Last news in Fakti

22 Юли, 2021 23:00 2 544 17

10 години от кървавия ужас в Норвегия

  • утьоа-
  • андерш брайвик-
  • норвегия-
  • ерна солберг

На 22 юли 2011 г.  несъстоялият се фашистки революционер Андерш Брайвик взриви първо кола бомба близо до правителствената сграда в Осло, при което загинаха 8 души, а след това изби още 69 на остров Утьоя

10 години от кървавия ужас в Норвегия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С 5-минутен звън на камбаните на всички църкви в Норвегия днес беше отбелязана 10-годишнината от терористичните нападения на крайнодесния екстремист Андерш Брайвик.

На 22 юли 2011 г. несъстоялият се фашистки революционер взриви първо кола бомба близо до правителствената сграда в Осло, при което загинаха 8 души, а след това изби още 69 на остров Утьоя - в младежки лагер на Работническата партия.

Министър-председателката Ерна Солберг почете паметта на жертвите на на церемония в Осло:

"Не бива да оставяме омразата да надделее. Терорът тогава ни показа, че винаги трябва да бъдем подготвени да се противопоставим и 10 години работим системно за това. И способността на Норвегия да се справя с тероризма и тежката престъпност, както и с нетърпимостта и езика на омразата, е по-добра от всякога".

Брайвик, който е вече на 42 години, излежава присъде от 21 години затвор. Тя обаче може да бъде удължавана за неопределено време, ако бъде преценено, че той още е заплаха за обществото.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    34 1 Отговор
    Думите " фашистки революционер" не са подходящи. Дайте определение за това словосъчетание. Знаем случая и подбудите му. Не сме будали.

    Коментиран от #3

  • 2 яяяя

    27 3 Отговор
    Случват се такива работи във високо развитите хомосексуални общества ! Всички скърбим за норвежките педофили!
  • 3 Емил

    30 1 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    Всяко нещо, което не се разбира, но трябва да се заклейми е фашистко! Малко са мисирките дето изобщо правят разлика между фашизъм и нацизъм, никоя не знае какво реално значат тези "мръсни" думи! А "фашистки революционер" е направо трепач!!!
  • 4 Анджело

    23 2 Отговор
    Фашистки революционер за някои, много болни мозъци звучи престижно
  • 5 Кочо

    33 1 Отговор
    Историята защо го е направил е много интересна. Има написани писма до медиите и обяснява защо.... На острова е имало събиране на младежката организацията на управляващата социалистическа партия. Атаката в Осло е срещу правителствена сграда. Причините - не иска неговата Норвегия да е мулти-култи. Иначе е най-лесно да кажем фаш.ист и луд.

    Коментиран от #10

  • 6 лодка

    11 9 Отговор
    Най-големият терористичен акт в историята на България е атентатът в църквата „Света Неделя“ извършен е на 16 април 1925 от комунисти .
  • 7 deaf

    19 0 Отговор
    "Фашистки революционер" е оксиморон.
  • 8 Hess

    22 3 Отговор
    Брейвик-един истински норвежки рицар,герой,който няма да забравим!!!18-88!!!
  • 9 Тоалетна хартия

    26 2 Отговор
    И я съм фашистки революционер.....Алоооо, нафарфорийййй, юрдек...За нормалните европейци Брайвик е мъченик!!!!
  • 10 Лост

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кочо":

    Прочети му последната защитна реч пред съда. И са били от техното младежко Дпс, а не на социалистите. В речта му става въпрос за неща които се случват днес.
  • 11 Брайвик

    6 1 Отговор
    Е герой !!!
  • 12 герой на новото време

    7 0 Отговор
    ех защо няма повече “революционери” като него оспбенно в германия и франция са крайно нуждаещи за такива !!!
  • 13 Дедо

    9 0 Отговор
    Историята отдавна я пишат силните на деня....
    Днес е престъпление, утре героизъм.... Когато политиката на управляващите е против народните интереси се стига до такива случаи. Пружината не може да се натяга до безкрай.
  • 14 Истината днес

    6 1 Отговор
    Този човек си е тяхно творение ...като дете изнасилван .подложен на тормоз ..преминал е през бернаверн ( агенция за отнемане на деца) и един ден не е издържал и направил тази касапница ....повръща ми се от политици нищо не казват за ислямския екстремизъм
  • 15 Брейвик е психопат

    0 4 Отговор
    Комплексиран от малката си бяла пи*шка. Естествено агресията му е насочена срещу тези с големите.
  • 16 не може да бъде

    2 0 Отговор
    Не е лесно и просто да се отговори на въпроса ,защо Брейвик е застрелял 69 души,повечето непълнолетни.Тези които внимателно следят историята на Европа със сигурност не са забравили ,че около 1935 г.в Норвегия излиза едно изследване на норвежката академия на науката - официално,по поръчка на правителството.В това изследване се привеждат аргументи за непълноценноста и вредността на някои етнически групи.Правителството приема закон,че тези етнически групи трябва да бъдат ликвидирани -хуманно!??И така представителите на ромското малцинство/може да се каже и с друго име/ в детеродна възраст биват стерилизирани и сегрегирани ,а децата също са стерилизирани и дадени на подходящи семейства за превъзпитание.Затова в норвегия няма и остатъци от ромско население -поне до 1990г.А самият закон е бил в сила някъде до 1970-75 г..след което е отменен под натиск от външни сили!?А самият Брейвик е високообразован,офецер от кралската гвардия,награждаван с ордени,баща му е високопоставен дипломат!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: