Last news in Fakti

22 Юли, 2021 23:23 6 365 14

След Брекзит: Лондон пак иска да преговаря, Брюксел отказва

  • брекзит-
  • ес-
  • великобритания-
  • брюксел-
  • преговори-
  • англия-
  • търговия-
  • европа-
  • лондон-
  • северна ирландия

Лондон иска удължаване на преходните правила

След Брекзит: Лондон пак иска да преговаря, Брюксел отказва - 1
Снимка: Shutterstock

С искането си за предоговаряне на Северноирландския протокол Великобритания тръгва на нова конфронтация с Брюксел. Британското правителство настоява протоколът временно да бъде денонсиран. „Не можем да продължаваме така", заяви Дейвид Фрост - министърът, отговарящ за Брекзит. Сред проблемите, които създава постигнатият компромис, той посочи: растящо социално напрежение в Северна Ирландия, все по-малко стоки (над 200 фирми вече не доставят за Северна Ирландия), изключително голяма бюрокрация.

По думите на шефа на търговската верига „Marks & Spencer" Арчи Норман, проблемите с транспортирането на стоки до Северна Ирландия наистина са сериозни: „Да вземем например един сандвич. Той може да съдържа майонеза, масло, месо. По правило всеки сандвич трябва да отговаря на изискванията на три здравни сертификата и ние изпълняваме това изцяло. Но се натъкваме на големи транспортни забавяния - може да са шест часа, но по-често са 24 до 48 часа. Това означава, че голямата част от товара се налага да бъде унищожена".

ЕС е твърдо против

Отговорът на Брюксел не закъсня: заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович отхвърли възможността за предоговаряне. Европейският съюз е готов да продължи диалога и да намери „иновативни решения" с Лондон, но това трябва да се случи само в рамките на Северноирландския протокол, заяви той и подчерта дебело, че трудно постигнатите договорености са били ратифицирани от британския парламент. Министър Фрост настоява за бързо постигане на споразумение за мораториум. Необходими били допълнителни договори за постигане на „нов баланс" в Северноирландския протокол. Временната отмяна на правилата би създала предпоставки за „разрешаването на проблемите като цяло", а не за разрешаването на всяка криза поотделно, допълни отговарящият за Северна Ирландия държавен секретар Брандън Луис.

Лондон иска удължаване на преходните правила

Протоколът предвижда да не се въвежда никакъв митнически контрол между британската провинция Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия - контролът да се осъществява между Великобритания и Северна Ирландия. Сега британското правителство иска, наред с другото разхлабване на контрола, удължаване на преходните правила за определени стоки. Приложението на Северноирландския протокол от месеци е източник на спорове между Великобритания и ЕС. ЕС вече се съгласи с удължаване на извънредните правила за митническия контрол на месните продукти с три месеца – до 30-и септември.

Членката на ЕС Ирландия призова да се прояви реализъм и на свой ред ясно отхвърли исканията на Великобритания. Северноирландският протокол е бил договорен съвместно от Лондон и Брюксел и би трябвало съвместно и да се прилага, каза външният министър Саймън Коуни. Юнионистите в Северна Ирландия отправят критики към протокола най-вече заради това, че чрез него де факто се създава морска граница между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания. Те се опасяват, че така може да се отвори пътят за повторното обединение на Северна Ирландия и Ирландия. От друга страна митническата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия би могла да постави под заплаха споразумението от 1998-а година, с който бе сложен край на кървавия северноирландски конфликт.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 deaf

    5 73 Отговор
    ЕС продължава с мръсните номера,но те ни минават пред обиграните англичани. Джонсън просто ще денонсира едностранно протокола.

    Коментиран от #3, #4, #7, #11

  • 2 Kuku

    27 5 Отговор
    Дреме ми
  • 3 CТАЛИН

    54 2 Отговор

    До коментар #1 от "deaf":

    ЕС си гледа интереса, а ингилизитп са малоумни и некадърни.....
  • 4 qwerty

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "deaf":

    Хахахахаха! Много важно бе бухал!
    Още сега да го направи!
  • 5 Роко

    23 2 Отговор
    Премествам го
  • 6 Агент 47-платен трол на който си плати

    25 0 Отговор
    Английските кухтарници!
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    48 0 Отговор

    До коментар #1 от "deaf":

    Англия без ЕС, но и без колониите си, скоро ще се превърне в това което е в края на 16 век - бедна и изостанала европейска провинция. Тия главоци още се изживяват като Империя. Проблемите им не произтичат от ЕС, а от пробуждането и укрепването на бившите им колонии, което води до спад на благоденствието им.
  • 8 Счупи тъпомера

    35 0 Отговор
    Тея изядоха ряпата, няма кой да им върши черната работа и сега се чудят, какво да измислят :)
  • 9 Хо хо хо

    18 0 Отговор
    Е какво са договорили тогава?!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хехехе

    3 18 Отговор

    До коментар #1 от "deaf":

    ЕС е свършен оня ден почнаха да правят линията са сглобяване на Еърбъс а321 в Тулуза и немците са бесни.
    Италианците пък цакат французите за продажбата на кораби на Мароко
    Ще се избият сами ЕС
    Нали ако англетата кажат не френският риболов умира
  • 12 Климатолог

    4 8 Отговор
    Я как на некадърните смешници им харесва ЕС.
    Но така е когато си неспособен и си се хванал за ЕС като удавник за сламка
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 От страни

    1 0 Отговор
    Ей тия искат и майка си и баща си. Като излизаш - излизай. Надуха ни главите с тоя Брекзит. Искат да излезнат но голям преходен период с преференциите. Па го мислете за луд Борко Рошавия.
Новини по държави: