Last news in Fakti

22 Юли, 2021 14:51 1 656 13

Зоран Заев: “Оптимист съм, че ще намерим решение на спора със София“

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • зоран заев-
  • спор-
  • интервю

България се превърна в проблем за еврочленството ни. Но се надявам спорът с България да намери решение след избирането на новото правителство в София, казва в интервю за ДВ македонският премиер Зоран Заев.

Зоран Заев: “Оптимист съм, че ще намерим решение на спора със София“ - 1
Снимка: БГНЕС

Тук поместваме само част от интервюто с премиера на Северна Македония Зоран Заев в телевизионното предаване на ДВ "Конфликта зона". Ето какво каза той във връзка със спора между Скопие и София, който блокира евроинтеграцията на западната съседка на България:

Сара Кели: Дотук пътят беше труден, а тепърва предстоят още много препъни камъни. Първоначално Франция блокира разширяването на ЕС. После Гърция спъваше процеса. Сега пък на пътя ви се е изпречила България, която преди беше настроена приятелски. Пита се: не трябваше ли да получите по-разширена сделка или гаранции от страните-членки на ЕС още от самото начало, преди да промените името на страната на Република Северна Македония?

Зоран Заев: Бавният процес на взимане на решения и нуждата това да става с консенсус представляват голям проблем, защото не е наша най-характерна черта да преговаряме с България или с Гърция, да водим диалог и дипломация, за да решим спорни въпроси, които съществуват от 30 години, като например спора между Северна Македония и Гърция за името. Но демонстрираме пред света, че тук, в Югоизточна Европа, и дори в страни кандидат-членки като Северна Македония, европейското поведение и практики не са ни чужди. Освен това представляваме много рядък, но и много ярък пример за функционираща мултиетническа и мултирелигиозна демокрация, който опровергава цялата тази представа за етнически граници и т.н. Все пак, накрая България се превърна в проблем за еврочленството ни. Но много вярвам, че когато заработи парламентът в България и бъде съставено правителство, ще се отвори и възможност за решение.

Сара Кели: Нека действително поговорим за възможността да се намери решение. Съвсем наскоро, по повод спора с България за езика и историята, Вие казахте, цитирам дословно: „Веднага след изборите ще намерим решение, защото проблемът е абсурден.“ Изборите приключиха. Кога ще станем свидетели на това решение? След колко време?

Зоран Заев: Съгласно българската конституция, на тях са им необходими 20-30 дни да гласуват правителството в парламента. В момента там се водят преговори за сформирането на политическо правителство след изборите, проведени на 11 юли. Вярваме, че до края на този месец източната ни съседка България ще има правителство, защото, освен с президента на страната, ние трябва да продължим да разговаряме с правителството. Това е въпрос от компетенциите на правителството - то участва в Европейския съвет, където трябва да намерим решение.

Сара Кели: Господин премиер, Вие дадохте такова обещание: „Веднага след изборите ще намерим решение.“ Искам да Ви попитам, оправдан ли е все пак този оптимизъм, къде виждате основания за него? Българските политици например, включително настоящият президент и лидерът на опозицията, твърдят, че няма да мръднат от позицията си по въпроса. А и обществеността няма подобно желание. Според едно неотдавнашно допитване сред българите, 80% от тях смятат, че политиците трябва твърдо да отстояват тази своя позиция. Основателен ли е оптимизмът Ви?

Зоран Заев: Настроен съм оптимистично, защото по време на последното ни посещение на 17 юни се срещнахме с всички официални представители в България, с президента, с министър-председателя, с различни министри, и говорихме по всички открити спорни въпроси в търсене на решение. И имаше пълно потвърждение в това отношение, но трябваше да се изчака сформирането на политическо правителство в България. Тъкмо затова съм оптимист в заключението си, че ще продължим да сме приятелски настроени един към друг, тъй като сме най-напред съседи и е нормално да искаме да осигурим по-добро бъдеще за нашата младеж, а не да направим грешка в това отношение. Ето защо силно вярвам, че когато има ново правителство, ще и има възможност за решение.

Сара Кели: Добре, но Вие знаете, че седем процента от обществото в страната Ви са на мнение, че не Вие трябва да направите компромис. И за да имаме пълна яснота, бих искала да Ви попитам как смятате да действате оттук нататък, след като по всичко изглежда, че и българите не са готови на компромис. А както споменахме по-горе, вече изразходвахте солиден политически капитал, когато през 2018 г. се съгласихте да преименувате страната си. Смятате ли, че успешното прокарване на преименуването, въпреки че участието в националния референдум остана под необходимата граница, спечели гражданите за демократичния процес в страната и вдъхна енергия на реформите, които искате да извършите с цел еврочленство?

Зоран Заев: Да, твърдо съм убеден – заради бъдещето на нашите граждани и на страната ни в Европа. Имам честта, и то за втори път, да съм начело на страната след промяната на името ѝ след много сложни преговори. И то по проблем, съществуващ от 27 години. Проведохме референдум. Проведохме 130-дневни дебати в парламента, с две трети мнозинство и трикратно парламентарно гласуване за промяна на Конституцията, тъй като названието на страната е фиксирано в нея. И всичко това най-вече, разбира се, в името на надеждата, че бъдещето ни ще е в Европейския съюз, а също и в името на нашата втора цел, която вече постигнахме – пълноправното членство в НАТО. Днес сме 30-ият член на НАТО, но ЕС не спази обещанието си. Защото официално обещаха на гражданите ни, че ако осъществим този процес, ще има и възнаграждение: бъдещето ни в ЕС. И ние продължаваме по този път. Но днес разочарованието е голямо.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 човек от народа

    21 0 Отговор
    ама, то спор няма ! ние не спорим с дървени кратуни ! просто сме поставили условия.....
  • 2 dfu

    21 1 Отговор
    И аз съм оптимист при толкова лесно решение на проблема им - просто признават историята такава, каквато е, и проблемът изчезва.
  • 3 Що е маке

    19 0 Отговор
    Все е ла@но , това са хора с промити мозъци и чуггунени глави. За всичко спорят и винаги трябва да е на тяхното Ще ни забият нож в гърба, ако отстъпим.
  • 4 джендър бъдеще за Европа

    5 6 Отговор
    Скоро цяла Европа ще стане мюсюлманска и европейките ще раждат ислямстчета а мъжете ще се обличат в роклички и ще проституират

    Коментиран от #8

  • 5 LOSHIA

    15 0 Отговор
    Трябва, трябва Заев ,иначе ще видите Космоса през крив макарон
  • 6 321

    2 2 Отговор
    Проблема ви Русия,тя не иска,а другите просто изпълняват.
  • 7 Перо

    9 0 Отговор
    Преспанският договор урежда двустранни отношения между Гърция и РСМ. ЕС и БГ нямат отношение към него и никой не може да обещава на РСМ членство.Това не е сергия! БГ е поставила условия и никой не се интересува РСМ до готовност за приемането им!
  • 8 ПКП Я

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "джендър бъдеще за Европа":

    Слагай рокличката идваме довечера, да не избягаш!
  • 9 Перо

    7 0 Отговор
    Преспанският договор урежда двустранни отношения между Гърция и РСМ. ЕС и БГ нямат отношение към него и никой не може да обещава на РСМ членство.Това не е сергия! БГ е поставила условия и никой не се интересува от РСМ до готовност за приемането им!
  • 10 После

    9 0 Отговор
    следва и Румъния,нали македонците бяха казали,че Влад(Дракул)Цепеш бил от македонски произход
  • 11 Жорж

    9 0 Отговор
    Решението е да се признаете всички македонци за чисти българи.
  • 12 Полковник РУМНО

    2 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe
  • 13 Ръб

    0 0 Отговор
    Не си оптимист, отчаян си защото никой не ти връзва на акъла. Взел си пари напред но работа не вършиш.