Last news in Fakti

23 Юли, 2021 09:54 1 274 3

ЕС планира допълнителна финансова помощ за Афганистан

  • афганистан-
  • мигранти-
  • талибани-
  • ашраф гани

Междувременно талибаните вече контролират половината от 400-те окръзи в страната, но нито един от гъстонаселените големи градове

ЕС планира допълнителна финансова помощ за Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз планира допълнителна финансова помощ за Афганистан и съседните държави, за да овладее притока на бежанци от тази страна, съобщи Ройтерс.

Обмисля се отпускане на средства за Пакистан и Иран, които вече подслоняват 6 и половина милиона афганистанци. Турция също е от голямо значение в плановете на Брюксел за приютяване на повече бежанци от войната в Афганистан.

Ройтерс черпи тази информация от двама дипломати, пожелали анонимност. От самата Еврокомисия отказват коментар.

Европейският съюз и съседите на Афганистан са прави да се опасяват от бежански вълни, предвид ожесточаването на войната в централноазиатската държава, посочи пред БНР доктор Джонатан Шродън от вашингтонския център за военни анализи Си Ен Ей:

"Бих казал, че такъв риск има. Ако талибаните успеят да овладеят някой от големите градове в Афганистан, например Кандахар, срещу който настъпват в момента, правителството ще се опита да ги изтласка. В такъв случай е напълно възможно да се стигне до боеве от мащаба на битката за Мосул - ожесточени, кръвопролитни и разрушителни бойни действия в градски условия".

Междувременно талибаните вече контролират половината от 400-те окръзи в Афганистан, но нито един от гъстонаселените големи градове, заяви председателят на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Майк Мили.

Победата им срещу правителствените сили не е гарантирана, но:

"Значителна част от територията на Афганистан превзеха талибаните през последните шест до десет месеца. За това изглежда, че към момента имат стратегическо превъзходство".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПКП Я

    6 0 Отговор
    Защо? След като членовете на ЕС живеят по зле! Или ще внасяте пак мъже за разплод!
  • 2 еми

    3 0 Отговор
    всички, които водиха войни, изакаха по едно голямо л....о, сега ЕС ще чисти оставеното.
  • 3 Кире

    3 0 Отговор
    А USA? Или те помогнаха с каквото можаха?
Новини по държави: