21 Юли, 2021 18:39 3 436 12

Макрон нареди големи разследвания

  • франция-
  • журналисти-
  • манюел макрон

Проучват шпионирането на журналисти

Макрон нареди големи разследвания - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Френският президент Еманюел Макрон нареди поредица от разследвания по случая с подслушване с помощта нa електронна система за шпионаж "Пегас". Според Ройтерс премиерът Жан Кастекс е съобщил това в ефира на местната телевизия, съобщи БНР.

Във вторник „Льо Монд“ съобщи, че един от телефонните номера на Макрон е в списъка на мароканските разузнавателни агенции за организиране на наблюдение с помощта на „Пегас“. Освен това списъкът включва номера на бившия премиер Едуар Филип и 14 министри.

"Ако тези факти бъдат потвърдени, би било много сериозно“, цитира изданието изявлението на Елисейския дворец. „Необходимо е да се установи истинската картина във връзка с това разкритие."

По-рано неправителствената организация „Забранени истории“ и 17 медии по света публикуваха разследване, в което се твърди, че редица държави са шпионирали голям брой хора по света, използвайки израелски шпионски софтуер за мобилни телефони, разработен от NSO Group. Правото на използване на тази система се предоставя изключително на държави и правителствени агенции със специално разрешение от израелското правителство, издадено за всеки отделен случай. Според френски журналисти е организирано наблюдение от редица страни, включително на около 1000 телефона във Франция, сред които има и устройства, използвани от журналисти.

Според неправителствени организации французите са подслушвани от Мексико, Индия, Мароко и Унгария. Някои от тези държави категорично отрекоха каквото и да било участие.

Във вторник централната прокуратура на страната съобщи, че Франция е започнала разследване на докладваното подслушване на разговори на свои журналисти. Разследването се провежда по подозрение за нарушаване на законите на редица държави, използвали израелската система за подслушване. По-специално става дума за намеса в личния живот, прихващане на кореспонденция, създаване на престъпна група.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    19 0 Отговор
    Да почне от събратята си евреи, и позастарели бсбички които го ухажват и си пропадат по него

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Нахъсан е.

    18 0 Отговор
    Страх го е,че някой ако е чул нещо може да му изкара кирливите ризи.
  • 3 Пурко

    18 0 Отговор
    Този няма ли някоя нова баба да го елиминира, за да не страда цяла Европа от извратеното му съзнание!
  • 4 Пегас

    16 0 Отговор
    Менас, защо ми прилича на димна завеса. Подслушвали го евреите, ама Макрон излезе от банкерските среди на Франция, които се държат от евреи. Той е тяхно момче.
  • 5 Наши Програмисти са работили за Кипърец

    5 0 Отговор
    Бушон, а всичко е, било като работа за Израел, те са ръководили!! Някой нашенци, би трябвало да се възползвали от този Пегас??? Който има връзки с Израел!!! Не са много на брой!!
  • 6 Буратино

    9 0 Отговор
    Нещо за санкции срещу Израел?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ARGON

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Прав си. Еврейският Макарон е наредил подслушването и сега се прави на ощипана мома.
  • 9 Франко

    2 0 Отговор
    Този със задължителното ваксиниране скоро време пак ще бъде шамарен , и ще трябва да се радва ако са само шамарчета
  • 10 БСП трол

    2 0 Отговор
    Абе как влиза тоз Пегас в тилифона? Дайте го и аз да подслушвам!
  • 11 Минка

    1 0 Отговор
    Явно шамара върши работа,а след нови 2-3 ще разбере откъде ...изгрява слънцето!
  • 12 БРЦК

    0 0 Отговор
    Макрон пожелавам да ти излезе такова нещо за което медицината не е сънувала
    Да се печеш на бавен огън така както печеш ФРЕНСКИЯ НАРОД. И ТИ СИ ОТ ГЕЙ ГЕРАНТОФИЛСКАТА ПАСМИНА ЗАТОВА НЕ ТРОВИ ВЪЗДУХА
Новини по държави: