. Ваксините само симулират заболяването, което дава време на организма да изгради имунен отговор. При заболяване има масово лавинообразно размножаване и ако организмът не успее навреме, няма спасение. Особено за вирусни инфекции, за които няма почти никакви други лекове. Но, дори и да успее, при заболяване има милиони заразени клетки, които имунната система трябва да унищожи. Оттам и последствията.

  Коментиран от #14

 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 ще видим

  5 14 Отговор
  Антиваксърите са големи бабаити, ама да не им клекне г..., в скоро време.

  Коментиран от #16

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 Баба Гицка

  5 16 Отговор

  До коментар #3 от "NikNay":

  Не, в РНК ваксините няма никакъв вирус. Във векторните има, но той е друг, безвреден и само носител на информация за Ковид-вируса. Никоя ваксина не заразява и съответно не може да инфектира организма.

  Коментиран от #19, #34

 • 16 Счупи тъпомера

  8 1 Отговор

  До коментар #13 от "ще видим":

  То щото на боцнатите не им клекна вече.
 • 17 Ихи ихи

  18 3 Отговор
  Готови сте звезди да свалоте на земята само и само да насилиъе хората да се ваксинират Талибаните така не правят както вие нагло и безочлево гледате да излъжете човечеството за да бъдат послушковци и да си напълнете джобове с парици Прилагате геноцид но той ще се обърне срещу вас ЗАПОМНЕТЕ ТОВА ЗА ДА НЕСЕ ВАЙКАТЕ ПОСЛЕ

  Коментиран от #21

 • 18 Лейка

  6 1 Отговор
  Дойч Веле. Къде бяхте когато Китай официално писа преди година и половина? Даже и не запомнихте важни неща от тях тогава. Сега дрънкате.... Да не сте поредната Пик медия?
 • 19 Лейка

  3 8 Отговор

  До коментар #15 от "Баба Гицка":

  Точно така и и дано хората проумеят поне малко. Благодаря за точния коментар.

  Коментиран от #20, #32

 • 20 Счупи тъпомера

  10 4 Отговор

  До коментар #19 от "Лейка":

  Ти си лейка, ама явно куха, така трябваше да бъде, но практиката показва друго. Пък и от къде вие с баба ти гицка, знаете, какво точно има в тези препарати? Да не ги произвеждате?
 • 21 Охи Охи

  2 3 Отговор

  До коментар #17 от "Ихи ихи":

  Ваксини се правят от векове и те са спасили човечеството от болести, които преди това са покосявали милиони. Иначе, всяка стока се заплаща и все някой печели. Когато си купуваш домати - не се ли кахъриш, че някой си пълни джоба? Ти, например, как си изкарваш парите?

  Коментиран от #22

 • 22 Счупи тъпомера

  11 1 Отговор

  До коментар #21 от "Охи Охи":

  Хем е така, хем не е точно така. Ваксини се правят от векове, но не за 5-6 месеца. В момента вие боцнатите, сте един глобален медицински експеримент.

  Коментиран от #26

 • 23 DW измамници

  15 1 Отговор
  Уврежданията идват след ваксините. Ваксинираните почват да боледуват.
 • 24 АнтиБиотик

  5 0 Отговор
  Стига до увреждане на органи след "лечение" на опасния вирОс...
 • 25 насоросбратму

  19 0 Отговор
  Добре де, щом ваксините са толкова сигурни и безобидни. Защо няма върху тях написано с главни букви - ГАРАНТИРАМЕ, ЧЕ ВАКСИНАТА Е НАПЪЛНО БЕЗОПАСНА. А всъщност пише, с дребен шрифт, че при усложнения, единственият, който носи отговорност си ти, че си се съгласил да ти я сложат.

  Коментиран от #29

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Гост

  14 1 Отговор
  И от ковид ваксата имат увреждания. Трайни. Кога най после ще направите и такова изследване за трайни щети от ваксата?
 • 28 Счупи тъпомера

  6 1 Отговор

  До коментар #26 от "МУНЧУ ПАСТИР НА ТЪПИРИ":

  Ти що не си пиеш хапчетата и от кога в лудницата има интернет?
 • 29 Баба Гицка

  0 8 Отговор

  До коментар #25 от "насоросбратму":

  АСПИРИН: 4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ Както всички лекарства, АСПИРИН Протект може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Често стомашно-чревни нарушения като коремна болка и микро кръвоизливи. Не често е съобщавано за гадене, повръщане и диария. Рядко стомашно-чревни кръвоизливи и стомашни язви, а при астматици могат да се появят реакции на свръхчувствителност (пристъпи на задух, кожни реакции). В изолирани случаи са описани увредени чернодробна и бъбречна функции, хипогликемия и тежки кожни реакции (вариращи до еритема ексудативум мултиформе). В ниски дози ацетилсалициловата киселина може да редуцира екскрецията на пикочна киселина. Това може да причини пристъп от подагра при предразположени пациенти. В много редки случаи, продължителното използване на АСПИРИН Протект може да причини анемия, което се дължи на окултни кръвоизливи от гастроинтестиналния тракт (желязодефицитна анемия). Ако имате черни изпражнения, трябва веднага да уведомите Вашия лекар. Стомашно-чревните кръвоизливи могат в редки случаи да доведат до перфорация. Световъртеж и шум в ушите, особено при деца и пациенти в напреднала възраст могат да са симптоми за тежко предозиране. Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  Коментиран от #30

 • 30 Счупи тъпомера

  8 0 Отговор

  До коментар #29 от "Баба Гицка":

  Ти не си у ред. Какво ми сравняваш коремни болки с трайно увреждане на цели органи?

  Коментиран от #36

 • 31 опитен съсел

  6 0 Отговор
  Не се знае след години какво ще се случи с ваксинираните, имунизациите не са много по различни и съм склонен да вярвам че ЛГБТ лудостта е доведена именно от задължителните имунизации на децата в градините и училищата. А доктори можете ли да ми докажете какво има в ампулата/шишенцето ако ви я дам без ЕТИКЕТ?
 • 32 Баба Гицка

  1 2 Отговор

  До коментар #19 от "Лейка":

  Еклезиаст, 10

  Коментиран от #35

 • 33 Има си хас

  8 1 Отговор
  Да не уврежда органи .Ми тия биологични отрови дето ги пускате от самолетите как мислите.Ами то това е целта на тоя Ковид .Но хората разбрахме измамата наречена пандемия.
 • 34 NikNay

  5 0 Отговор

  До коментар #15 от "Баба Гицка":

  Незнам бабе ама в уикипедия пише нещо по-различно ! Не съм виролог но логиката говори в моя полза освен ако логиката е алогична.

  Коментиран от #38

 • 35 Счупи тъпомера

  6 0 Отговор

  До коментар #32 от "Баба Гицка":

  Като си вярваща, защо се ваксинираш, нали Бог бди над теб? Аз също предпочитам Бог да ме пази.
 • 36 Баба Гицка

  0 6 Отговор

  До коментар #30 от "Счупи тъпомера":

  Ти нaли cи у рeд - вeчe cчупи 10 ТЪПOМEРA, изрaзхoди 20 никa и cи нaцвъкa 20 плюcчeтa, кaктo и нa другитe 20 минуcчeтa. ... Щoм нe иcкaш - нe ce вaкcинирaш и cи нocиш кръcтчeтo ...

  Коментиран от #43

 • 37 Гацо

  1 0 Отговор
  Яко мандръсяние и ракия...Нема тоя оня...
 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Баба Гицка

  0 6 Отговор
  Да, ама не: Ваксина - Уикипедия
 • 42 Хаха да

  8 0 Отговор
  Ама 90-95% от германците са си behindert и без ковид и без пандемия. Както физически, така и психически са недъгави, а за населението 15-25г да не говорим, там всякаква надежда е изгубена, половината са с неясен пол другата половина са бавно развиващи се... Жалко но факт, самите германци от старото поколение казват, че внуците им са кръгла нула и масово всичко е Müll

 • 43 Денислав

  2 1 Отговор

  До коментар #36 от "Баба Гицка":

  Дано скоро отидеш при доста от ваксинираните

  Коментиран от #48

 • 44 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

  2 3 Отговор
  Ако нямам мозък в главатаси,ще повярвам,че Тендинита,който вече е на 76дена на дясно ахилесово сухожилие е от последствия на ковид 19!Сърцето се натоварва,писах ви още ноември края,когато се гледахме с НЕЩОТО!Когато срещнеш Нещото се увеличава Кръвно,Пулс с над 30%,атакува Средно ухо ,също усещаш!Който е създал този Генетичен убиец е гениален!

  Коментиран от #45

 • 45 Сигурно

  1 5 Отговор

  До коментар #44 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

  Посред бял делничен ден си пиян на мотика и плямпаш квото ги дойде, вече само асоциалните вярвате на тая корона, личите си и по улицта кои сте, за вас контакт с хора и без това не е съществувал никога преди пандемията, а това ви храни болното съзнание да пищите по цял ден за маски и ваксини. Жалки картинки експериментални...
 • 46 Механик

  3 0 Отговор
  От ГМО-то и химикалите + глифозидите и хормоните, съвсем няма увреждания. Ама никак!!
 • 47 Майна

  6 0 Отговор
  В Провинция Саксония където съм от миналия петъ се взе решение и ВЕЧЕ МАСКИТЕ НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ. ТУК ВСЯКА ПРОИНЦИЯ ИМА АВТОНОМНОСТ НА РЕШЕНИЕТО. ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ОТМЕНЯТ ??????
 • 48 Баба Гицка

  1 2 Отговор

  До коментар #43 от "Денислав":

  Дано скоро не отидеш при доста от неваксинираните.
 • 49 МмАаНн

  1 1 Отговор
  След всякс прекарана тежка вирусна инфекция - пневмония или грип А или Б ходиш като парцал месец-два, нямаш сили за нищо и сърцето ти хлопа неравномерно. Говоря от личен опит, на няколко пъти. Не е нещо ново, че да го приписват като уникално на Ковида
 • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.