22 Юли, 2021 10:54 1 549 11

Мигрантите в Белгия прекратиха гладната си стачка

  • гладна стачка-
  • протести-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • споразумение

Засега няма подробности за споразумението с властите, което направи възможно спирането на гладната стачка

Мигрантите в Белгия прекратиха гладната си стачка - 1
Снимка: БГНЕС

Група мигранти и бежанци заявиха, че са прекратили гладната си стачка след споразумение с коалиционното правителство на Белгия, което е рискувало да се разпадне заради протеста.

Стотици протестиращи провеждат гладна стачка в продължение на близо два месеца, настоявайки да получат разрешение за пребиваване, след като живеят в Белгия от години. Те си устроиха къмпинг в историческата църква "Св. Йоан Кръстител" в Бегинаж в центъра на Брюксел. В понеделник зелените и леви партии заплашиха да се оттеглят от управляващата коалиция, ако някой от стачкуващите умре, пише „Политико”.

След като не успяха да постигнат отстъпление от страна на властите, мнозина отказаха тази седмица не само храна, но и вода, припомня БГНЕС.

Вчера стана ясно, че мигрантите са постигнали споразумение с правителството и са решили да прекратят „засега“ гладната си стачка, докато видят дали правителството ще спази обещанията си.

Държавният секретар по въпросите на убежището и миграцията Сами Махди потвърди, че е постигнал споразумение с протестиращите. Нито Махди, нито протестиращите обясниха какво точно предвижда то и дали правителството е обещало на протестиращите права за пребиваване.

Белгийските медии съобщиха за взаимно приемлива сделка, при която правителството ще ускори процедурите за узаконяване на мигрантите, които са участвали в протестите, но при условие това да се прави за всеки случай поотделно, а не автоматично разрешение за пребиваване за цялата група, както поискаха протестиращите.

В прессъобщение Махди заяви, че правителството е успяло да убеди мигрантите, че „съществуващите процедури за [узаконяване] са хуманни“ и е обещало да „продължи да работи по структурното подобряване на съществуващите легални канали за миграция“.

„De Standaard” съобщи, че правителството ще ускори процедурите „за индивидуални решения по хуманитарни причини, а за най-уязвимите хора - по медицински причини“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мемет арабина

    14 1 Отговор
    Машалла братя шериат за Белгия
  • 2 толерастията е вредна

    20 0 Отговор
    Е така Европа абдикира и загива! Дават ясен знак, че всеки навлек може да прави, каквото си иска стига да ги изнуди и уж да спре да яде ! А на европейците отнемат права заради отказа им да се "ваксинират" с недоказани субстанции!? Какво беше "по-добре да съм негър от Алабама"?
  • 3 SH BG

    15 0 Отговор
    А девиците кога ще им ги дават... :::)))

    Еврогейските соростии си заслужават случващото им се...!!!

    Дааа...!!!
  • 4 dfu

    10 0 Отговор
    Каква е тази гладна стачка 2 месеца? За 1 месец трябваше да са умрели от глад.

    Коментиран от #5

  • 5 фен на сидеров

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "dfu":

    ами, щафетна, приятелю ! днес - вода, утре - щафети..... и така - до победа !
  • 6 толерантен

    16 0 Отговор
    почнаха с мръсните номера тези паразити, 2 месеца гладна стачка и още мърдат, ама тези зелени и леви, те унищожават Европа, това е истината...
  • 7 123

    8 0 Отговор
    Тея навлеци са посъветвани от Сатанистите да изнудват правителството. Никой не е гладен. Всичко е нагласени постановки пускани по медиите.
  • 8 Съдията Дред

    12 0 Отговор
    Два месеца гладуват ? По принцип човешкият организъм не може да понесе повече от 1 месец глад. Живота е застрашен и ако не пият вода повече от три дена. Това на чисто изнудване ми мяза. И някак симптоматично са окупирали стара християтска църква, за да покажат кои са господарите. Сега всеки навлек със статут ще доведе още поне десетима, щото не може да се разделят семейства. И толерантните белгийци ще ги хранят. Но същите тия белгийци не се впечатляват, че източно европейските сезонни работници ги лишиха от осигуровки, че живеят в мизерни условия, че им се плаща под минимума. Тях кучета ги яли.
  • 9 Дедо

    5 0 Отговор
    Махди... Истински белгиеца, 12то поколение.
  • 10 temerut

    2 0 Отговор
    Скакво нашите цигани са по-лоши от тези емигранти?Ама тях -накуп в самолета и дома!С тези се преговаря!Че нашите са и по-работливи, и по-интегрирани па даже и част от тях-християни.Ама не!
  • 11 Престанете

    2 0 Отговор
    с глупостите! Никой не може да гладува 2 месеца. Ако са гладни и свинско ще лапат. Продажното правителство си измива ръцете за престъпното си решение за подмяна на изконното население с пришълците. Ако европейци направят такова нещо в техните държави, как ли биха постъпили с тях?
Новини по държави: